Schimmelinfecties bij paarden
Bij huidproblemen bij paarden is vaak een langdurige en zorgvuldige behandeling nodig. Het herstellen en vervangen van de huid heeft veel tijd nodig, net als het opnieuw aangroeien van de haren. Veel voorkomende huidproblemen bij paarden zijn schimmelinfecties.
Hoe herken je schimmel?
Wat is er aan de hand als je paard schimmel heeft? Schimmel infecteert de haarfollikels of krijgt door wondjes toegang tot de huid. Wanneer de huid beschadigd is kan schimmel gemakkelijker binnendringen zeker met behulp van vocht of regen. Dit is ook de reden dat het vaker optreedt op plaatsen die bedekt zijn door tuig, omdat het daar vanwege zweet vaak vochtiger is. Je herkent een schimmelinfectie aan kleine bultjes met opstaande haren. De plekken worden steeds groter en er ontstaan grijsgroene korsten die soms een beetje vettig kunnen zijn. Ook de haren gaan uitvallen. Schimmelinfecties veroorzaken in principe geen jeuk, maar wat wel het geval kan zijn is dat schimmels stoffen produceren die een alergische reactie kunnen veroorzaken en waardoor het wel gaat jeuken. Er zijn verschillende soorten schimmels die deze problemen kunnen veroorzaken. Door middel van microscopisch onderzoek van haren en korsten kan men vaststellen welke schimmel het is.
Incubatietijd en infectie
De incubatietijd van een schimmelinfectie ligt tussen de één tot vijf weken, de incubatietijd hangt af van de omstandigheiden. Schimmels kunnen bij direct contact tussen paarden aan elkaar door worden gegeven. Maar ook mensen die contact hebben gehad met een paard met schimmel kunnen het bij contact met een ander paard weer doorgeven aan het andere paard. Men moet dus wanneer een paard schimmel heeft ook niet de borstels, zadeldekjes en tuig van dit paard voor andere paarden gebruiken.
Voorkomen van schimmelinfecties
Het is moeilijk om schimmelinfecties te voorkomen. Overal zijn virussen, schimmels, parasieten en bacteriën aanwezig. Schimmels zijn vaak aanwezig in stallen, maar of de schimmel problemen veroorzaakt hangt van vele aspecten af. Bij een slecht hygiëne zal een schimmel sneller aanslaan. Vochtige stallen met veel houtwerk bieden bijvoorbeeld gunstigere omstandigheden voor schimmels om problemen te veroorzaken. Ook zullen paarden die al langer in een bepaalde stal leven waar schimmel aanwezig is, hier een hogere weerstand voor hebben opgebouwd. Een nieuw paard zal dan eerder vatbaar zijn voor de schimmel. Wanneer een paard op stal een schimmelinfectie heeft is de kans groot dat het over gaat op andere paarden en zullen de schimmelsporen zich flink uitbreiden.
Behandeling
Schimmelinfecties gaan vanzelf over. De huid zal zich langzaam gaan herstellen. Dit proces zal tussen de één en drie maanden tijd nodig hebben. Hoewel de schimmelinfecties vanzelf overgaan is een behandeling wel aan te raden, aangezien de infectie zich snel uit kan breiden en over kan gaan op andere paarden of mensen. De behandeling bestaat uit het wassen van het paard met schimmeldodend middel, de dierenarts zal advies kunnen geven over welke shampoo het beste gebruikt kan worden. Het beste is om niet alleen de aangetaste plekken te wassen, maar het hele paard. Deze wasbeurt kan men een keer of 4 herhalen met ongeveer vier dagen tussentijd tussen de wasbeurten. Ook is het belangrijk dat borstels, dekens, zadeldekjes en tuig gedesinfecteerd worden, evenals de box van het paard. Het is mogelijk om paarden preventief te vaccineren tegen schimmelinfectis. Dit gebeurt vooral in stallen waarvan men weet dat er veel schimmels voorkomen of op stallen waar regelmatig nieuwe paarden binnenkomen.