Astrophytums en hybriden

Astrophytums zijn een bijzondere groep cactussen uit Mexico en er zijn ongeveer 5 soorten. Er zijn tevens veel hybriden ontwikkelt waar soms veel geld voor wordt neer geteld. In dit artikel worden de 5 soorten behandeld en enkele hybriden.

Astrophytum asterias

Bolvormige cactus met 6 tot 8 ribben en veel witte vlekjes op de huid. Ze hebben grote gele bloemen met een rode keel. Van deze soort bestaan veel kweekvariateiten.

Astrophytum myriostigma

Een soort met veel natuurlijke variatie. De planten hebben als ze jong zijn 4 tot 5 ribben maar naarmate ze ouder worden 8 of meer. De gehele plant is vaak bedekt met witte vlekjes om zich tegen zonlicht te beschermen. Er zijn echter ook varianten zonder vlekjes. De bloemen zijn geel.

Astrophytum coahuilense

Een soort die erg op Astrophytum myriostigma lijkt maar toch echt een andere soort is. Hij heeft net als de myriostigma 5 ribben en krijgt er op latere leeftijd wat meer. Het verschil zit hem in de bevlokking en de bloem. Bij coahuilense is de bevlokking wollig en uitgesmeerd over de plant terwijl bij myriostigma het duidelijke puntjes zijn. Als je beide planten eens gezien hebt weet je het verschil. De bloem is geel en heeft een rode keel. Bij myriostigma ontbreekt de rode keel. Ondanks dat ze dus erg op elkaar lijken zijn het 2 verschillende soorten, het is ook niet mogelijk om de coahuilense en de myriostigma te kruisen.

Astrophytum capricorne

Een soort met 8 ribben en grote gekromde stekels die soms een hele wirwar kunnen vormen. Ze hebben veel witte vlekjes en een grote gele bloem met rode keel.

Astrophytum ornatum

Een soort met 8 ribben en lange stekels. Bloem is geel en lijkt op die van de myriostigma groeit onder struiken en heeft daardoor wat minder vlekjes dan de andere soorten.

Hybriden

De bekendste hybriden van de Astrophytums zijn de superkabuto's. Enkele jaren geleden dook er een zaailing van Astrophytum asterias op die grotere vlekjes had dan in de natuur. Deze plant noemde ze super kabuto. De super kabuto is toen gekruist met andere astrophytums (waarschijnlijk ornatum omdat die de grootste vlekken had) en is toen geselecteerd op vlokgroote en op asterias trekken en zodanig door gekruist dat je planten kreeg die nog grotere vlekken hadden en zodanig op asterias leken dat ze als zodanig verkocht werden. Onder de super kabutos bestaat een zeer grote variatie hier een voorbeeld.

Onzuka's

Onzuka's zijn myriostigma hyrbiden met grote vlekken die soms een patroon hebben. Onzuka is ontstaan door een spontane mutatie, en is daarna gekruist met andere soorten en door selectie zijn er myriostigmas verkegen met verschillende patronen.


Websites

  • Succulenta: Nederlandse vereniging voor cactussen en succulenten
  • Grusonia: West-Vlaamse vereniging voor cactussen en succulenten
© 2008 - 2024 Matucana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Cactus, verguisd en geroemdDe Cactus, verguisd en geroemdDe Cactus is afwisselend razend populair of te oubollig om in huis te hebben. Toch is deze inmiddels niet meer weg te de…
Danny De Cactus: hippe multicultiwinkel in Rotterdam'Danny De Cactus' is inmiddels een begrip in Rotterdam. Met zijn trendy multicultiwinkel trekt Danny bezoekers uit heel…
Aardbevingen in Mexico-Stad versterkt door de bodemAardbevingen in Mexico-Stad versterkt door de bodemDe Mexicaanse vlag toont een afbeelding van een adelaar met een slang in zijn bek zittend op een cactus. Dit houdt verba…
Luizen op je lippen: over kleurstof CI 75470Luizen op je lippen: over kleurstof CI 75470Lippenstiften met roodachtige tinten worden gekleurd met Cochenille: een natuurlijke, rode kleurstof die afkomstig is va…

Bestrijding van de wolluisDe Wolluis behoort tot de familie van de Coccoidea. Ze kunnen 3 tot 6 mm lang worden. Ze komen bijna overal op de aarde…
Genezende planten: waterkersEén van de eerste geneeskrachtige planten die men in de lente kan vinden is de waterkers. De naam geeft al aan dat we de…
Matucana (11 artikelen)
Laatste update: 14-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.