Winterbloeiende planten

De winter staat voor de deur, en de planten in je tuin maken zich klaar om de winter door te komen. Dit betekent vaak een kale en saaie tuin. Maar daar kan je wat aan doen. Je tuin namelijk aanvullen met winterbloeiers. Deze planten bloeien juist wanneer andere planten zijn uitgebloeid. Hieronder vind je een aantal planten die je tuin in de winter een vrolijk aanzien geven.

Winterviolen

Winterviolen zijn vanaf eind september te verkrijgen. Winterviolen bloeien de hele winter door als het niet vriest. Als het vriest, laten ze zichzelf slaphangen. Zodra de temperatuur weer even boven nul komt, richten ze meteen hun kopjes weer op. Winterviolen kunnen zelfs tot ver in de zomer bloeien. Maar dan zijn ze vaak erg lang en hangen ze door het gewicht naar beneden. Winterviolen kun je mooi combineren met bloembollen in een pot. Zodra het mooie van de winterviolen er af is gaan juist de bloembollen bloeien. Denk maar eens aan een combinatie van winterviolen en tulpen.

Skimmia

Skimmia is een makkelijke plant en stelt weinig eisen. Zowel in de zon als in de schaduw gedijen ze goed. Skimmia vraagt wel om zure grond. Dus heb je geen zure grond en je wilt graag skimmia in je tuin, meng dan je tuinaarde met tuinturf. Van de skimmia heb je mannelijke en vrouwelijke planten. Wil je bessen in je plant dan moet je de vrouwelijke variant hebben. De skimmia die je in de winter ziet bloeien nog niet, maar het zijn de fel rood-roze knoppen die je ziet. De echte bloei vind in het voorjaar plaats met lichtroze bloemen.

Winterheide

Winterheide heb je in vaste planten en éénjarige planten. De éénjarige bloeien wel veel uitbundiger dan de meerjarige varianten. Maar na de winter kun je ze weggooien. 1-jarige winterheide kan je vanaf oktober verkrijgen in de kleuren wit, licht roze en roze-rood. De prijs ligt rond de 1,-. De vaste heide (dopheide) bloeit vanaf januari tot mei. Beide soorten vragen ook zure grond. De plantjes worden niet hogen dan een 15 cm. Na de bloei moet je de heide terug snoeien tot een paar cm. Dan weet je zeker dat je volgend jaar weer een uitbundige bloei van deze plantjes kunt krijgen.

Viburnum

Viburnum, of te wel sneeuwbal, is een plant die in de maanden februari en maart uitbundig bloeit. Viburnum kent veel verschillende soorten, maar de verzorging is hetzelfde. De viburnum heeft kleine wit tot rozige bloemetjes die in trosjes bloeien. De plant zelf koop je vrij klein. Maar na een aantal jaar is het kleine plantje al gegroeid tot een flinke struik. Een viburnum kan uiteindelijk een grootte halen van 4 meter hoog en zes meter breed. Maar dan ben je wel een flink aantal jaren verder. De Viburnum verdraagt snoei. Maar snoei alleen de takken weg die de vorm van de plant ontsieren. Maar verder zo min mogelijk snoeien. Viburnums hebben graag een beschutte plaats in de volle zon.

Helleborus

De Helleborus is beter bekend als de kerstroos. Maar de echte naam van deze plant is nieskruid of nieswortel. De plant bestaat uit verschillende families. De meest bekende is de Helleborus Niger. Dit is de witte variant van de Helleborussen. Maar je hebt Helleborussen die variëren in de kleuren licht paars tot roze-rood en er bestaan zelfs groene varianten. Een Heleborus bloeit van december tot april, een beetje afhankelijk welke variant je neemt. De planten worden zo een 20 tot 30 cm hoog. Zet ze op een halfschaduw plekje op kleiige grond. Laat de plantjes niet uitdrogen. Let op de wortels van deze plant zijn giftig!

Toverhazelaar

De meeste mensen kennen de Toverhazelaar. In de winter bloeit hij met zijn kleine gele of rooie bloemetjes op een bladloze tak. Een toverhazelaar heeft de ruimte nodig om te groeien, dus hij is het beste solitair neer te zetten. Door de plant te snoeien word hij er niet mooier op. Vandaar ook de benodigde ruimte. Afhankelijk van de soort kunnen ze 3 tot 5 meter hoog worden. Ze houden van een plekje in de zon op een humusrijke grond. In de kleigrond doen ze het niet. Toverhazelaars zijn duur in aanschaf. Een plant van 1 meter hoog betaal al snel 25,-.

Winterjasmijn

Heb je een muurtje op het noorden of oosten en wil er niks groeien, dan is de Winterjasmijn iets voor jou. Deze leiplant (klimplant die je moet leiden) kan je in iedere bodemsoort neerzetten en bloeit iedere winter uitbundig met gele bloemetjes. Ook al vriest het nog zo hard de Winterjasmijn blijft doorbloeien. Het is een langzame groeier die uiteindelijk een hoogte van 3 meter zal halen. Net zoals de Toverhazelaar bloeit de plant met een bladloze tak. De plant bloeit lang en is na een koude prikkel ook binnen neer te zetten.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Planten die bloeien in de winterPlanten die bloeien in de winterDe meeste vaste planten bloeien vanaf het voorjaar of in de zomer. Wie ook in de winter graag kleur terug wil vinden in…
Winterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplantenWinterbloeiende klimplanten en leiplanten worden niet zo vaak toegepast. De laatste jaren komen er nieuwe soorten op de…
Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Bloeiende planten in de winter, zijn die er ook? Een leuke tuin hebben in de winter, kan dat ook? Als je van tuinieren h…
Winterbloeiende bomenWinterbloeiende bomenWinterbloeiende bomen zorgen ook in de winter voor kleur in de tuin. Winterbloeiers zijn er niet zo veel, maar genoeg om…

De venusvliegenvanger - Dionaea muscipulaDe venusvliegenvanger - Dionaea muscipulaVleesetende planten zijn erg populair, vooral de venusvliegenval (ook wel venusvliegenvanger genaamd) siert veel kamers.…
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Bronnen en referenties
  • Tuinplanten encyclopedie
Reactie

J. Bardolf, 18-10-2008
Kunt u mij vertellen welke vaste planten er in de winter bloeien? Reactie infoteur, 19-10-2008
Beste Bardolf,
Winterjasmijn is een echte vaste winterbloeier. De Viburnum "Tinus". Is ook een vaste winterbloeier. Kijk maar eens verder in de Viburnum familie. U zult daar meerdere soorten vinden die winterbloeiers zijn. Ook de wintersierkers is een vaste bloeier, maar deze boom kan wel 7 meter hoog worden. Verder kunt ook nog denken aan bloembollen. Sneeuwklokjes bijvoorbeeld bloeien al heel erg vroeg en komen ieder jaar weer terug.

Met vriendelijke groet,
Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 14-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.