Leuke planten en bloemen voor kinderen
Als je terugkomt van vakantie staat de Sanseveria nog precies hetzelfde in de vensterbank van de klas. De plant vraagt nauwelijks zorg, maar daar is het dan ook mee gezegd! Voor kinderen nogal saai, zo`n Sanseveria. Om kennis te maken met de plantenwereld zijn er gelukkig meer mogelijkheden, ook zonder groene vingers. In dit artikel 'grappige' planten waar je iets mee kunt! Een paar voor buiten in de (school)tuin en een paar voor binnen op de vensterbank. Zie ook de groene-vinger-tips...
Bron: Algirdas, Wikimedia Commons (Publiek domein) Oost-Indische Kers
De Oost-Indische Kers is gemakkelijk te zaaien, ziet er práchtig uit en is nog eetbaar ook; een heel geschikte plant voor in de kindertuin dus!
- Latijnse naam: Tropaeolum. (Dat betekent iets als 'oorlogsbuit', waarbij de bladeren 'schilden' en de bloemen 'helmen' voorstellen)
- De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.
- De gewone Oost-Indische kers is als laagblijvende soort, maar ook als klimplant te verkrijgen.
- Ze kunnen in mei, direct op de goede plek worden gezaaid.
- Ze houden van een zonnig plekje.
- De klimmers hebben een 'hekwerkje' nodig, leuk om in elkaar te knutselen van stokken en touwtjes.
- Slakken houden niet van deze plant, bladluizen juist wel. Ze worden soms geplant om andere planten luisvrij te houden.
- `s Ochtends vroeg blijven de dauwdruppels hangen aan de randen van de ronde bladeren; een prachtig gezicht.
- Leg zo`n felgekleurde bloem eens op je salade; de sla wordt er lekkerder en mooier van!
Goudsbloem
Een mooie, feloranje bloem, die er uitziet als een bloem op een kindertekening; een hartje met daaromheen de langwerpige bloemblaadjes in een keurig cirkeltje. Er zijn veel oude verhalen over de goudsbloem, ook wordt de plant in zalfjes en als kleurstof gebruikt.
- De Latijnse naam is Calendula Officinalis. (De plant wordt gebruikt in de bekende 'Calendulan Zalf')
- Zaaien in het voorjaar op een zonnige plek, in potten of direct in de volle grond.
- De grond moet niet te vochtig zijn.
- De plant bloeit van juni tot en met oktober.
- Hij is eenjarig en moet dus ieder voorjaar opnieuw worden gezaaid, maar na de bloei zijn de zaadjes gemakkelijk te winnen.
- De goudsbloem wordt tussen de 30 en 50 centimeter hoog.
Er wordt verteld dat er goudsbloemen groeiden, precies op de plaatsen waar de tranen van de Griekse godin Aphrodite neervielen. Verder schijnt het zo te zijn dat meisjes die met blote voeten door de goudsbloemen lopen, de vogels ineens kunnen verstaan. Goudsbloemblaadjes onder je bed zullen je beschermen en je dromen waarmaken en zo zijn er nog veel meer schitterende verhalen over deze 'kroningsbloem'. Zet ze in een vaasje en de verhalen komen vast vanzelf. Ook zou je de oranje blaadjes kunnen drogen om ze later op een tekening te plakken, dan blijven ze voor altijd bloeien!
Vlinderstruik
Er komen écht vlinders op de bekende vlinderstruik af. Geweldig dus in een kindertuintje of op het schoolplein; een paar tegels eruit en hop een vlinderstruik erin. De plant bloeit met grote paarse (witte of lila) pluimen. Hij groeit snel, maar kan (moet) in het voorjaar teruggesnoeid worden, zodat hij niet het hele schoolplein in beslag neemt.
- De botanische naam is Buddleja Davidii
- De plant komt oorspronkelijk uit China
- De vlinderstruik moet ieder jaar flink gesnoeid worden, omdat hij anders wel heel hoog wordt (tot 4 meter), maar weinig bloemen krijgt.
Hoewel de uitgebloeide pluimen vol zaadjes zitten, wil zaaien over het algemeen niet lukken; stekken gaat beter. Je moet dan in de zomer een jonge scheut afsnijden vlak onder een bladpaar. Ook de top afsnijden en de stek dan in humusrijke, losse grond poten. Stekpoeder gebruiken en de grond goed vochtig houden. Jonge vlinderstruikjes zijn trouwens in het voorjaar ook óveral te koop voor een paar euro.
Lampionplant
Een heldergroene plant met knaloranje lampionnetjes eraan; speciaal voor kinderen, zou je toch zeggen? Leuk om te oogsten na de zomer, je kunt er de hele klas of kamer mee versieren. Bij heel jonge kinderen moet je er wel rekening mee houden dat de plant een beetje giftig is, maar niet erger dan een tomatenplant.
- De botanische naam is Physalis Alkekengi
- De plant hoort, net als de tomatenplant, bij de familie van de 'nachtschades' en is dan ook een beetje giftig! (de bloem)
- De bes, in het lampionnetje is eetbaar.
- De plant komt in verwilderde vorm voor in Midden- en Zuid Europa, oorspronkelijk komt hij waarschijnlijk uit China of Japan. Daar is men niet zeker over.
- De plant kan tot 1.20 meter hoog worden en doet het haast in elke grondsoort goed.
- De zaden zijn overal verkrijgbaar. Zaaien vanaf eind april tot eind mei, op een warme, zonnige plaats direct in de tuin en dan regelmatig even sproeien.
- In juni/juli krijgt de plant stervormige, witte bloemetjes.
- In augustus kun je dan de prachtige lampionnetjes verwachten.
- Oogsten voor de herfstregens, anders verrotten ze.
- Hang ze een paar weken op de kop om te drogen, voordat je ze gaat gebruiken. (In herfst stukjes of kijkdozen, als kabouterlampjes om kerstverlichting, aan een draadje rijgen als herfstslinger bijvoorbeeld.)
Kruidje-roer-me-niet
Een plantje dat reageert op aanraking! Heel leuk voor kinderen zo`n 'beweegplant'. En .. het aanraken is níet slecht voor de plant, wat nog wel eens beweerd wordt. Dus heel geschikt voor in de klas, of thuis op de vensterbank; een b(l)oeiend plantje, dat zeker tot de verbeelding zal spreken.
- De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.
- De latijnse naam is Mimosa Pudica
- Als hij in het voorjaar gezaaid wordt, kan hij aan het eind van de zomer gaan bloeien.
- De roze of paarse pluizenbolletjes bloeien maar één dag.
- De samengestelde blaadjes bestaan uit 10 tot 26 kleinere blaadjes, als je ze aanraakt vouwen de blaadjes onmiddellijk samen. Na een minuut of wat gaan ze weer open. Ook `s nachts vouwen de blaadjes dicht.
- Er groeien stekeltjes op de stengels en op de bladstelen.
- De plant doet het het best bij temperaturen van rond de vijfentwintig graden. Staat prima op de vensterbank, maar in de zomer kan hij eventueel ook naar buiten.
- Omdat het een kruid is en geen kamerplant heeft hij een ruime pot nodig, ongeveer twee liter grond als hij een meter hoog is.
- De plant kan één tot zelfs twee meter hoog worden, maar de stengels moeten dan wel worden opgebonden aan een stok.
- De plant keert zich naar de zon, maar dit kost veel energie, dus de pot moet niet gedraaid worden. (Aanraken mag wel!)
- Zaden zijn in de meeste zaadhandels wel te koop. Na de bloei vormen zich peultjes, dus ook bij 'kruidje-roer-me-niet- houders' of op marktplaats zijn de zaadjes volop te krijgen.
Vlijtig Liesje
Je hebt nooit genoeg 'Vlijtige Liesjes' in je klas! Kregen we vroeger nog een rapportcijfer voor 'Vlijt', dit plantje zou ook tegenwoordig bekend staan om de fantastische werkhouding. Gezellig, flink groeiend en bloeiend, vrolijk en ook nog eens gemakkelijk!
- De latijnse naam is Impatiens, wat 'ongeduldig' betekend. Waarschijnlijk omdat het plantje opvallend snel groeit, voluit bloeit en de zaadjes in de rondte laat vliegen!
- Oorspronkelijk komt het uit Afrika.
- Het plantje kan in de tuin, maar ook op het balkon of binnen, ze bloeien fleurig roze of rood.
- Het is één van de weinige planten die het prima doen in de schaduw.
- Heb je één keer een plantje is het heel gemakkelijk te vermeerderen door stekjes in een potje water te zetten. Al na een paar dagen zien de kinderen de worteltjes groeien. Zo kan het aantal 'Vlijtige Liesjes' snel oplopen in de klas.
Kindje-op-moeders-schoot
Het 'Kindje op moeders schoot' is alleen al om de naam een bijzonder plantje. En het leuke is natuurlijk dat je die naam nooit meer vergeet als je een keer die 'kindjes op moeders schoot' hebt zien groeien. Een lief, gemakkelijk en sterk plantje dat zowel binnen als buiten gehouden kan worden.
- De Latijnse naam is Tolmiea Menziesii
- De plant komt in het wild voor als bodembedekker in Noord-Amerika
- Uit de grote 'moederbladen' groeien nieuwe blaadjes en omdat ze óp het moederblad groeien lijkt het werkelijk of ze op 'moeders schoot' groeien.
- Hij kan bij ons ook in de tuin staan, als het niet te hard vriest. Meestal zie je hem (of haar natuurlijk)) als kamerplant.
- De plant wordt zo`n 30 centimeter hoog en bloeit in mei en juni met onopvallende, kleine witte bloemetjes
- Hij mag niet in de volle zon.
- Stekken is heel eenvoudig: pluk een moederblad met kindjes, knip het moederblad rondom de stengeltjes zoveel mogelijk weg en zet de kleine plantjes in de grond. De grond goed vochtig houden, dan zullen de 'kindjes' snel wortels krijgen.
- En dan maar afwachten wanneer de kindjes moeder gaan worden.
Groene-vinger-tips...
- Doe een scheutje inkt of ecoline in een vaasje met madeliefjes. De witte bloemblaadjes verkleuren, zodat de kinderen zien hoe het water tot in de bloemblaadjes 'opgezogen' wordt.
- Zaai wat tuinkers in een bakje. De miniplantjes komen na een paar dagen al op.(De kinderen kunnen ze afknippen en eten; lekker op een beschuitje met kaas.) Als je een closetrolletje rechtop om een deel van de plantjes zet, zul je na een paar dagen zien dat de plantjes ín het rolletje veel langer zijn geworden dan de andere plantjes; ze hebben hun best gedaan om naar het licht toe te groeien.
- Leg een bruine boon op een schoteltje tussen een stukje vochtig keukenpapier. Goed nathouden. Na een paar dagen zal de boon ontkiemen. Mooi om het kiemproces te bekijken, na te tekenen en de boon na een tijdje te poten. Een stokje erbij en kijken hoe lang hij wordt. Met een beetje geluk komt er een bloemetje aan die na een tijdje een peul vormt. De hele kringloop in korte tijd voor je neus.
- Een zonnebloemwedstrijd voor de hele school; iedere klas mag één zonnebloemzaadje poten op een zonnig stukje schoolplein. Na de zomer meten welke klas de langste bloem heeft. De zaden kunnen weer worden gebruikt om bijvoorbeeld vetbollen voor de vogels te maken, kunstwerkjes mee te plakken en natuurlijk voor de zonnebloemwedstrijd van volgend jaar.
- Als je de paastakken (kronkelwilg)vergeet weg te gooien, zitten ze zomaar vol wortels! Poot ze ergens in een hoekje, Wilgen doen het bijna overal als je ze maar af en toe wat water geeft. Volgend jaar heb je dan genoeg paastakken voor de hele school. Ook handig omdat Wilgen het hele jaar door te snoeien zijn en je de takken dus kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een mobiel of een geheimzinnig kronkeltoverstafje. (De bast eraf peuteren, dan blijft er een mooi wit takje over dat je na even drogen met een viltstift kunt versieren.)
- Een moestuintje is natuurlijk heel leuk en leerzaam voor kinderen. De beschrijvingen staan op de zakjes; worteltjes, aardbeien en tomaatjes bijvoorbeeld, zijn eenvoudig te verbouwen. Tenslotte oogsten en smullen! Rabarber kan grote indruk maken omdat de bladeren enorm zijn en ook mais is een verrassende plant voor kinderen.