De teunisbloem of oenothera

De mooie gele teunisbloem is niet alleen een sieraad in uw tuin maar ook een plant die hulp kan bieden bij allerlei kwalen.

De teunisbloem of oenotheral

De teunisbloem dankt zijn naam aan een Heilige. Omdat de plant rond de 13 juni bloeit en dit de dag is van de Heilige Antonius van Padua, werd deze plant Teunisbloem genaamd. 70.000 jaar geleden is de teunisbloem ontstaan, in Midden-Amerika en Mexico. Ze werden voor het eerst beschreven in 1621 door John Goodyer. Rond 1700 kwam de teunisbloem in Europa terecht en in 1749 werd de plant herontdekt door Peter Kalm. De teunisbloem komt nu in een groot deel van Europa voor en groeit langs stoepranden, spoorbanen en op zandgronden. De plant is met karige grond tevreden.

In Nederland en België komen vier soorten teunisbloem voor namelijk: de grote teunisbloem (oenothera erythrosepala), de kleine teunisbloem (oenothera parviflora), de middelste teunisbloem (oenothera biennis) en de duinteunisbloem (oenothera oakesiana). Er komt in Nederland en België ook nog een hybride soort voor namelijk de bastaardteunisbloem (oenothera xfallax). De teunisbloem is familie van het wilgenroosje. Teunisbloemen komen voor als eenjarig, tweejarige- en als vaste plant. De oorspronkelijke kleur is geel, maar er bestaan ook soorten met rode, roze en witte bloemen. De plant bloeit van juni tot augustus. De bloem heeft vier kroonbladeren die recht of schuin omhoog staan. De zaden waaruit een kostbare olie wordt gewonnen, rijpen van augustus tot en met oktober. De teunisbloem opent s'avonds haar bloemen en trekt door haar heerlijke geur avond- en nachtvlinders aan. De bloemen, die een zachte citroenaroma uitscheiden, blijven gedurende de nacht open en verwelken dan in de vroege ochtend, om vervolgens s'avond weer nieuwe knopen te openen. Dit tafereel herhaalt zich weken lang. De teunisbloem is in ons klimaat volkomen winterhard.

De plant is in zijn geheel eetbaar. De vertakte knollen zijn zalmroze van binnen, gekookt zijn deze eetbaar en erg lekker. De smaak is pikant en peperachtig en te gebruiken in soep, hutspot of een ander gemengd groentegerecht. De jonge bladeren kunnen ook gegeten worden en geven een frisse kleur aan bijvoorbeeld een salade, maar veel smaak heeft de bloem niet. Het aftreksel van de bloemblaadjes geeft ook een mooie kleur aan gebak en pannenkoeken.De wat oudere bloembladeren kunnen net als vele andere bladgewassen (bijvoorbeeld brandnetel) gekookt of gestoomd worden gegeten, net als spinazie. Verschillende Indianenstammen waren al bekend met de heilzame werking van de teunisbloem, men gebruikte de bladeren om thee van te maken wat helpt tegen diarree. Van de bloemen werd door hen een siroop gemaakt wat helpt bij ademhalingsproblemen.

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie bestaat voor meer dan 14% uit GLA of terwijl Gamma-Linoleenzuur. Dit is het belangrijkste vetzuur voor de huid. GLA zorgt er van binnen uit voor, dat er een goede vochtbalans en elasticiteit van de huid ontstaat, de huid voelt hierdoor stevig aan en ziet er stralend en gezond uit. Tekenen van een tekort aan GLA in de huid zijn een geïrriteerde, schilferige en droge huid. De symptomen van constitutioneel eczeem kunnen eveneens door het innemen of door het op de huid aan te brengen, verlicht worden met teunisbloemolie. Tevens speelt GLA een grote rol in de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus. GLA wordt in ons lichaam omgezet in AA (arachidonzuur) Dit vetzuur is belangrijk tijdens de zwangerschap. AA is nodig voor de aanleg van baarmoederweefsel en de placenta. Tevens leidt het de zwangerschap zelf in goede banen.

Teunisbloemolie kan (inwendig) bij nog meer klachten worden gebruikt namelijk bij: overgewicht door stofwisselingsstoornis, hart- en vaatziekten, reuma, hoge bloeddruk, hooikoorts (allergieën), astma, hyperactiviteit, geïrriteerdheid, ontwenningsverschijnselen bij alcoholisme, leverklachten door alcohol en een kater. Mensen die manisch depressief zijn of epilepsie hebben wordt het gebruik van teunisbloemolie afgeraden.

Ook voor de cosmetische industrie is de teunisbloemolie onmisbaar het wordt verwerkt in crèmes en lotions om een gevoelige en droge huid tegen te gaan, het geeft de huid een jong en strak aanzien en is dus zeer geschikt voor de rijpere huid.

U kunt het ook aan uw badwater toevoegen om uw droge huid weer soepel te krijgen, neem dan 2 kopjes verwarmde melk en los daar 2 eetlepels honig in op en voeg daaraan nog 20 druppels teunisbloemolie toe. Meng alles goed door elkaar en doe het in uw badwater, uw droge huid zal er zachter en soepeler van worden.

Teunisbloemolie is bij de drogist en reformzaken te koop.
© 2009 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem als vleesvervangerDe teunisbloem heeft veel heilzame kwaliteiten. Op de tuin is het een sieraad, maar wel eentje die zich snel verspreid.…
Teunisbloem en vetzurenHet plantengeslacht teunisbloem met de Latijnse naam Oenothera, behoort tot de familie Onagraceae, de teunisbloemfamilie…
Teunisbloemolie: gezondheidsvoordelen, toepassingen & effectTeunisbloemolie: gezondheidsvoordelen, toepassingen & effectTeunisbloemolie wordt gewonnen uit de teunisbloemen, die 's avonds hun mooie geurende bloemen openen en de hele nacht na…

5 giftige planten besprokenEr zijn veel planten die giftig zijn voor dieren. Hieronder ook de bosanemoon, dotterbloem, stinkende gouwe, hondsdraf e…
Wat kun je met kruiden doenVerschillende culturen gebruiken al duizenden jaren kruiden ter verlichting of zelfs ter genezing van veelvoorkomende ge…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.