Records in het dierenrijk

Records in het dierenrijk Mensen breken records op onder andere de Olympische Spelen, maar de dieren kunnen er ook wat van. Voor dieren is het geen wedstrijd, maar er worden wel extreme records verbroken. De meeste recordhouders zijn wel de kleinere in het dierenrijk, namelijk de insecten.

De grootste

Het grootste dier is de Blauwe vinvis. De Blauwe vinvis wordt gemiddeld zo'n 25 tot 33 meter lang. Een jonge Blauwe vinvis weegt bij de geboorte al rond de 3000 kilo. Dit is echter nog niks in vergelijking met een volwassen Blauwe vinvis. Een volwassen exemplaar weegt ongeveer 145.000 tot 195.000 kilo. De Blauwe vinvis is zelfs groter dan de meeste Dinosauriër en is daarmee al jaren het grootste dier ter wereld.. De Blauwe vinvis eet gemiddeld 3,5 ton krill (garnaalachtige ongewervelden) per dag.

De kleinste

Het kleinste dier wat moeilijk, maar toch zichtbaar is is de sluipwesp. Dit insect behoort tot de vliesvleugeligen. Deze sluipwesp is slank en heeft een wespentaille. De sluipwesp wordt ongeveer 3 tot 4,2mm. Buitenom zijn record als kleinste diersoort heeft de sluipwesp nog iets unieks. De hersenen van dieren zijn qua formaat aangepast op hoe groot een dier is. Is een dier klein dan heeft deze grote hersens in vergelijking met zijn lichaam. Is een dier groot dan heeft deze kleine hersens in vergelijking met zijn lichaam. Dit is nodig om alle dieren de benodigde intelligentie te geven. De sluipwesp heeft echter als enige dier kleinere hersens dan een dier normaal voor intelligentie nodig heeft. Toch vertoont de sluipvlieg wel degelijk intelligent gedrag. De sluipwesp is als het ware een parasiet voor andere insecten. De sluipwesp legt eieren op de gastheer. Als de eieren larven zijn geworden zullen zij hun gastheer langzaam opeten. Klinkt misschien gruwelijk, maar voor de mensheid kan het ook nuttig zijn. Zo worden de sluipwespen soms ingezet als middel tegen insectenplagen zoals de bladluis.

De snelste

Het dier dat de snelste snelheid kan halen is de Cheeta. Een Cheeta kan wel 100 kilometer per uur halen binnen 3 seconden. Dat de Cheeta het snelste dier ter wereld is heeft de Cheeta met name te danken aan zijn flexibele ruggengraat, grotere lever en een groter hart. De Cheeta kan dus wel de snelste snelheid op naam hebben, maar er is een insect wat in verhouding nog sneller is. De Zandloopkever is maar 15 millimeter groot, maar sprint 125 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde. Hiermee is de Zandloopkever eigenlijk het snelste diertje ter wereld. Ter vergelijking haalt een Cheeta maar 25 keer zijn lichaamslengte per seconde.

De hoogste springer

De vlo staat bekent om zijn grote sprongen. Echter springt een vlo maar 20 centimeter. Dit is wel veel in vergelijking met zijn lichaamslengte van 1,5 tot 4mm, maar de absolute recordhouder is het Spuugbeestje. Het spuugbeestje is met 6mm iets groter dan de vlo, maar het spuugbeestje kan sprongen van 70cm maken. Het Spuugbeestje springt dus ongeveer 116 keer zijn eigen lichaamslengte. De naam van dit insect klinkt wellicht een beetje raar, maar deze is niet zonder rede gekozen. Het spuugbeestje wordt als larve beschermt door een laag schuim.

De grootste eter

De grootste eter is wederom een insect. Met stip op één is de rups de grootste eter. Hoewel de Blauwe vinvis 3.5 ton per dag eet kan de rups in 20 dagen 10.000 keer zijn lichaamsgewicht eten. Rupsen eten voornamelijk bladeren waar niet altijd even veel voedingsstoffen inzitten en dus moet een rups vooral veel eten. Een rups kan wel duizend keer groter of zwaarder worden dan zijn gewicht of lengte toen de rups net uit het ei kwam. Dit maakt de rups niet alleen tot de grootste eter, maar ook tot het snelst groeiende dier ter wereld.

Het dier dat de meeste kilometers aflegt

Het dier dat de meeste kilometers aflegt is niet het snelste dier. Snelle dieren zijn meestal sprinters die geen lange afstanden afleggen. Het dier die de meeste kilometers maakt is de Noordse Stern. De Noordse Stern is een zeevogel die behoort tot de meeuwenfamilie. De Noordse Stern broedt in de zomer op de Noordpool. Na de zomer vliegt de Noordse Stern naar de Zuidpool om te overwinteren. Deze vlucht is voor de Noordse Stern ongeveer 17.000 kilometer. Dit maakt ook dat de Noordse Stern het diersoort is die in zijn leven het meeste daglicht ziet.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Dierenrecords - dieren in het Guinness Book of RecordsIn het Guinness Book of Records worden internationale records en bijzondere prestaties vernoemd. Een deel van deze prest…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Het kleinste en grootste paard ter wereldOnlangs is zowel het kleinste als het grootste paard ter wereld toegevoegd aan het Guiness Book of Records. Beide paarde…

Paard verzorgenPaard verzorgenVeel mensen willen graag een paard, maar staan er niet bij stil dat het veel vrije tijd kost en de nodige inspanning. Oo…
Kanaries kweken in volièreKanaries kweken in een volière is een leuke hobby. Het kweken van kanaries is geschikt is voor iedereen met een zwak voo…
Bronnen en referenties
  • www.wnf.nl
  • www.vlindernet.nl
  • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.