De roos van Jericho, opstandingsplanten
Drie planten staan bekend onder de naam ‘de roos van Jericho’. Deze planten zijn allemaal opstandingsplanten, wat betekent dat ze er wellicht uitzien alsof ze dood zijn, maar onder de juiste omstandigheden weer tot bloei kunnen komen. De planten zijn: Anastatica hierochuntica, de echte roos van Jericho; Selaginella lepidophylla, de valse roos van Jericho en Pallenis hierochuntica. Deze planten zijn makkelijk te verzorgen, maar soms lastig te vermeerderen.
Welke soorten?
Er zijn drie planten die bekend staan onder de naam ‘roos van Jericho’. De eerste is de
Anastatica hierochuntica, de echte roos van Jericho. De tweede plant is de valse roos van Jericho, de
Selaginella lepidophylla. Deze lijkt sterk op de roos van Jericho, maar de planten zijn slechts ver van elkaar verwant. De laatste soort is de
Pallenis hierochuntica. Deze plant ziet er heel anders uit als de andere twee, maar heeft hetzelfde opmerkelijke kenmerk van de wederopstanding.
- Anastatica hierochuntica, de echte roos van Jericho
- Rijk: Plantae
- Orde: Brassicales
- Familie: Brassicaceae
- Genus: Anastatica
- Soort: A. hierochuntica
De echte roos van Jericho wordt veel verkocht. Wanneer hij bloeit heeft hij kleine, witte bloemetjes. De plant wordt niet groter dan 15 centimeter in hoogte, maar blijft doorgaans kleiner. De roos van Jericho heeft weinig weg van een roos, het is een klein bolletje. In droge toestand is de plant bruin en ziet er dood uit. Door water toe te voegen komt de plant weer tot leven en wordt groen. In deze staat lijkt hij op een groen bolletje. Bij de echte roos van Jericho duurt het een dag of een paar dagen voordat hij groen wordt.
- Selaginella lepidophylla, de valse roos van Jericho
Een valse roos van Jericho /
Bron: Nicole-Koehler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
- Rijk: Plantae
- Orde: Selaginellales
- Familie: Selaginellaceae
- Genus: Selaginella
- Soort: S. lepidophylla
De valse roos van Jericho lijkt uiterlijk zeer sterk op de echte roos van Jericho. Ze staan echter evolutionair gezien ver van elkaar af. De valse roos van Jericho is een sporenplant. Hij maakt dus geen bloemen aan. De valse roos van Jericho loopt een stuk sneller uit dan de echte roos van Jericho. In enkele ure is de valse roos van Jericho al groen.
- Pallenis hierochuntica
- Rijk: Plantae
- Orde: Asterales
- Familie: Asteraceae
- Genus: Pallenis
- Soort: P. hierochuntica
Deze plant is heel anders dan de andere twee. Op uiterlijk zijn ze makkelijk te herkennen en ook aan de vereiste die ze aan hun omgeving stellen. De eerste twee planten hebben alleen vocht nodig, deze plant wortelt gewoon in de grond. Hij kan op plaatsen groeien waar je niet zou verwachten dat een plant kan overleven en groeit alleen wanneer er water bijkomt. Deze plant is de enige de enige roos van Jericho met een opvallende bloem.
Wat is zo bijzonder aan deze planten
Er zijn verschillende planten die bekend staan onder de naam ‘Roos van Jericho’. Al deze planten zijn opstandingsplanten. Ze kunnen jarenlang of zelfs decennialang overleven zonder water. Ze zien er uit als droge, verdorde bolletjes. Zodra er water overheen komt, klapt de roos van Jericho zich open. De bladeren worden groen en twee van de drie soorten gaan bloeien. De valse roos van Jericho bloeit niet, dit is een sporenplant.
Verzorging
De verzorging van de roos van Jericho is een eenvoudig. Je hoeft nooit bang te zijn dat je vergeet water te geven, want uitdrogen is goed voor deze plant. Hij mag echter niet te lang nat staan, want hij kan wel verdrinken. Zet de plant daarom maximaal acht dagen achter elkaar in het water, alvorens hem tenminste twee dagen de tijd te geven om te drogen. Daarna kan hij weer natgemaakt worden. Het water moet in de natte periode regelmatig worden ververst om de plant gezond te houden.
Een unieke eigenschap van de roos van Jericho is dat hij elke temperatuur water kan overleven. Of je er nu ijskoud water overheen giet of kokend heet water, de plant sterft niet. Sterker nog, hij komt weer tot leven!
Om de plant enige tijd te bewaren laat je hem eerst volledig uitdrogen. Geeft hem gedurende enkele dagen geen water en leg hem op een warme plaats. Vervolgens heb je weer een droge bol. Deze kun je op een warme, droge plaats jarenlang bewaren. 50 Jaar is geen probleem voor deze planten!
Schimmels
De roos van Jericho is gevoelig voor schimmelaantasting. Dit is te verhelpen door een antischimmelmiddel toe te passen. Dit is verkrijgbaar in de meeste tuincentra. Laat de plant eerst uitdrogen. Meng vervolgens het antischimmelmiddel met water en besprenkel het over de plant, om de plant weer groen te laten worden. Ververs het water dagelijks en voeg hierbij antischimmel middel toe. Na een week laat je de plant uitdrogen. Als het goed is, is de plant nu schimmelvrij. Zit er toch nog schimmel op, dan herhaal je de behandeling. Let er wel op dat de plant weer voldoende tijd heeft gehad om uit te drogen (minimaal 2 dagen).
Roos van Jericho vermeerderen
Zo’n plantje is natuurlijk leuk, maar hoe krijg je er nu meer? De drie soorten planten zich op een verschillende manier voor.
Anastatica hierochuntica, de echte roos van Jericho
Deze soort bloeit in kleine witte bloemetjes. Pas als deze bevrucht worden groeien er zaadjes uit. Eén bloeiperiode is niet voldoende voor de vruchtjes om zich te ontwikkelen. Zodra de plant weer uitdroogt, krult hij zich om de vruchtjes heen. Wordt hij weer nat gemaakt, dan ontwikkelen de zaadjes zich verder. Wanneer de vruchten ver genoeg ontwikkeld zijn, opent het vruchtje zich. De zaadjes springen eruit. Als de zaadjes in het water belanden sterven ze uiteindelijk. Om ze te laten kiemen moeten ze ergens vochtig, maar niet doorweekt liggen. Bijvoorbeeld op natte watten, of tissues.
Selaginella lepidophylla, de valse roos van Jericho
De valse roos van Jericho is lastig te vermeerderen. Het is een sporenplant, wat betekent dat hij zich vermenigvuldigt door heel veel hele kleine sporen aan te maken. Als deze op de correcte plaats terecht komen kan er een plant uitkomen.
Pallenis hierochuntica
De voortplanting van de
Pallenis hierochuntica lijkt sterk op die van de echte roos van Jericho. Hoewel de planten niet nauw aan elkaar verwant zijn, zijn het allebei bloeiende planten die zich voortplanten door middel van zaad. Als de plant begint te bloeien, laat je hem eerst uitbloeien. Vervolgens laat je hem uitdrogen en na enkele dagen weer bloeien. Uiteindelijk springt het vruchtje open en heb je zaden.
Roos van Jericho in de verhalen
De roos van Jericho zou volgens sommige verhalen door Maria zijn gezegend met het eeuwige leven. De roos van Jericho, en dan vooral de valse roos van Jericho, wordt regelmatig verbonden aan de het kerstfeest. De opstanding wordt vergeleken met de wederopstanding van Jezus. In de Middeleeuwen werd de roos van Jericho dan ook regelmatig gezien als een heilig relikwie.