Impala, de meest sierlijke en lieve antilope

Impala, de meest sierlijke en lieve antilope Een impala is een mooi, rank diertje wat niet zo groot wordt. Het valt onder de antilopen. Een impala doet sterk denken aan een jong hert, een ree. Impala´s zijn te herkennen aan het feit dat ze klein en dun zijn. Op hun achterste hebben ze naast een grote opvallende witte streep in hoefijzervorm, drie zwarte strepen, waarvan eentje op hun staart. Soms lijken deze strepen precies op de M van het merk McDonald's. Impala´s worden daarom wel McDonald's van de bush genoemd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Sociale structuur impala´s

In Afrika leven impala´s over het algemeen in groepen. Er zijn drie soorten leefwijzen van de impala. De meest typische vorm is een impalamannetje met een grote groep vrouwtjesimpala´s. Dat wordt een voorplantingskudde genoemd. Een mannetje kan een groep onder zijn hoede hebben van tussen de 10 en 100 vrouwtjesimpala´s. Het mannetje zal al deze impala´s beurtelings bevruchten. De dominante man heeft zich de sterkste impala betoond in een duel en de vrouwtjesimpala´s zullen deze sterke impala als vader van hun kind willen zien.

Strijden om een harem

Bij de impala is er doorgaans sprake van een voortplantingskudde die bestaat uit één mannetje met een groot aantal vrouwtjes. Het is niet zo dat een mannetjesimpala altijd zijn harem zal blijven leiden. Op een gegeven moment wordt hij uitgedaagd door een andere impala. Wie de strijd wint mag de hele kudde overnemen. De verliezer gaat vervolgens alleen verder, wat zeer gevaarlijk is in Afrika. Dieren die buiten de kudde leven zijn een gemakkelijke prooi voor leeuwen, cheetahs en luipaarden. Soms heeft een voortplantingskudde meerdere mannetjes; dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de jongen inmiddels oud genoeg zijn of omdat er binnenkort een nieuwe strijd gaat plaatsvinden om het leiderschap.

Vrijgezellenkudde

Een alleenstaande mannetjesimpala zal op den duur opgenomen worden in een zogenaamde vrijgezellenkudde. In het Engels heet dit een bachelors herd. Samen met de andere vrijgezellen oefenen de mannetjes in het uitvoeren van duels. Op een gegeven moment zal één van de mannetjes een duel uitdagen met de leider van een kudde met vrouwtjes.

Mannetjesimpala´s hebben hoorns en vrouwtjesimpala´s niet.

Het slapen van impala´s

Impala´s slapen op een open plek in het landschap zodat ze een roofdier ruim van tevoren zien aankomen. Niet alle impala´s gaan tegelijk slapen. Er zijn altijd wel een paar impala´s die de omgeving in de gaten houden. Wanneer er gevaar is dan schrikt men iedereen wakker en slaat op de vlucht.

Impala´s en bavianen

Impala´s kunnen een soort haat-liefde verhouding met bavianen hebben. Grote delen van het jaar trekken ze samen op met bavianen. De baviaan gaat als een verkenner in boomtoppen zitten om te kijken of er katachtige roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en cheetahs in de buurt zijn. Wanneer ze die zien slaan ze alarm en gaan de impala´s naar een meer veilige plek. Het kan zelfs zo zijn dat een groep met koedoes, zebra´s, bavianen samen met een impalakudde optrekken. Dat lijkt heel mooi en vredelievend maar als de impala´s jongen krijgen dan wil een baviaan deze nog wel eens vangen en opeten. Daarom wordt in het seizoen dat de impala´s jongen voortbrengen, media mei, de baviaan verjaagd.

McDonald's

Impala´s kunnen makkelijk van andere antilopes onderscheiden worden door hun opvallende achterwerk. Deze heeft zowel de geelbruine kleur van de rest van het dier, als witte en zwarte strepen. De zwarte strepen vormen de letter ´M´. Dat doet sommigen denken aan het feit dat McDonald's adverteert met de grote ´M´ langs snelwegen. Daarom worden impala´s wel eens McDonald's van de bush genoemd.

Geurherkenning

Het achterwerk van de impala beschikt over klieren die bij elke renbeweging een geur afscheiden. Hierdoor laten impala´s een geurspoor na waardoor ze elkaar kunnen vinden als ze door dichtbegroeide stukken bosschages op de vlucht slaan voor roofdieren.

Vijanden impala´s

De grootste vijanden van impala´s zijn leeuwen, cheetahs en luipaarden. Zij kunnen een impala besluipen en toeslaan. Vooral het luipaard is erg snel en succesvol in de impalajacht. Leeuwen zijn wat langzamer maar houden een jacht op een impala iets langer vol. Impala´s zijn zeer wendbaar en kunnen met hun achterpoten de leeuw een flinke klap verkopen. Het roofdier moet daarom goed timen wanneer het een impala bespringt. Doordat de impala´s voortdurend van richting veranderen kan het zijn dat leeuwen te moe worden en de jacht opgeven.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel voorkomende antilopes in AfrikaVeel voorkomende antilopes in AfrikaIn Afrika lopen een groot aantal antilopen rond. Deze dieren zijn het meest te vergelijken met de herten die in Nederlan…
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…
Terugblik op acht jaar BushTerugblik op acht jaar BushOngeacht de uitkomst zullen velen blij zijn als de komende verkiezingen in de VS achter de rug zijn. Amerika neemt afsch…
Fahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreurFahrenheit 9/11: George W. Bush, 11 september en terreur"Fahrenheit 9/11" is zonder twijfel één van de bekendste producten van regisseur Michael Moore. De regisseur van onder m…

De zadeljakhalsDe zadeljakhalsDe jakhals is een hondachtige die er voor de meeste mensen mooi uitziet. Zijn kop lijkt een beetje op die van een vos. D…
Grootoorvos hoort door de grond heenDeze vossensoort is een slag groter dan een huiskat en ziet er hartverwarmend uit, alsof het een knuffeldiertje is. Je k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kdsphotos, Pixabay
  • Boek: Paul Murray, Zimbabwe, The Bradt Travel Guide
  • Gids: TK van Tubu Tree Camp, Botswana
  • Gids; James007 van Duba Plains, Botswana
  • Gids: John van Eagle Island Camp, Botswana
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.