De vreemdste planten ter wereld
Er bestaan een heleboel planten op deze wereld, de een wat mooier als de andere. Maar er bestaan ook veel vreemde planten met bijzondere eigenschappen. Meestal zijn deze bijzondere planten ook zeldzaam en moeilijk te vinden in de diepe jungles of woestijnen.
De Reuzenaronskelk
Deze tropische bloem is te vinden in delen van Afrika en kan uitgroeien tot maar liefst 3 meter hoog en een diameter hebben van 1 meter. Niet alleen de vorm en grootte van deze bloem is niet wat deze zo speciaal maakt maar de geur die het verspreidt. Zo groeit er om twee jaar één blome uit deze plant die een verschrikkelijke geur verspreidt die kan rieken naar rottende vis. Gelukkig sterft deze bloem al na 2 dagen tijd maar kan deze plant wel een leeftijd halen van 50 jaar.
De enorme plant: Rafflesia arnoldii
Deze zeldzame plant groeit diep in de jungles van Zuidoost-Azië en is de grootste bloem ter wereld. Hij kan uitgroeien tot maar liefst maximum 3 meter breed maar heeft geen zichtbare wortels of stengels en voedt zich dus eigenlijk van de gastheer waaraan de knop zich heeft gehecht. De knoppen van deze bloemen hebben maanden nodig om zich te ontwikkelen tot de bloem die maar een drietal dagen leeft, daarom is deze ook zo moeilijk te vinden. Ook omdat er veel van deze regenwouden aan het verdwijnen zijn wordt deze bloem bezien als een uitstervende beschermde soort.
Hydnora africana
De plant is zoals de naam al duidelijk geeft te vinden in delen van Afrika en is zeer moeilijk te vinden omdat het zich vooral ontwikkelt onder de grond. Een netwerk van ondergrondse stengels en wortels doorkruisen de grond rond de plant waar het zich aan vastgehecht. Het enigste wat tevoorschijn kan komen is de bloem die zich door de grond zal ontpoppen tot een bolvormig, bruin aan de buitenkant en zalmkleurig tot oranje aan de binnenkant. Eerst zal de bloem nog dicht zijn wanneer het boven de grond uitkomt maar na een tijdje opent het zich tot 3 vlezige vlakken waaruit een vreselijke stank komt die zich verspreidt om allerlei insecten aan te trekken zoals mestkevers waarmee het zich kan voeden.
De vleesetende plant: Nephentes
Deze plant haalt tegenover andere planten zijn voedingsstoffen niet van de voeding in de grond met hun wortels maar eet echte levende wezens die ze lokken door in hun buizig gevormde bladeren die vol zitten met nectar waarop allerlei beesten worden aangetrokken zoals vooral veel vliegen maar ook kikkers, muizen en ratten. In deze plant is het zo glibberig dat het dier niet meer kan ontsnappen waarna de plant zijn ontbindingsmiddel vrijlaat om het dier te ontbinden en te observeren. Er bestaan een 100-tal verschillende soorten van deze plant en zijn vooral te vinden in Indonesië.
Het levende fossiel: Welwitschia mirabilis
De Welwitschia mirabilis wordt beschouwd als een leven fossiel omdat deze plant honderden jaren kan meegaan in de juiste omstandigheden. Er groeien slechts 2 bladeren uit die vertrekken van een dikke houterige stam. Deze bladeren zullen ook langzaamaan blijven groeien met de jaren. Ze kronkelen zich rond de stam zodat het moeilijk te vinden is waar de herkomtst van deze twee. Deze plant groeit in vooral in Angola en Namibië maar is bijna verdwenen omdat deze plant niet snel groeit en populair is bij verzamelaars en onderzoekers die deze planten willen oogsten. Hij is wel te bezichtigen in de botanische tuin in Amsterdam met 4000 andere exotische planten.