Heerlijk geurende bloemen en planten in huis

Heerlijk geurende bloemen en planten in huis Op de meest uiteenlopende manieren kunnen we lekkere geuren in huis halen. Afhankelijk van de behoefte kan de geur zacht, fruitig, fris, zoetig of zelfs heftig zijn. Je kunt die prettige geuren in huis mogelijk eenvoudig bewerkstelligen, door bepaalde bloemen of planten in huis te zetten. Zo creëer je, behalve een aanwinst voor de betreffende ruimte, een samenspel van verschillende geuren of juist op elkaar afgestemde geuren.

De importantie van geuren

VanDale zegt het volgende over geuren: “Datgene waardoor het reukorgaan wordt geprikkeld.” Een van de zintuigen, het ruiken, wordt gestimuleerd en dat doet wat met je.

Aan geuren kunnen emoties en herinneringen gekoppeld worden. Een geur doet je denken aan iets of iemand van vroeger, mogelijk een leuke herinnering die bovenkomt en je een blij gevoel geeft. Een vieze geur kan walging veroorzaken of een negatief gevoel bij je nalaten. Het is een waarneming die plaatsvindt nog voordat je de gehele situatie daadwerkelijk in beeld hebt (en dus meerdere zintuigen hebt ingeschakeld). Geurprikkels hebben daarnaast, van alle prikkels die binnenkomen, de meeste invloed op de hersenactiviteit. Dat maakt geuren ook zo belangrijk en zeker in huis, want je huis is je 'veilige haven' waar je je prettig moet kunnen voelen en moet kunnen ontspannen.

Geuren in het verleden en het heden

Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay
De oude Egyptenaren (een beschaving die stand hield tussen 3300 v.Chr. tot 332 v.Chr) waren al bezig met geuren om een prettige omgevingsgeur of lichaamsgeur te bewerkstelligen. Planten en bloemen werden daar veelal voor gebruikt. Het duurde tot de twintigste eeuw voordat geuren ook officieel therapeutisch ingezet werden.

Weetjes over geuren van bloemen en planten

De eerste geuren die ook daadwerkelijk als zodanig werden ingezet door de mens, waren de geuren van bloemen en planten. Dicht bij de natuur en altijd voor handen.

Wat mogelijk interessant is om te weten over geuren bij bloemen en planten:
  • De geuren worden door speciale klieren geproduceerd.
  • De geuren bij bloeiende planten zijn er vooral voor om insecten en andere dieren aan te trekken. Dit heeft te maken met de bestuiving.
  • Geuren bij bloemen en planten ontstaan door gasvormige chemische stoffen die in de lucht terecht komen.

Geurende bloemen en planten

Wat doen bepaalde geuren?

Geuren kunnen in positieve zin belangrijk zijn voor onze gemoedstoestand. Zoals eerder aangegeven heeft het reukvermogen de meeste invloed op de hersenactiviteit en dat maakt geuren in je omgeving waar je je prettig bij voelt, ook zo belangrijk. Zo is bekend dat bepaalde geuren kalmerend en dus hartslagverlagend werken, de meest bekende zijn:
  • lavendel
  • fresia
  • citrusgeuren (waaronder de dwergsinaasappel)
  • witte lotus

Deze kalmerende geuren geven dat lekkere ontspannen gevoel. Dit is erg prettig als je van een drukke (werk)dag thuiskomt. Zit je even vast in een creatief proces, dan kan het juist weer prettig zijn een stimulerende geur in je directe omgeving te hebben. Dut je halverwege de middag een beetje in en moet je nog enkele uren door, dan kan een prikkelende geur je ondersteunen.

Enkele van de meest bekende bloemen en planten die een heerlijke geur verspreiden en er ook nog eens mooi uitzien. Om meerdere redenen kan het een aanwinst voor je woning zijn.

Lavendel

Bron: Laitche , Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Laitche , Wikimedia Commons (Publiek domein)
De meest voor de hand liggende plant is de lavendelplant met een nogal aanwezige geur. Een geur die de meeste mensen wel op prijs stellen én een geur die de luchtwegen bij verkoudheid vrij kan maken. Deze plant met veelal paarse bloemen kennen we uit het zuiden van Frankrijk, waar de plant gebruikt wordt in de parfumindustrie. Echter, de lavendelplant doet het in de Nederlandse tuin ook goed. Niet iedere lavendelplant geurt even sterk, maar bijvoorbeeld de kuiflavendel, lavendule stoechas, heeft behalve de fraaie kuif op de bloem ook de bekende heerlijke zacht zoete geur.

Binnen kan de plant ook gehouden worden, maar gaat meestal niet zolang mee. Als je binnen die heerlijke geur wilt hebben, is deze plant bij uitstek geschikt om te drogen. De geur van lavendel blijft lang hangen. Een andere optie is de bloemen af te knippen en in een schaal op tafel te zetten. Zo krijg je ook die heerlijke geur in huis. Tussen mei en augustus kan je gretig gebruik maken van de lavendelplant. De plant blijft iedere keer weer opnieuw bloemen aanmaken.

Jasmijn

Een echt geurende plant voor binnen is de jasmijn, officieel jasminum polyanthum. De jasmijnplant heeft een uitgesproken geur, weliswaar zacht, maar met een stevige ondertoon. Om die reden wordt de geur van de plant niet door iedereen als prettig ervaren. Zet deze mooie plant met witte of bleekroze bloemen op een lekker zonnige en lichte plek en benevel de plant regelmatig. De plant doet het het beste bij een hoge luchtvochtigheid. Een sloot water op de potgrond gooien is dan weer niet zo goed, het is beter af en toe de plant gewoon te dompelen in het water. Het is een klimplant van nature, dus zorg dat je stokjes of een kant-en-klaar-frame in de pot hebt staan om de plant te leiden.

De geur van jasmijn gaat op in de ruimte en wordt vaak als geestelijke stimulator beschreven. Tevens wordt jasmijn gezien als een afrodisiacum. Een afrodisiacum is een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren.

Bron: Arkhoms, PixabayBron: Arkhoms, Pixabay
Witte lotus
Witte lotus, de officiële naam voor lotus is nelumbo nucifera, is een bloem die je niet direct binnen verwacht. Immers buiten op het water kan de witte lotus prachtig uitwaaieren. Echter, in een mooie glazen schaal met vers water en op een zonnige plek, bijvoorbeeld in een serre, kan je de witte lotus best een tijd goedhouden. Na verloop van tijd kan je de plant ook buiten in een kleinere vijver plaatsen. De geur die de witte lotus afgeeft is zachtzoet en wordt betiteld als een 'vriendelijke' geur. De witte lotus staat er bovendien om bekend dat de geur de creativiteit stimuleert.

Hyacint

Ook de hyacint, officieel genaamd hyacinthus orientalis-hybriden, kan je met bol en al in een potje in de woonkamer zetten en geeft een zachte geur af. De plant geeft weinig directe geurverspreiding in de lucht af. Echter, als je langs de bloem loopt, dan ruik je de bloem zeker. Veel licht maar geen volle zon, is het beste voor de hyacint. Om een mooi rechte stengel te krijgen, is het verstandig het potje regelmatig te draaien. De hyacint groeit namelijk naar het licht. Tijdens het bloeien niet al te veel water geven, licht vochtige aarde is meer dan voldoende. Bollen die binnen hebben gebloeid kan je ook nog buiten in de grond zetten, maar het is niet zeker of ze daar nog opkomen.

Fresia

Bron: Jeantosti , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Jeantosti , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een bloem die de ene periode populairder is dan de andere periode, is de fresia. Genoemd naar de Duitse botanicus Friedrich Freese. Je hebt de kleine oorspronkelijke bloemetjes in geel en wit en de ‘white giant’ welke een stevige witte bloem heeft. Alle fresia’s hebben de zacht zoete geur waar de fresia om bekend staat. Ze doen het prachtig in een vaas met schoon water en wat snijbloemenvoedsel (voor bol- en knolgewassen). De fresia heeft last van ethyleengas, ze verouderen dan sneller. Dat wil in de praktijk zeggen dat je ze niet in de buurt van rijpend fruit moet zetten.

Dwergsinaasappel

Een vrolijk plantje in huis is de dwergsinaasappel. De citrus mitis wordt ook wel kamersinaasappel genoemd. Het plantje heeft veel licht en zon nodig, alleen is de middagzon iets te fel voor deze plant. De grond moet voedselrijk en een beetje zurig zijn en vooral niet te droog. In het voorjaar krijgt de plant mooie kleine witte bloemetjes. De bloemen geven een frisse licht zoetige geur af. Hoewel de vruchten te eten zijn, zijn ze in Nederland altijd vrij zuur van smaak. Dit heeft te maken met een iets meer beperkt aantal zonuren voor de vruchten in vergelijking met landen die zuiderlijker liggen. Hoewel citrusgeuren voor de meeste mensen kalmerend werkt, is het voor sommige mensen juist een prikkelende geur.

Tot slot

Geur is bijna voor iedereen belangrijk en een lekkere geur in huis vinden veel mensen dus prettig. Met de juiste planten en bloemen in huis, kan je een heel eind komen. Bovendien kalmeert het hebben van planten in huis en worden veel mensen vrolijk van kleurige bloemen. Reden genoeg om geurende bloemen en planten in huis te zetten.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geurende bloemen en planten voor de tuinGeurende bloemen en planten voor de tuinEen tuin kan er prachtig uitzien, maar als er dan ook nog heerlijke geuren vrijkomen dan wordt het tuingenot voor de mee…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…
Geurende struiken in de tuinPlanten kiezen voor een geurtuin is een verhaal op zich. Geur kun je niet met je ogen beoordelen, maar wel met je neus.…
Haal de lente in huisHaal de lente in huisHet voorjaar stapt met kleine stapjes binnen. Kleine stapjes omdat we ook nog met het grootste gemak overvallen kunnen w…

De levenscyclus van planten en bomen in de vier seizoenenDe levenscyclus van planten en bomen in de vier seizoenenDe lente kent een heel ander weerbeeld dan de zomer. Planten reageren hierop. Planten hebben een ander uiterlijk in de l…
Bloemen en hun symboliekBloemen en hun symboliekHoewel de bloem, eenmaal verwijderd van de kluit, feitelijk een dood ding is, zijn de meeste mensen gek op bloemen. De b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • https://www.mijntuin.org/articles/citrofortunella-microcarpa-kamersinaasappel
  • https://www.intratuin.be/ideetjes-weetjes/buiten/tuininrichting/geurende-planten/
  • http://www.air-aroma.nl/blog/waarom-is-geur-belangrijk
  • https://www.tuinadvies.nl/artikels/freesia_white_giant
  • Afbeelding bron 1: Couleur, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Laitche , Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Arkhoms, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Jeantosti , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-07-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.