De prachtige Thomsongazelle

De prachtige Thomsongazelle De Thomsongazelle is een van de bekendste gazelles en leeft in de grasvlakten en savannes van Afrika. Maar wat eten ze? Hoe leven ze? Worden ze bedreigd? Leven ze in kuddes? Hoe zien ze er uit? Hoe groot en zwaar worden ze?

Leefgebied

De Thomsongazelle is een prachtige gazelle. Het dier leeft in de grasvlakten en savannes van Afrika. In de droogteperiode trekken ze in grote kuddes naar de struiksavannes. Hier leven ze van de bladeren van struiken en soms ook kruiden.

Wat eten ze?

Ze eten voornamelijk gras, maar als hier niet genoeg van is te vinden eten ze ook kruiden, zaden en bladeren van struiken. Dit betekent dus dat het een herbivoor is. Ze hebben weinig voedsel nodig. Hierdoor kunnen ze op de verlaten vlaktes leven waar eerst grotere herbivoren hebben geleefd. Er moet echter nog wel gras groeien.

Hoe ziet het dier eruit?

Het dier valt onder de middelgrote gazelles en wordt 90 tot 120 centimeter lang en weegt 15 tot 30 kilo. Het mannetje wordt groter dan het vrouwtje. Het mannetje heeft lange horens die licht naar achteren buigen. De vacht is op de rug is een menging van bruin/geel. Dit verandert per dier. Op de zij hebben ze een brede zwarte streep. De onderkant is wit en de staart is geheel zwart.

Ze leven in kuddes

De gazelle is een kuddedier, ze leven in grote groepen. Deze kudde blijft niet lang hetzelfde. De kudde valt regelmatig uit elkaar en leven dan apart verder. Als twee kuddes elkaar tegenkomen vormen ze soms weer één grote nieuwe kudde. Mannetjes markeren hun territorium met urine, uitwerpselen en door de oogklier langs struiken te schuren. Daarnaast proberen ze langstrekkende groepen vrouwtjes in hun territorium te houden. De kudde kan uit wel meer als duizend dieren bestaan. De kuddes worden vaak het grootst in het droogteseizoen. Dit omdat ze dan naar de struiksavanne trekken en de kuddes samenvoegen.

Voortplanting

De Thomsongazelle heeft een draagtijd van 6 maanden en kan twee keer in één jaar jongen krijgen. De geboortepiek is vlak na het regenseizoen als het gras hoog en groen is. Na de geboorte verstopt het wijfje de jongen in het lange gras hier blijven ze een paar weken. Door de goede schutkleur zijn ze erg moeilijk te zien ook kunnen de jongen erg lang stil liggen. Het wijfje zoekt de jongen een aantal keer per dag op dit omdat ze zelf wel gewoon blijft grazen.

Natuurlijke vijanden

Ondanks de goede schutkleur van de dieren vallen ze vaak ten prooi van roofdieren zoals leeuwen, panters, luipaarden, en hyena’s. Maar doordat ze zich snel voortplanten wordt de diersoort niet bedreigd. Ook zijn de dieren erg snel en kunnen een snelheid van 80 kilometer per uur behalen. Ze communiceren voornamelijk met hun lichaamshouding. Ze proberen vijanden af te schrikken door te springen. Zo tonen ze ook hun uithoudingsvermogen.
© 2012 - 2024 Infonees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren: een dorp tussen de IJssel en de VeluweDieren: een dorp tussen de IJssel en de VeluweDieren is een Nederlandse plaats gelegen in de provincie Gelderland. Aan de ene kant van Dieren ligt de rivier de IJssel…
Gazelle, koning der fietsenGazelle, koning der fietsenNederlanders staan bekend om de fiets. In geen enkel ander land wordt er zoveel gefietst als wij doen. Tegenwoordig heef…
Dierentuin: Burger's zooBent u opzoek naar een leuk dagje uit in de zomer en/of winter? Dan is Burger's zoo een geslaagd idee! Burger's zoo is e…

West-Nijl Koorts: potentieel fataal voor mens en paardWest-Nijl Koorts: potentieel fataal voor mens en paardHet West-Nijlvirus is een virusziekte dat voorkomt bij trekvogels. Het virus wordt overgebracht door bepaalde muggensoor…
Waarom zal een eekhoorn bijten?Waarom zal een eekhoorn bijten?Iedereen heeft wel eens een eekhoorn gezien maar wat eet hij? Waar leeft hij? en wat moet je doen als je gebeten wordt e…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
Infonees (13 artikelen)
Laatste update: 08-01-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.