Wat bloemen je vertellen

Wat bloemen je vertellen We geven maar wat graag bloemen en feitelijk is er voor ieder moment wel een bloem. Toch weten we vaak niet wat er achter zit en als we al associëren, dan is dat meestal iets met kleur. Maar bloemen hebben ook een betekenis. In onderstaande lijst nemen we een aantal van de bekende bloemen door voor de bijbehorende betekenis.

Kleuren

Vooropgesteld dat een kleur je ook aan moet staan, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen zelden een kleur bloemen geven die ze zelf niet mooi vinden. Of ze daarmee volledig rekening houden met de ontvanger, is discutabel. Maar op zich is dat gegeven ook weer niet zo vreemd, want je geeft het wel aan iemand, maar komt van de gever die er iets mee wil zeggen. Een kleur die de gever zelf verafschuwd zou een vreemd idee overbrengen (zeker als de ontvanger weet dat de gever het een lelijke kleur vindt).

De meest populairste kleuren zijn al jaren:
  • rood
  • wit
  • roze
  • paars/paarsblauwl
Geel en in iets mindere mate ook oranje, zijn kleuren die voor de massa verre van populair zijn. Terwijl het heldere en frisse kleuren zijn, die een ruimte meer energie kunnen geven.

Betekenis enkele populaire bloemen

Roos - Spreekt bijna voor zich om met de roos te beginnen. Deze bloem is zo tot de verbeelding sprekend dat het grootste gedeelte van de mensen de roos prefereert.

Te beginnen met de hardrode roos, de bloem van Aphrodite. Deze roos staat voor hartstocht en verleiding. De donkerrode roos staat voor onbewuste schoonheid, maar ook voor schaamte en de vrolijke roze roos staat voor jong, pril en voor vriendschap.

Verder is de witte roos ook populair en geeft eenvoud en waardigheid aan. De gele, veel minder populaire roos (in gecombineerde bossen wordt deze nog wel eens gebruikt) staat voor jaloezie. De klaproos kennen we ook nog als wilde bloem en staat voor troost, dromen en vergankelijkheid.

Tenslotte is de pioenroos een opmars aan het maken, deze fraaie bloem staat voor verlegenheid en bescherming.

Narcis - De narcis staat altijd vrolijk in voorjaarsboeketten. Terecht dat we deze bloem associëren met de lente, het voorjaar. De gele narcis is de bekendste en staat voor geluk en trouw. De minder bekende witte narcis heeft ook iets met voorjaar, lente, nieuw leven etc. Maar heeft als symbool ook ijdelheid. Wit wordt overigens geprefereerd boven het bekende geel.

Magnolia - De magnolia bloeit maar kort, maar de bloemen zijn groot en prachtig van vorm. Bovendien geurt het heerlijk. Deze bloem staat voor liefde voor de (beginnende) natuur, de lente. De bloem staat symbool voor reinheid en voor idealisme.

Bron: Eigen vijver - AnnastaalBron: Eigen vijver - Annastaal
Lelie - De witte lelie is prachtig van vorm en kleur dat zal niemand ontkennen. De witte lelie staat voor waardigheid, reinheid en onschuld. De lelie heeft iets koninklijks en de lelie staat tenslotte ook nog voor vrede.

Hyacint - De hyacint, bloem van Apollo, is een veel gebruikte bloem, met name in gecombineerde boeketten. Deze bloem staat voor toewijding en schoonheid. Maar de bloem heeft ook iets met macht en trots.

Gipskruid - Wie kent die heel kleine bloemetjes niet. Die heel kleine bloemetjes die met name in gecombineerde boeketten en in bruidsboeketten worden gebruikt. Deze bloem staat voor kinderlijke onschuld en vruchtbaarheid. Wat de bloem weer heel passend in bruidsboeketten maakt.

Freesia - We hebben de gele en de witte en je vindt je mooi of helemaal niet. De witte komen we tegen in bruidsboeketten en heeft onschuld in haar betekenis staan. De gele staat voor vreugde met elkaar.

Krokus - De krokus, voor velen het symbool dat de lente er weer aankomt. Maar de leuke bloem – in verschillende kleuren – staat eigenlijk voor positiviteit en vreugde. De koppeling met de lente is dan natuurlijk snel gelegd.

Boterbloem - Als je de boterbloem in het wild tegenkomt, heeft deze bloem op vele iets vertederends en daar pakt de bloem je ook mee in. De bloem heeft iets met onbevangenheid zoals je dat bij een kind ziet. Maar ook met stralen, charme en zelfrespect. De ‘Buttercup’ zoals de Engelse de bloem noemen staat daar voor ontvangen.

Anjer - De anjer is de laatste jaren sterk gedaald als het gaat om de populariteit van deze bloem. De bloem wordt door vele als oubollig gezien. Toch heeft dit verkreukelde bloemetje, zoals het er uit ziet, wel iets. De rode kleur staat voor passie en bewondering en het roze staat voor vrouwelijke liefde. De witte anjer, die door Prins Bernhard meer bekendheid gegeven is, heeft iets met toewijding en waardigheid.

Tulp - Deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige bloem heeft van oorsprong iets met vruchtbaarheid. Toch heeft de kleur opvallend genoeg bij de tulp een ondergeschikte rol. Maar rood vertalen we toch naar liefde en geel naar uitbundige lach.

Viooltje - Het viooltje, in wat voor kleur dan ook, heeft iets liefs en daar wordt het dan ook mee geassocieerd … affectie.

Zonnebloem - En last but nog least, de zonnebloem. De zonnebloem draait, zoals we weten, naar het licht. Logisch dat deze bloem levenslust, toewijding en bewondering meegekregen heeft. Vreemd genoeg accepteren we de vrolijkheid van het geel hier zonder enig probleem.

Tot slot

De lijst van betekenissen van bloemen is onuitputtelijk. De genoemde zeer populaire bloemen vinden we echter het meest terug in de winkels en om het huis. Leuk om eens een bos samen te stellen op basis van betekenis … en bekijken hoe een dergelijke bos ontvangen wordt.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemen bezorgenBloemen bezorgenBloemen ontvangen is een van de leukste dingen die een mens kan overkomen. Of juist het laten bezorgen van bloemen bij e…
Zeg het met bloemen, betekenis van een bloemZeg het met bloemen, betekenis van een bloemZeg het met bloemen! Bloemen kunnen een geheime boodschap bevatten, een liefdesverklaring of juist zeggen dat de liefde…
Een bruidsboeket makenEen bruidsboeket makenAls u gaat trouwen is het natuurlijk ook belangrijk om een bruidsboeket te hebben. Dit moet natuurlijk ook bij de rest v…
Het bewaren van eetbare bloemenHet is mogelijk eetbare bloemen te bewaren, door middel van invriezen en dorgen. Bij het drogen van eetbare bloemen gaat…

Bonsai boom kopenBonsai boom kopenEen bonsai boom kopen kan in een tuincentrum of via een webwinkel. Ook zijn er gespecialiseerde winkels in Nederland op…
Bilimbi of lange birambieBilimbi of lange birambieHet gebruik en de werkingen van deze birambie zijn in Europa vrijwel onbekend. Het zijn groene, zure, langwerpige vrucht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
  • Andrew Reddington (tuinarchitect)
  • Afbeelding bron 1: Eigen vijver - Annastaal
Reactie

De Wolf Sonja, 29-04-2013
Graag had ik geweten welke bloemen en kleuren gebruikt worden in een bloemstuk of boeket voor iemand die op pensioen gaat. Alvast bedankt voor je antwoord. Reactie infoteur, 30-04-2013
Dat is niet te zeggen, want dat is afhankelijk van de persoon die met pensioen gaat. Zijn/haar karakter, hoe hij/zij in het leven staat etc.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.