De aardbei als geneesmiddel

De aardbei als geneesmiddel De meesten weten wel dat het eten van fruit gezond is. Echter blijft het merendeel zich afvragen waar het eigenlijk goed voor is. Van nature hebben de meeste vruchten genezende krachten. Niet alleen zijn aardbeien verschrikkelijk lekker, samen met de blauwe bosbes behoort de aardbei tot de gezondste fruitsoort. De aardbei helpt het lichaam te zuiveren en ze is in staat verschillende kwalen te genezen.

De aardbei

De aardbeienplant bestaat al meer als 50 miljoen jaar, maar pas vanaf de 14e eeuw werden deze wilde aardbeiplanten in de tuinen geplant. Ze werden toentertijd voornamelijk gebruikt als sierplant en voor medische doeleinden. De aardbei zoals wij die nu kennen, is pas ca. 200 jaar oud en is afkomstig uit Amerika. Wilde aardbeien, of ook wel bosaardbeien, zijn voller van smaak, maar ook veel kleiner en de plant is minder productief. Door middel van kruisingen zijn de tegenwoordige aardbeien groter en dikker. De genezende kracht van de aardbei is hiermee wel afgenomen, maar valt nog steeds te vergelijken met de oorspronkelijke bosaardbei.

Haar genezende kracht

De aardbei bevat etherische olie, vruchtensuikers, pectine, anthocyaan glyosiden en zwavelachtige stoffen. Naast vitamine C, B1, B2 en A bevat ze ook calcium, natrium, ijzer, fosfor, zwavel, kiezelzuur en jodium. Hierdoor is de aardbei sterk bloedreinigend, licht laxerend en opbouwend. Ze heeft een stimulerende werking op de nieren, lever en stofwisseling en kan als aardbeienkuur ingezet worden bij artritis, reuma en jicht. De aardbei heeft een versterkende werking op het hart en vaten. Ook is ze bloeddrukverlagend en kan als middel worden ingezet bij bloedarmoede en circulatieproblemen.

Niet alleen de vrucht bevat genezende eigenschappen, maar ook de bladeren. Zo kan deze dus worden gebruikt voor het maken van thee.

De aardbei kan dus ingezet worden bij een ruim spectra aan kwalen en ziektes. Ook wordt er beweerd dat de aardbei het libido verhoogd.

Tips

Tanden witten

De aardbei maakt je tanden witter en ze gaat tandsteen tegen. Als je de aardbeien opeet, is het van belang dat je ze dan goed fijnkauw. Zo wordt je mond goed gereinigd en heeft het een beter effect op je gebit. Ook kun je de aarbeien fijnpersen en een watje in het sap drenken. Deze houd je enkele minuten op je tanden waarna je ze met een ander watje, gedrenkt in een mix van lauw water en een snufje soda bicarbonaat, schoon wrijft. Als je dit minstens 3x per dag herhaald, schijnt dit een dure bleekbehandeling bij een schoonheidsspecialist te evenaren!

De huid

Zonnebrand:
De aardbei verlicht een zonnebrand. Zo kan je schijfjes aardbei of geplette aardbeien gebruiken, die je op je huid legt.

Wondheling:
Het blad van de aardbeienplant bevat veel looistoffen en bevordert hierdoor de wondheling. Een kompres van verse aardbeienbladeren kan dus gebruikt worden bij open wonden, zweren en roodheid. Honing kan hierbij het proces versnellen. Meng hiervoor de blaadjes met de honing.

Overig

Doordat de aardbei bloedzuiverend is, heeft deze ook haar effect op de huid. Een aftreksel van de aardbeiblad kan hierdoor een postieve werking hebben tegen eczeem, pijnlijke ogen en zweertjes of strontjes op de oogleden. Ook wordt de aardbei wel eens gebruikt tegen overmatig zweten en menstruatieproblemen.

Voor de ware aardbeienliefhebbers bestaat er zelfs een aardbeienland! Hier vind je vele leuke bezigheden zoals het kabouterbos, het aardbeienzelfplukveld, een klein aardbeienmuseum, etc. www.aardbeienland.nl
© 2007 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met aardbeienAfvallen met aardbeienAardbeien zijn heerlijke vruchten. Veel mensen zijn dol op deze rode, zoete vruchten en eten ze in de zomer maar wat gra…
Waar zijn aardbeien goed voor?Waar zijn aardbeien goed voor?De aardbei wordt gezien als één van de lekkerste vruchten in ons land. Vooral in het zomerseizoen is deze vrucht van de…
Aardbeien drankjesAardbeien drankjesAls je dol bent op aardbeien dan zul je blij zijn te lezen dat je er meer mee kan doen dan ze alleen opeten. Hier kun je…
Aardbeien een gezonde verwennerijAardbeien zijn weer volop verkrijgbaar. Deze zomerse lekkernij is niet alleen zoet en caloriearm maar bevat ook nog eens…

Kamille en goudsbloemKamille en goudsbloemTwee zonaanbidders in de schijnwerpers die zelf ook iets zonnigs hebben, qua uiterlijk én qua karakter. Zowel goudsbloem…
Genezende planten: witte dovenetelVoor kinderen is de honingachtige nectar die de dovenetel afscheidt echt een lekkernij. De witte dovenetel lijkt buiteng…
Bronnen en referenties
  • http://www.zaansewijken.nl/winbeelddetail.asp?id=2944&wijk=Zaandam%20West
  • http://www.kruidenvrouwtje.nl/moestuin/aardbei.htm
Reactie

P. V. D. Ploeg, 30-07-2008
Is de aardbei wel genezend voor de ziekte van meniere? Reactie infoteur, 31-07-2008
Hallo,

Ik durf niet te zeggen of de aardbei genezend is voor de ziekte van meniere. Misschien kunt u hiervoor beter naar uw huisarts gaan. Ook zou u wellicht het voedingscentrum kunnen bellen (070) 306 88 of hen online uw vraag stellen op: www.voedingscentrum.nl/Voedingscentrum/Contact/Contactformulier.htm

Veel succes!
Groetjes Meetie

Meetie (23 artikelen)
Laatste update: 18-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.