Zeehonden spotten op de Waddeneilanden

Zeehonden spotten op de Waddeneilanden De Waddeneilanden herbergen een grote zeehondenpopulatie. Deze zeehondenpopulatie is echter niet altijd zo groot geweest. Om de zoogdieren te observeren moet men eerst een boottocht ondernemen. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. De dieren zijn slechts rondom een aantal eilanden te vinden. In het Waddengebied zijn er naast zeehonden ook een hoop andere diersoorten te vinden. Het natuurgebied in de regio is zeer divers en ongerept. Waar moet ik zijn om zeehonden te kunnen observeren? Wat voor boottochten zijn er en welke soorten zeehonden kan ik rondom de Waddeneilanden tegenkomen?

Zeehonden Waddeneilanden


De Waddenzee

De Waddenzee is een natuurgebied dat onderdeel is van het werelderfgoed. Hier leven allerlei verschillende diersoorten die een trekpleister zijn geworden voor toeristen en onderzoekers. Er bevindt zich hier ook een zeehondenpopulatie die sinds het begin van de twintigste eeuw gestegen is. Onderzoekers denken dat dit in verband staat met de populatie in Groot-Brittannië. Deze zeehonden behoren tot de "grijze zeehonden". In de Waddenzee komen ook de "gewone zeehonden" voor. De zeehonden waren in Nederland tijdens de middeleeuwen echter uitgestorven. De hedendaagse tellingen worden gedaan door IMARES Wageningen UR met behulp van een vliegtuig.

Eilanden in Nederland waar er zeehonden te vinden zijn

Op de diverse eilanden in Noord-Holland zijn er wilde zeehonden te bezichtigen. Tussen Ameland en Terschelling heeft u de meeste kans dat u een zeehond van dichtbij ziet. Hier zijn ze te vinden op de zogenaamde "zandbanken". Hieronder vindt u een lijst met de diverse eilanden waar deze dieren leven:
  • Ameland
  • Terschelling
  • Texel

Rondvaarttochten

Diverse rondvaartboten gaan langs de gebieden in de Waddenzee waar de zeehonden te vinden zijn. Veel van deze zogenaamde zeehondentochten worden georganiseerd met de hulp van zeehondencrèche Pieterburen. Pieterburen is een klein dorpje in Noord-Groningen. De boten zijn meestal speciaal ontworpen om in laag water te kunnen varen. Hierdoor heeft men de mogelijkheid om de dieren van dichtbij te kunnen zien.

Verschillende soorten boten

Let op: sommige boottochten zijn slechts toegankelijk wanneer u met een gezelschap bent. Sommige boten hebben een bar aan boord zodat u kunt eten en drinken terwijl u op reis bent. U kunt er ook voor kiezen om een snelle watertaxi te nemen. Hiermee bespaart u een hoop reistijd. Hiernaast is de kans groot dat u met een klein gezelschap terechtkunt. Zo'n snelle bootreis kan echter duurder zijn en de kans is groot dat u hier geen eten en drinken aan boord kunt krijgen.

De verschillende soorten zeehonden

Er bestaan tientallen verschillende soorten zeehonden op de wereld. Twee hiervan komen voor in het Waddengebied. Een zeehonden pup wordt ook wel een kalf genoemd. Wanneer het dier zijn ouders kwijtraakt noemt men het dier een "huiler". Zeehonden van het mannelijk geslacht heten een "bul". Hiernaast worden de vrouwtjes ook wel "wijfjes" genoemd.

Bron: Stoppe, PixabayBron: Stoppe, Pixabay
De gewone zeehond
De kop en lichaam zijn boller ten opzichte van de grijze zeehond. Hierdoor lijkt zijn lichaam minder langwerpiger te zijn. Hiernaast is het contrast van zijn vacht iets minder intens en heeft hij een bolle snuit. Wanneer de neusgaten van zijn snuit gesloten zijn heeft het een "v-achtige" vorm. De kiezen van de gewone zeehond bestaan uit drie verschillende punten. De gewone zeehond komt in de Waddenzee ruim drie keer zoveel voor als de grijze zeehond. Vanwege het hoge aantal exemplaren zijn zij altijd aanwezig geweest in het Nederlands kustgebied. Hierdoor heeft de populatie verschillende epidemieën kunnen overleven.
Bron: George Hodan, PublicDomainPicturesBron: George Hodan, PublicDomainPictures
De grijze zeehond
De grijze zeehond heeft een plattere kop dan de gewone zeehond. De kalfjes hebben een donzig witte vacht. De vacht van een pasgeboren gewone zeehond is namelijk minder donzig. De grijze zeehonden van het mannelijk geslacht zijn het donkerst. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben vlekken op hun vacht. Hiernaast heeft de grijze zeehond een kegelvormige snuit. De neusgaten zijn minder rond wanneer ze openstaan ten opzichte van de gewone zeehond. In gesloten toestand ontstaat er overigens geen "v"-achtige vorm. De grijze zeehond heeft kiezen die net als de meeste andere zoogdieren uit één punt bestaan.

De overeenkomsten

Beide soorten hebben een speklaag waardoor zij tegen koude temperaturen kunnen. Hiernaast is hun lichaam gestroomlijnd zodat ze zich efficiënt in het water kunnen voortbewegen. Hier gaan ze regelmatig op jacht naar vis. Anderzijds gaan de zoogdieren langs de aanwezige zandbanken op zoek naar schaaldieren. Met hun grote snorharen hebben ze het vermogen om platvissen te vinden. Deze vissen bevinden zich op de zeebodem. Hier verstoppen de dieren zich onder het zand.

Bron: Marieke78, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Marieke78, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat de Waddeneilanden nog meer te bieden hebben

Het natuurgebied staat bekend om haar diversiteit. Er zijn hier onder andere krabben en een hoop verschillende vogelsoorten te vinden. Hiernaast hebben de eilanden vuurtorens met ieder hun eigen kenmerken. Deze staan op de vijf grootste en bewoonde eilanden van de Wadden:
  • Texel
  • Vlieland
  • Terschelling
  • Ameland
  • Schiermonnikoog

Voor de liefhebbers is het mogelijk om te beginnen aan een Waddenloop. Hierbij steekt men een gebied van de oceaan over wanneer het eb is. Dit kan alleen onder begeleiding omdat het water na verloop van tijd weer stijgt. Deze activiteit kan rond onder andere Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog ondernomen worden. Hierbij moet rekening gehouden worden dat het zand waar men overheen loopt nog vochtig is.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewone en grijze zeehonden in de WaddenzeeGewone en grijze zeehonden in de WaddenzeeZeehonden komen in Nederland het meest voor in de Waddenzee. In de Ooster- en Westerschelde zien we ze ook. De zeezoogdi…
Informatie over de zeehondDe gewone zeehond (Phoca Vitulina) heeft een lichaam dat uitermate geschikt is om zich voort te bewegen in het water. In…
Zeehonden spotten en zeehondentocht in ZeelandZeehonden spotten en zeehondentocht in ZeelandDe zeehond is een dier met een hoge aaibaarheidsfactor. In de provincie Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone…
Big Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijBig Five van de Waddenzee - vijf grote dieren dichtbijDe Waddenzee is een getijdengebied dat uniek is in de wereld. Niet voor niets werd het in 2009 bestempeld als Werelderfg…

De duivelsrog, een enorme roggensoortDe duivelsrog, een enorme roggensoortDe duivelsrog is een familienaam van meerdere rogsoorten. De grote duivelsrog is een rog die enorm kan worden. Ondanks z…
PETA: een organisatie die opkomt voor dierenPETA: een organisatie die opkomt voor dierenEr bestaat in de wereld heel wat dierenleed. Naast mishandeling op straat of in huiselijke sfeer wordt er op grote schaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ian Capper, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.vvvameland.nl/zien-en-doen/boottochten/robbentocht-ameland/ms-ameland
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zandbank
  • http://www.beleefwadenwater.nl/vaartochten/lutjewad-tocht
  • http://www.beleefwadenwater.nl/vaartochten/zeehondentocht
  • http://www.beleefdewaddennatuur.nl/
  • http://www.waddenzee.nl/Zeehonden.1550.0.html
  • http://www.waddenwebsite.nl/-zeehonden.htm
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Benamingen_voor_dieren
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Platvissen
  • http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl1231-Gewone-en-grijze-zeehond-in-Waddenzee-en-Deltagebied.html?i=4-35
  • http://www.ecomare.nl/dieren-van-ecomare/weblog-dierverzorging/weblog/news/verschillen-tussen-soorten/
  • Afbeelding bron 1: Stoppe, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: George Hodan, PublicDomainPictures
  • Afbeelding bron 3: Marieke78, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.