Opvangcentrum voor bavianen in Zuid-Afrika

C.A.R.E. is een opvangcentrum in de Noord Provincie van Zuid-Afrika, waar voornamelijk baby beerbavianen (Papio cynocephalus ursinus) worden opgevangen en verzorgd. Beerbavianen worden als pest beschouwd door de inheemse bevolking. Mede hierdoor gaat het steeds slechter met de aantallen beerbavianen in Zuid-Afrika. C.A.R.E. trekt zich het lot van de beerbavianen aan. Het hoofddoel van C.A.R.E. is het terug introduceren van de bavianen in het wild.

Geschiedenis van C.A.R.E.

In Phalaborwa in de Noord Provincie van Zuid-Afrika ligt C.A.R.E. (Centre of Animal Rehabilitation and Education). C.A.R.E. is in 1989 opgericht door Rita Miljo. Het bedrijf ligt in een beschermd natuurreservaat ongeveer 25 kilometer van het beroemde Krugerpark.

Als rehabilitatie centrum voor gewonde inheemse wilde dieren, droeg het centrum zorg voor kleine zoogdieren, reptielen en vogels. De dieren werden opgeknapt en terug in het wild gezet. Door de jaren heen werden steeds vaker baby beerbavianen naar het centrum gebracht. De baby’s waren vaak ernstig gewond, mishandeld of hadden geen moeder meer. C.A.R.E. was in die tijd het enige opvangcentrum voor wildlife en begon expert te worden in het verzorgen van beerbavianen. De opvang van beerbavianen is dan ook het hoofddoel van C.A.R.E. geworden.

Beerbavianen in het wild

De aantallen beerbavianen in het wild zijn de afgelopen jaren drastisch verminderd. Dit komt voornamelijk, omdat beerbavianen als ‘pest’ worden beschouwd in Zuid-Afrika. Boeren vergiftigen en doden op grote schaal beerbavianen. Ook moeder bavianen met baby’s. Vaak worden baby’s, nog vastgeklemd aan het levensloze lichaam van hun moeder, gevonden door de lokale bevolking. In sommige gevallen worden deze baby’s als huisdier gehouden totdat ze niet meer handelbaar zijn. Dan worden ze naar C.A.R.E. gebracht. Maar in de meeste gevallen worden de baby’s direct naar C.A.R.E. gebracht.

Doel van C.A.R.E.

Baby bavianen die worden binnen gebracht, worden bij de andere aanwezige baby’s geplaatst en leven, totdat ze gemiddeld 6 jaar oud zijn, als troep op het centrum. Uiteindelijk doel is om een dergelijke troep te herintroduceren in het wild. Eerst dient de overheid toestemming te geven waarna een vergunning verleend wordt om de troep in een beschermd gebied terug in het wild te plaatsen. Dit proces duurt soms jaren…

Help C.A.R.E.

C.A.R.E. is afhankelijk van giften en donaties. Daarnaast kunnen mensen van over de hele wereld zich aanmelden om als vrijwilliger/ student te helpen op het centrum. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd. Het geld dat het centrum verdiend met dank aan vrijwilligers vormt een groot deel van de inkomsten.

Als vrijwilliger/ student krijg je de zorg over de drie troepen met baby bavianen, opgesplitst naar leeftijd en karakter. De belangrijkste werkzaamheden zijn babysitten in één van de groepen en het voer en de melkflessen bereiden en aan de baby’s voeren.

Een aantal weken helpen op centrum is een interessant idee als buitenland stage, voor studenten die een agrarische opleiding volgen. Surf naar C.A.R.E. voor meer informatie of om je aan te melden als vrijwilliger.
© 2007 - 2023 Leplat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschrijving en het menu van beerbavianenBeerbavianen en mensen hebben verschillende dingen gemeen. Beide zijn zoogdieren, beide hebben een groot brein en een re…
Studeren in het buitenland - Waar moet je aan denken?Veel studenten willen tegenwoordig hun studie een extra dimensie geven door te kiezen voor een tijdelijke studie of stag…
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…
Waar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankWaar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankGoed nieuws voor wie een stageplek zoekt: in lastigere economische tijden wordt het vinden van een stage... minder lasti…

Het trekpaard, de krachtpatserWie kent ze nu niet, de vriendelijke grote reuzen? De echte krachtpatsers van de paaden, het Trekpaard.
Leplat (19 artikelen)
Laatste update: 19-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.