Johannesbroodboom "De boom die nooit sterft"

De johannesbroodboom, een zes tot 10 meter hoge boom met peulen die tot 20 cm lang worden en 3 cm dik zijn. De peulen worden gebruikt als surrogaat voor chocolade. De peulen zijn rijk aan eiwitten, calcium en fosfor. Het johannesbroodpitmeel wordt gebruikt in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel (emulgator E410). De naam Johannesbrood verwijst naar de naam Johannes de Doper. De johannesbroodboom is een zes tot tien meter hoge boom uit de familie van de vlinderbloemigen. De peulen van de boom zijn taai aan de buitenkant, binnenin zitten zaden die zoet van smaak zijn. De peulen kunnen wel 20 centimeter lang worden en 3 cm dik.

De johannesbroodboom komt vooral voor in gebieden rond de Middellandse Zee. De boom gedijt in extreme droogte en onherbergzame omstandigheden. Het duurt jaren voordat de boom volgroeid is, maar de vruchten draagt hij wel honderd jaar.

Hoe komt de boom aan zijn naam?

De naam johannesbroodboom verwijst naar de naam Johannes de Doper. Hij zou tijdens zijn verblijf in de woestijn geleefd hebben van sprinkhanen. Maar de nuchtere Europeanen waren van mening dat deze "sprinkhanen" in feite de peulen van de johannesbroodboom waren. In het Engels heet deze boom dan ook "locust tree".

Vroeger werden de peulen van de boom ook al nuttig gebruikt

Eeuwenlang heeft de johannesbroodboom de arme mensen van de hongersnood gered wanneer de oogsten mislukt waren. In tijden van overvloed werden de peulen, die jarenlang in de boom kunnen blijven hangen, gebruikt als dierenvoedsel.

In de klassieke oudheid ontdekte men dat de zaden van de boom heel weinig variatie in gewicht hebben en zodoende werden de zaden gebruikt als gewichtseenheid voor goud en edelstenen.

Johannesbroodpitmeel

Een veel gebruikt product van de peulen is het johannesbroodpitmeel, ook wel "carob" genoemd. Dit is een vrijwel reukloos, wit tot geelwit poeder. Het poeder wordt verkregen door het malen van de zaden. Het wordt als verdikkingsmiddel (emulgator E410) in de voedingsindustrie gebruikt. Het wordt ook toegepast om babyvoeding in te dikken, om het spugen bij zuigelingen te voorkomen.

Waar de peulen van de johannesbroodboom nog meer voor worden gebruikt

De peulen worden ook gebruikt als surrogaat voor cacao als alternatief voor chocolade. In tegenstelling tot cacao bevatten de peulen geen cafeïne en heel weinig vet. De peulen hebben natuurlijke suikers, zoals fructose, glucose en sucrose en zijn rijk aan eiwitten, calcium en fosfor. Het industrieel klaargemaakte carob-meel gebruikt men als smaakmaker in cakes en taarten. Verder heeft het een positieve invloed op de werking van de maag en darmen.
© 2011 - 2024 Liesmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van carobeCarobemeel is tegenwoordig een superfood. Het is al jarenlang gebruikt als cacaovervanger en koffievervanger maar het ve…
Carob, een gezond alternatief voor cacao en chocoladeCarob, een gezond alternatief voor cacao en chocoladeChocola is en blijft voor velen onder ons dé versnapering bij uitstek. Niets is heerlijker dan een lekker stukje chocola…
Verloren zoon: eten van Johannesbrood (Lucas 15:16)Verloren zoon: eten van Johannesbrood (Lucas 15:16)'En hij begeerde zijn buik te vullen met de schillen, die de varkens aten; doch niemand gaf ze hem'. Lucas 15:16. De jon…
De Tea Tree lijn van The Body ShopOm je huid schoon en zuiver te houden heeft The Body Shop een Tea Tree lijn uitgebracht. Deze lijn bevat allerlei produc…

Nutriënten voor planten, welke voeding hebben planten nodig?Planten hebben verschillende soorten voedingsstoffen, of nutriënten, nodig. Deze plantenvoedingsstoffen zijn eenvoudige…
Bloedsuikerverlagende plantenBloedsuikerverlagende plantenOver de hele wereld bekeken zijn er honderden planten met een bloedsuikerverlagende werking. Alleen zijn ze omwille van…
Liesmar (16 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.