Ontdekking van de tulp

Ontdekking van de tulp Er bestaat een prachtige legende over de ontdekking van de tulp. Er werd een rode tulp gevonden, zo´n 1000 jaar geleden, tijdens een barre winter in het onherbergzame centraal gebergte van Azië: aan de West grens van China, Zuidoost hoek van Kazachstan en ten Oosten van Kyrgyzstan. De tulpenbol wordt uitgegraven en meegenomen. Verbazing alom dat de man en zijn stam tijdens hun rondzwervingen in Perzië en Turkije prachtige tuinen vol tulpen zag bloeien! Een overzicht:

De legende

De legende vertelt ons dat in het Tien Shan gebergte, ook bekend onder de naam: Tian Shan gebergte, aan de Westgrens van China op een winterdag door een nomade een rode tulp werd gevonden. Deze nomade was op zoek naar een geit die onvindbaar was. In plaats van de geit, vond de nomade een rode tulp. Deze man heeft de tulpenbol uitgegraven, overtuigd dat deze bloem geluk moest brengen als het kon bloeien in de barre winter omstandigheden in het onherbergzame gebergte van centraal Azië.

Seldjoekenvolk, de nomadenstam

De man, deze nomade, behoorde tot het Seldjoekenvolk. Een volk die enorme rondzwervingen zou gaan doen. De nomadenstam, de Seldjoeken, vertrokken uit de driehoek (west) China, (oost) Kazachstan en (oost) Kyrgystan en trokken richting het Midden-Oosten. De man heeft op alle tochten de tulp meegenomen. Via enorme omzwervingen kwam het nomadenvolk in Isfahan en Bagdad in Perzië (Iran) terecht.

Perzië rond 1050 AD

Groot was de verbazing van de nomade die de rode tulp had gevonden in het onherbergzame gebied van centraal Azië, dat de tuinen van de Perzische steden Isfahan en Bagdad vol stonden met tulpen!
Groot was de verbazing dat de Perzische dichter en geleerde (geboren 1048) Omar Khayyam de tulp in zijn gedichten gebruikte als een metafoor voor de volmaaktheid van de vrouw.

Naar Constantinopel

De reis van deze Seldjoeken nomadenstam ging verder. Ze kwamen uiteindelijk terecht in Constantinopel, het huidige Istanbul, Turkije.

Seldjoeken en Ottomanen

Deze nomaden stam, de Seldjoeken, zullen we uiteindelijk allemaal kennen onder de naam: Ottomanen. Het beviel de Seldjoeken buitengewoon goed in het prachtige Constantinopel. Ze besloten Constantinopel tot hoofdstad te maken van hun imperium, hun rijk: het Ottomaanse rijk.

Ottomaanse rijk en hun voorliefde van de tulp

Ten tijde dat sultan Seleyman (1494-1566) het Ottomaanse rijk heerste, was Constantinopel de hoofdstad van het rijk. Het Ottomaanse rijk was enorm tijdens hun eeuwenlange heerschap, het besloeg Klein Azië, een groot gedeelte van de Balkan, de landen rondom de Middellandse Zee, het gebied tot aan de Perzische Golf en langs de zuidoevers van de Middellandse Zee.
Deze sultan had, zoals vele voor hem, een speciale voorkeur voor de tulp. Seleyman was een groot liefhebber van de tulp. De tulp werd de hofbloem, en in alle paleistuinen stonden vele tulpen.

De tulp: een hoog aanzien

Ten tijde van het Ottomaanse rijk, stond de tulp in een bijzonder hoogaanzien. Het stond voor luxe, een speciaal goed voor de rijken. Een mensen leven was toen, in de tijd van sultan Seleyman, minder waard dan een tulp.

Lale, de heilige bloem

In het Turks heet de tulp “Lale”, geschreven met dezelfde karakters als “Allah,” dat moet een teken zijn van een heilige bloem!

Tulipa

De Latijnse benaming van de tulp is “Tulipa”. Vermoedelijk is deze benaming afgeleid van het Arabische woord “Toliban” wat tulband betekent.

Constantinopel in de 16de Eeuw

Een van de mooiste steden ter wereld in de 16de Eeuw was zonder twijfel Constantinopel, het huidige Istanbul, Turkije. Constantinopel was een stad dat het centrum was van handel, cultuur en politiek. Vanuit Constantinopel kennen wij allemaal de tulp.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpDe tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpTulpen zijn erg geliefd door de vele soorten en prachtige kleuren. Ze worden al eeuwen gekweekt nadat de eerste bollen v…
De grootste financiele crisis: de TulpenmanieDe kredietcrisis van 2008/2009 heeft veel indruk gemaakt in Nederland en wereldwijd. De economie kromp met alle gevolgen…
Tulpen kruisen: specialiteit van Nederland als tulpenlandTulpen kruisen: specialiteit van Nederland als tulpenlandNederland staat wereldwijd bekend als het land van de tulpen. Toch zijn er vele miljoenen Nederlanders die niet veel mee…
De tulp en zijn geheimen: de oorsprong en kweek van de bloemDe tulp is de nationale plant van Nederland. Ze noemen ons in het buitenland het 'tulpenvolk', ofwel het volk van de 'tu…

Het kweken van tomatenHet kweken van tomatenWie vind nou zo een mooie sappige tomaat nou niet lekker! Tomaten uit de winkel smaken meestal erg waterig, niet lekker…
Flora en fauna op een eiland, algemeen beeldDe geïsoleerde ligging, de afwezigheid van roofdieren, concurrenten en ziekten heeft er voor gezorgd dat flora en fauna…
Bronnen en referenties
  • Bakker Hillegom - De geschiedenis van de tulp www.welkominturkije.nl www.vpro.nl www.museumdezwartetulp.nl www.omarkhayyamnederland.com www.vakwerkmagazine.nl www.nrcboeken.nl/recensie/een-heilige-bloem
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 17-03-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.