Eenjarige perk en kuipplanten

Rond april, als de ergste vorst is verdwenen, word het weer tijd om je tuin op te vrolijken met perk en kuipplanten. Deze plantjes leven over het algemeen maar 1 jaar (eenjarige planten) maar hebben wel een hele uitbundige bloei. Perk en kuipplanten zijn goedkoop in aanschaf en makkelijk in onderhoud. Je hebt veel verschillende soorten perk en kuipplanten. Hieronder zijn de meest bekende en populaire perk en kuipplanten op een rijtje gezet.

Vlijtige lies

De Vlijtige lies is een van de weinige plantjes die graag op een schaduwrijkplekje staat. Het blad van de Vlijtige lies is erg dun en daarom gevoelig voor zon en ook storm en vorst. Laat deze plant absoluut niet uitdrogen. Deze plant varieerd in de kleuren wit, rood, roze, oranje. Het is wel een erg dankbare bloeier. Verzorg je deze plant goed, dan word je vanaf half april tot de vorst beloond met een uitbundige bloei.

Viool

Violen zijn een van de sterkste eenjarige plantjes die er zijn. Een paar graden vorst kunnen ze hebben. Zijn de plantjes een tijdje te droog of te nat geweest, knappen ze na verloop van tijd gewoon weer op. Violen kunnen zich wel erg uitzaaien. Vandaar dat veel mensen denken dat violen meerder jarig zijn. Wil je dat je violen zich niet uitzaaien, dan moet je de uitgebloeide bloemen er af halen. Door de uitgebloeide bloemen er af te halen, bevorderd ook de aanmaak van nieuwe bloemen. Violen zijn er in vele kleuren te verkrijgen. In grootbloemig en kleinbloemige soorten. Violen houden wel van een zonnige plaats.

Afrikaantje

Afrikaantjes staan bekend om hun geur. Deze plantjes binnen houden is dus geen optie. Maar de geur van de Afrikaantjes heeft wel zo zijn voordelen. Ze schijnen luizen te weren. Luizen zijn gek op rozen. Als je Afrikaantjes om je rozen plant, kunnen ze dus voorkomen dat je roos onder de luis komt te zitten. Afrikaanjes kan je krijgen in de kleuren geel, oranje, bruin, en in combinatie van deze drie kleuren en in combinatie met rood. Afrikaantjes kunnen ook slecht tegen droogte, regelmatig water geven dus. Wel houden ze van een licht zonnig plekje.

Lobelia

Lobelia is dat plantje met die hele kleine blauwe bloemetjes. Maar tegenwoordig zie je ze ook wel in het wit. De lobelia gaat naarmate ze langer word hangen. Door een aantal Lobelia's naast elkaar te planten, krijg je na verloop van tijd een waterval aan kleine blauwe of witte bloemetjes. Ook dit plantje vind het niet leuk als ze te droog is geweest, dus regelmatig water geven is wel nodig. Ook Lobelia's houden van een plekje in de zon.

Petunia

Petunia's heb je in hangende en staande vormen. Over het algemeen zijn de bloemen van de hangende vormen wat kleiner als de staande vormen. Maar als de staande vormen wat langer worden, gaan deze ook hangen. Een petunia is makkelijk te herkennen aan zijn trompetvormige bloem, en de blaadjes zijn heel zacht. Net zoals de viool zijn petunia's in vele kleuren te verkrijgen. Regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen bevorderd de bloemaanmaak.Houd van zon, regelmatig water geven en niet uit laten drogen zijn ook voor deze plant de keywords.

Geranium

Net zoals de Viool is de Geranium erg makkelijk in onderhoud. Veel nattigheid of droogte doet haar niet zo veel. En een klein beetje vorst kan deze plant ook wel hebben. Wel is het belangrijk dat de uitgebloeide bloemen er af gehaald worden. Je hebt verschillende soorten Geraniums. Je hebt naast de hangende en staande Geraniums ook de Franse geranium. De Franse geranium geeft grotere bloemen, maar is ook beduidend duurder in aanschaf. De hangende geranium herken je over het algemeen doordat er stokjes bij de plant zijn gestoken. Geraniums kunnen wel tot november blijven bloeien.

Primula

De Primula is vaak het eerste eenjarige plantje wat na de winter te koop is. Het plantje is wel wat gevoelig voor een aantal dingen. Het liefst water geven van onderaf. De blaadjes en bloemen zijn nogal gevoelig voor vocht en gaan daardoor snel rotten. Regelmatig de uitgebloeide en bloemen en gele blaadjes er uit trekken voorkomt dit rotten ook. De planten knappen over het algemeen snel weer op, ook als ze een keertje te droog hebben gestaan. Primula's houden ook van een plaats in het zonnetje.

Spaanse margriet

De spaanse margriet is een dankbaar plantje. Ze heeft een uitbundige bloei, met geurende bloemen. De Spaanse margriet is in vele kleuren te verkrijgen en ook in variaties waar de bloemblaadjes op lepeltjes lijken. Ze bloeien tot aan de vorst. Ze zijn flinke drinkers en op warme dagen mag je ze wel 2 keer per dag water geven. Uitgebloeide bloemen moeten verwijderd worden en een plek in het zonnetje vinden ze fijn.

Begonia

Begonia's zijn over het algemeen niet zo heel populair. Toch zijn dit echt schitterende plantjes. De bloem die ze geven in weliswaar klein, maar het blad van de begonia is ook erg mooi. Als de zon er op schijnt, lijkt het net of er allemaal glittertjes in het blad zitten. De begonia is wel erg gevoelig voor droogte. Eenmaal een keertje te droog geweest kan de plant weggegooid worden. Te nat vinden ze ook niet prettig, want dan rotten ze weg. Zorg dat de begonia in een pot staat waar het te veel aan water weg kan lopen en geef bij warm weer veel water. Begonia's variëren in kleur van wit tot roze en rood.

Bougainvillea

De Bougainvillea is een enorm populaire plant. Ze valt op door haar felroze bloemen. Maar pas op, deze plant heeft gemene stekels. Meestal zie je deze plant te koop met een rekje waar ze in klimmen. Het is een relatief dure plant, die aardig wat verzorging vraagt. Een plekje in de luwte maar wel veel zon. Uitgebloeide bloemen zo veel mogelijk verwijderen en regelmatig water geven en bijmesten.

Brugmansia

Een van de mooiste kuipplanten op stam is de Brugmansia. De Brugmansia staat bekend om zijn reusachtige rompetvormige bloemen. De bloemen variëren van 10 tot wel 25 cm groot. Iedere dag water geven is nodig en weekelijks bijmesten ook. Omdat de plant erg veel energie en voedingsstoffen in de bloemen steekt, heeft ze deze extra voeding hard nodig om de hele zomer te kunnen bloeien. De Brugmansia is in vele kleuren te verkrijgen. Op een koele plek in huis kan de Brugmansia overwinteren. Maar let op deze planten kunnen een behoorlijk grootte krijgen tot uiteindelijk wel 2,50 meter.

Fuchsia

Fuchsia is een van de meest uitbundige bloeiers van de eenjarige planten De bloemen van de Fuchsia lijken op kleine belletjes. De Fuchsia is makkelijk in onderhoud. Veel water af en toe wat bijmesten en een plekje in de zon. De bloemen van de fuchsia zijn een, twee of drie kleurig. Variërend van wit, roze en paars. De Fuchsia kan je verkrijgen in struikmodel of op stam. Fuchsia's zijn in de winter makkelijk over te houden, door ze naar binnen te halen en koel te laten overwinteren. Maar de meeste mensen zien ze echter als eenjarige, en ze belanden na een jaar dan ook op de composthoop. Ook bestaat er winterharde Fuchsia's, een voorbeeld hiervan is de machellanica alba. De bloemen van deze planten zijn over het algemeen iets kleiner maar bloeit wel net zo uitbundig.

Algemene verzorging eenjarige planten

Meestal wordt er aangeraden te wachten om eenjarige perk- en terrasplanten buiten te zetten tot na de ijsheiligen (half mei). Maar mocht het gaan vriezen dan kan je de plantjes afdekken of eventueel binnen zetten. Bijna alle eenjarige planten houden van een plekje in de zon. Zorg voor een goede afwatering zodat het overtollige water niet in de pot blijft staan. Planten in potten moeten in de zomer bijna dagelijks water krijgen. Ook in de tuin kan het nodig zijn om bij droog weer af en toe te gieten. Gebruik potrond voor de planten in pot. Daar zit meer meststoffen in als in gewone tuinaarde. Na een maand of drie zijn deze meststoffen er uit en moet er regelmatig bijgemest worden. Het makkelijkst zijn vloeibare meststoffen of traagwerkende meststoffen die volstaan voor het hele groeiseizoen. Veel soorten zullen beter en langer bloeien als je geregeld de uitgebloeide bloemen verwijderd.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatKuipplanten en mediterraan fruit in het Nederlandse klimaatWe zijn een volk dat steeds meer reist. En op die reizen ontmoeten we andere culturen en ontdekken we nieuwe natuur. En…
In huis, op balkon of op het terras: bloembollenEigenlijk is het nog te koud buiten, maar op jouw vensterbank kunnen de eerste lentebloeiers al zorgen voor fleur en kle…
Je tuin winterklaar makenRond novenber is het de periode om je tuin winterklaar te maken. Je tuin winterklaar maken is geen verplichting. Maar he…
Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Verzorging van kuipplanten, waar moet je op letten?Kuipplanten zijn een mooie aanvulling van de tuin, de overgang van tuin naar het terras wordt er mooi door overbrugd. Oo…

Wat kun je met kruiden doenVerschillende culturen gebruiken al duizenden jaren kruiden ter verlichting of zelfs ter genezing van veelvoorkomende ge…
Rozen verzorgen in uw rozentuinHet kweken van rozen kan dan wel een heel specifiek werkje zijn, maar u kunt het ook. Ouderwetse rozentuinen die vol sta…
Bronnen en referenties
  • Tuinplanten encyclopedie
Reacties

Maria de Graaf, 07-03-2013
7-3-2012 net de voorjaarsviootjes geplant gaat het 7 graden vriezen wat nu te doen? Ik heb gelezen dat je ze af kan dekken maar waarmee kan ik dat het beste doen? Reactie infoteur, 08-03-2013
Beste Maria,

Je kunt speciale folie kopen in een tuincentrum om de planten te beschermen. Maar een flinke laag stro werkt ook.

Succes er mee!

M.v.g. Lautof

Henk, 24-04-2012
Welke geranium soort is sterker de gewone of de franse? Reactie infoteur, 25-04-2012
De gewone. Kan beter tegen droogte.

Sabine, 11-03-2012
Misschien een rare vraag maar ik kan nergens het antwoord vinden: Wat te doen met eenjarige planten na hun bloei? Verwijderen? Of snoeien en de wortels laten zitten? Reactie infoteur, 11-03-2012
Beste Sabine,

Als de eenjarige planten zijn uitgebloeid moet je ze verwijderen. Dat kun je direct na de bloei doen of in het voorjaar. BIJ sommige soorten lijkt het welof ze een jaar later weer opkomen, maar dat is niet zo. De plant die op die plek heeft gestaan, heeft zijn zaad daar laten vallen. Vooral violen zijn daar bekend om.

Groetjes Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.