Zelfverdediging met poep

Poep is vies, dat vindt eigenlijk iedereen. Daarom spoelen we het zo snel mogelijk weg en willen we er alleen maar vanaf. Maar is dit eigenlijk wel handig? Er zijn een heleboel dieren die poep voor iets heel anders gebruiken, en een voorbeeld daarvan is zelfverdediging. In de dierentuin heb je dit misschien al wel eens gezien, bij apen die met poep naar elkaar aan het gooien waren. Heel erg vies, maar ook erg effectief.

Dieren en poep

Dieren gebruiken poep als zelfverdediging. Waarom is hun poep zo effectief? De poep van verschillende dieren heeft verschillende eigenschappen. De een gebruikt het als afleiding, de ander als direct wapen. En er zijn heel veel verschillende diersoorten die dit doen. Misschien wordt het eens tijd voor ons om na te gaan denken over hoe wij omgaan met poep. Er zijn blijkbaar nog veel meer mogelijkheden.

Dikkopjes

Het dikkopje is een vlinder uit Zuid-Amerika. Hij komt ook voor in Europa, maar daar zijn er maar weinig. Het gaat niet om de vlinders zelf, zij hebben niets met uitwerpselen te maken. De rups van het dikkopje wel. Hij kan zijn uitwerpselen wel anderhalve meter ver wegschieten. En dit is niet om een beest aan te vallen of iets dergelijks, maar om een roofdier af te leiden en in de war te brengen. Als er een achter de rups aan zit, gaat hij namelijk op de geur af. De poep die de rups wegschiet stinkt en trekt de aandacht meer dan de geur van de rups zelf. Zo kan de vijand de rups niet vinden, en kan de rups veilig wegkomen.

Adélie-pinguïns

De adélie-pinguïn is ook niet een erg hygiënisch beest. De jonge pinguïns zitten in holen, relatief veilig verstopt voor roofdieren. Meestal worden de holen bewaakt door de ouders van de jongen, dus kan er niemand bij komen. Maar, adélie-pinguïns zijn dus niet zo schoon, de ouders worden vaak vies van het zand waar ze in rondlopen. Dan moeten ze weg, naar het water, om zich te wassen. Of ze hebben eten nodig en moeten vis gaan vangen. De jonge pinguïns laten ze alleen, en die moeten het eventjes alleen uitzoeken. Dit is natuurlijk een uitgelezen kans voor rovers om jonge beestjes te vangen. Ze komen naar de holen toe en vinden de kleine pinguïns daar, weerloos. Althans, dat is hoe het lijkt. Als het roofdier dichterbij komt draaien de jongen zich om, tillen ze hun staart op en schieten ze hun poep naar de aanvaller. Dit doen ze met grote kracht, waar het beest van schrikt. En de uitwerpselen van de pinguïns zijn erg plakkerig, waardoor de vogels niet goed meer kunnen bewegen. De poep is er zelfs niet af te wassen met water. Dit is dus een erg effectief verdedigingsmechanisme.

Dwergpotvis

Dan is er nog de dwergpotvis. Dit is een kleine walvissoort, die zich vooral in de diepere gedeeltes van de oceaan bevindt, waardoor men er maar weinig over weet. Wel weet men van zijn verdedigingstechnieken, die niet erg fris zijn. Omdat de dieren niet erg groot zijn, in vergelijking met andere walvissen, worden ze door allerlei dieren aangevallen. Zelfs dolfijnen wagen een kans. Maar wat de dwergpotvis doet als hij belaagd wordt, is anaal een stroperige vloeistof uitscheiden, die in het water terecht komt. Dan beweegt hij met zijn lichaam en verspreidt de vloeistof zich in het water, totdat het is veranderd in een grote poepwolk. Vervolgens verstopt de walvis zich hierin. En, als de belagers erg hardnekkig zijn, doet hij dit gewoon nog een keer, net zo lang tot hij met rust gelaten wordt.

Andere vieze verdedigingsmechanismes

Nu denk je dat dit het allersmerigste is wat er bestaat. Met poep gooien, dat gaat echt te ver. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je te verdedigen. Een gier, bijvoorbeeld, gebruikt zijn eigen braaksel daarvoor. Als hij aangevallen wordt, geeft hij over, over de aanvaller heen als hij de kans krijgt. De stof, vol maagzuur, bijt in het gezicht en de ogen van het andere dier, en zo kan de gier ontsnappen. Ook dit is een effectieve manier van zelfverdediging. Maar er zijn nog meer manieren, denk bijvoorbeeld aan de lama. Die spuugt zelfs naar mensen als hij zich geïrriteerd voelt. Dit is ook iets wat mensen zelf doen. Spugen op de grond is een teken van minachting, mensen spugen zelfs naar andere mensen als ze ze erg willen beledigen. Het met lichaamssappen vechten is ons dus ook niet vreemd. Maar laten we niet beginnen met het poep gooien, of braken over elkaar heen. Er is werkelijk niemand die daar gelukkig van wordt.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
Pinguïn (niet vliegende vogel)Pinguïn (niet vliegende vogel)Pinguïns (familie: Spheniscidae, orde: Sphenisciformes) zijn niet-vliegende vogels die leven op het zuidelijk halfrond.…
Kopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepKopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepJe zou het niet bedenken bij een van de duurste koffies ter wereld; maar deze bestaat toch echt uit bestanddelen van poe…
Poep is altijd hip!Poep is altijd hip!Drollen en keutels, je hebt ze in alle soorten en maten. Van microscopisch kleine uitwerpselen, tot aan reusachtige berg…

Zoogdieren: walvisachtigenZoogdieren: walvisachtigenWalvisachtigen zijn zoogdieren die allemaal in het water leven en die over de hele wereld te vinden zijn. Het zijn vrij…
Zoogdieren: tandarmenZoogdieren: tandarmenTandarme zoogdieren worden gevormd door drie soorten dieren: luiaards, miereneters en gordeldieren. Ze leven in Zuid- en…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dikkopjes
  • http://denieuwsgier.blogspot.nl/2009/11/poepschietende-pinguins.html
  • http://newswatch.nationalgeographic.com/2013/09/19/5-animals-with-stinky-defenses/
  • http://www.thefeaturedcreature.com/2013/05/6-of-the-most-disguting-animal-defenses-in-nature.html
Juliaheerink (77 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.