CHIO: Het wereldfeest van de paardensport

CHIO: Het wereldfeest van de paardensport CHIO is een zeer groot paardenevenement dat vrijwel elk jaar wordt georganiseerd in de Duitse stad Aken. Elk jaar zijn er honderden deelnemers van meer dan 25 verschillende landen aanwezig. Het evenement wordt nog elk jaar groter en populairder, elk jaar neemt het deelnemers- en bezoekersaantal toe.

Geschiedenis

De naam CHIO is de afkorting van Concours Hippique Internationale Officiel. CHIO Aken bestaat ondertussen al weer sinds 1924. In dit jaar werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd, toentertijd nog maar in drie verschillende disciplines. Deze drie disciplines zijn dressuur, springen en aangespannen rijden. Op 1 augustus 1924 werd het huidige terrein in gebruik genomen. Het terrein werd meteen al zeer ruim aangelegd zodat het evenement kon groeien. Het springstadion is bijvoorbeeld maar liefst twee voetbalvelden groot. Bij de eerste wedstrijd waren er ongeveer 20.000 bezoekers aanwezig. Van 1940 tot 1946 werd CHIO Aken niet gehouden in verband met de Tweede Wereldoorlog. Ook in 1986 werd de wedstrijd niet gehouden, in dit jaar was namelijk het wereldkampioenschap springen in Aken.

Heden

CHIO wordt door velen ook wel het Wimbledon van de paardensport genoemd. Tegenwoordig bestaat de wedstrijd uit vijf verschillende disciplines. Deze zijn: eventing, dressuur, aangespannen rijden, springen en voltige. Voltige is het beoefenen van gymnastiek bovenop het paard. Elk jaar nemen er aan deze wedstrijd meer dan vierhonderd paarden en honderdvijftig ruiters deel uit meer dan 25 verschillende landen over de hele wereld. Het prijzengeld van deze wedstrijd is 1,4 miljoen euro. De wedstrijd duurt tegenwoordig al tien dagen, een lange tijd heeft de wedstrijd maar zes dagen geduurd. Voor het organiseren van de wedstrijd is er 9,3 miljoen euro nodig en zijn er 900 vrijwilligers die meehelpen om van dit evenement een succes te maken. Tegenwoordig is er in deze rijsportaccommodatie plaats voor maar liefst 52.000 toeschouwers. De tribune loopt helemaal om de rijbak heen.
In 2017 begint CHIO Aken op 18 juli. Nederland is dit jaar de bondgenoot van het paardenevenement. Dit houdt in dat de openingsceremonie een Nederlands tintje krijgt.

Afscheid landenteams

Een zeer bijzonder iets aan CHIO Aken is het Abschied der Nationen. Dit is het traditionele slot van het concours hippique in het Duitse Aken. Dit afscheid is in gebruik genomen in 1953 op aanraden van de jurist K.Sonani. Het is steeds meer een wisselwerking geworden tussen de deelnemende landen en het aanwezige publiek. De toeschouwers danken de ruiters en hun paarden uit alle landen voor de geweldige prestaties die ze de afgelopen week geleverd hebben. De ruiters danken vervolgens het publiek voor de enorme steun die ze aan het publiek hebben gehad. Voor elk land dat binnenkomt wordt kort een deel van het volkslied afgespeeld. Het Duitse team verschijnt als laatste in de rijbaan. Wanneer zij binnen zijn klinkt het oude Duitse volkslied 'Muss i denn'. Dit lied wordt afgespeeld totdat alle ruiters de rijbaan weer hebben verlaten.

Nederlanders in Aken

Nederland neemt ook elk jaar weer deel aan deze enorm grote wedstrijd. Bij het springen heeft Albert Zoer met Sam als laatste individuele Nederlander in 2008 goud gewonnen. Ook heeft het Nederlandse team in 2011 en in 2013 de meeste punten gescoord bij het springen en met het team dus een overwinning behaald.

Bij dressuur heeft Edward Gal met Totilas in 2011 voor de laatste keer goud gewonnen. Eerder werd deze prijs in 2004 al behaald door Anky van Grunsven met Salinero. De landenprijs is in totaal drie keer behaald door het Nederlandse team, dit was in 2005, 2009 en 2010. Alle andere jaren werd deze prijs gehaald door het Duitse landenteam.

Bij aangespannen rijden is er een zeer goede Nederlander bekend, dit is IJsbrand Chardon. In zijn carrière heeft hij al negen keer de individuele prijs behaald en ook al een aantal keer de groepsprijs. Bij de overige twee disciplines scoort Nederland helaas niet goed, hierbij is er nog helemaal niks gewonnen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Paardensport: EventingDe eventingsport, ook wel de military of samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, is een Olympische paardensport die besta…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)Wedstrijdkleding voor de paardensport (SGW-cross)De samengestelde wedstrijdsport (SGW) bij het paardrijden bevat drie onderdelen: dressuur, springen en cross. Deze tak v…
De paardensport in NederlandDe paardensport in NederlandEnorm veel mensen in Nederland doen aan paardensport. De meeste mensen rijden enkel recreatief. Ongeveer 100.000 mensen…

Hoe herkent mijn hond/kat mij?Hoe herkent mijn hond/kat mij?Vraag jij je wel eens af hoe jouw hond/kat kan herkennen dat jij het bent? Ze kunnen jou prima onderscheiden van anderen…
Mensapen: gorilla, chimpansee en orang-oetanMensapen: gorilla, chimpansee en orang-oetanMensapen zijn de apen die het dichtste qua ontwikkeling bij de mens staan. In vergelijking met de mens hebben ze zeer la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Heikkisiltala, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/CHIO_Aachen
  • http://www.horses.nl/sport/springen-sport/springen-algemeen/geen-chio-aken-door-ek-2015/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Equestrian_vaulting
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 10-07-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.