Hoe snoei ik mijn bolesdoorn of kogelesdoorn

Hoe snoei ik mijn bolesdoorn of kogelesdoorn Een bolesdoorn, ook wel kogelesdoorn genoemd, is een geschikte boom voor in de tuin. Door de boom niet te snoeien, zal de kroon een ronde en brede vorm aannemen. Veel mensen zien liever een compacte bolesdoorn, waardoor deze jaarlijks onderhoud nodig heeft. Maar hoe krijgt u uw bolesdoorn zo mooi rond en compact? Hiernaast moet u bij het snoeien van de bolesdoorn erop letten dat u de boom op het juiste moment snoeit. Snoeit u op het verkeerde moment, dan is er een kans dat de boom doodbloedt.

Wat is een bolesdoorn?

De bolesdoorn, ook wel Acer platanoides ‘Globosum’ genoemd, staat bekend om zijn plat-bolronde kroon. De boom wordt ongeveer zes meter hoog en kan prima geplant worden in een kleine tuin. Het blad van de boom heeft een heldere groene kleur en verkleurd in de herfst naar de kleur geel. Later in de herfst verliest de boom zijn blad, waarna deze vervolgens in de herfst weer nieuw blad krijgt.

Standplaats

De bolesdoorn is een boom die zowel op een zonnige plek als in de schaduw groeit. Het liefst groeit de boom op humusrijke grond en heeft graag voldoende ruimte om de kroon te ontwikkelen. De boom zal minder goed groeien op een standplaats die erg nat is.

Het snoeien van de bolesdoorn

Het is niet per se nodig om de bolesdoorn te snoeien. Wanneer de kroon van de boom in de hoogte en breedte mag ontwikkelen, kunt u de boom zijn gang laten gaan. In tuinen willen de mensen vaak de boom compact en rond houden. Dit kan door de boom jaarlijks te snoeien. Het is belangrijk dat u de boom niet tijdens de vorst of in de maanden december t/m maart snoeit. Wanneer u de bolesdoorn in deze periode snoeit, komt de sapstroom opgang. Uit de snoeiwonden druppelt sap, wat kan leiden tot het doodbloeden van de boom. Buiten dit tijdstip mag u de bolesdoorn snoeien. Het beste tijdstip is om dit vroeg in het voorjaar na de vorst te doen. De boom loopt hierdoor geen mogelijke vorstschade op.

De boom kunt u op twee verschillende manieren snoeien. Met een vormsnoei kunt u de boom rond snoeien. Een andere mogelijkheid is om de boom te knotten.

Vormsnoei

Wanneer de takken niet te dik zijn, kunt de bolesdoorn snoeien met een heggenschaar. Door een trap of een ladder te gebruiken, kunt u ook de bovenkant van de bolesdoorn snoeien. Voor een mooie ronde bol, is het aan te raden om van een afstand regelmatig te kijken of u de bolesdoorn goed rond knipt. Wanneer u met een heggenschaar snoeit, willen de takken nog wel eens blijven hangen in de bolesdoorn. Zorg ervoor dat u bij het opruimen de losse takken ook uit de boom verwijdert. Als u dit niet doet, zult u merken dat er na enkele dagen takken met bruine bladeren aan de boom hangen.

Een bolesdoorn snoeien met een snoeischaar duurt wat langer dan een heggenschaar. Het voordeel is dat u hiermee wel dikkere takken kunt snoeien. Door de takken vast te pakken en vervolgens af te knippen, zorgt u ervoor dat er geen takken in de bolesdoorn blijven hangen.

Wanneer u de bolesdoorn mooi rond wilt hebben, kunt u een bijvoorbeeld een bezemsteel horizontaal tegen de stam aanhouden. Vervolgens tekent u bijvoorbeeld op een afstand van 1 meter een streepje op de bezemsteel. Door de takken aan de onderkant van de bol op deze afstand af te knippen en bezemsteel rond de omtrek van de stam te verplaatsen, zorgt u ervoor dat de omtrek van de onderkant van de bol, overal op 1 meter is. Op deze manier zorgt u ervoor dat de bolvorm gelijk is.

Knotten

Een bolesdoorn wordt ook wel eens geknot. Dit gebeurt op een zelfde manier als een bolcatalpa of bolacacia. Het is aan te raden om dit vroeg in het voorjaar te doen, nadat er geen vorst meer wordt verwacht. Met een snoeischaar kunt u de takken 10 centimeter boven de knot afknippen.

Rekening houden met vogels

Bolesdoorns worden vaak gebruikt door vogels als broedplek, voornamelijk duiven nestelen graag in de bolesdoorn. Wanneer er een bewoond nest in de boom zit, mag de boom niet gesnoeid worden. U kunt door het snoeien van de boom de broedplek van de vogels verstoren. Om de boom te kunnen snoeien, kunt u het beste wachten tot het nest in de boom niet meer bewoond is.

Een hovenier of treeworker inschakelen

Laat u het snoeien van de bolesdoorn toch liever over aan een deskundige, dan kunt u een hovenier of een treeworker inschakelen. Een deskundige weet op welke manier de boom het beste te snoeien is en of het tijdstip waarop u de boom gesnoeid wilt hebben de juiste is. In overleg kan de hovenier of treeworker ook het snoeiafval voor u afvoeren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenGarden Groom, heggenschaar met mogelijkhedenDe Garden Groom is een revolutionaire heggenschaar die snoeit en meteen het afgesneden snoeiafval opvangt, zodat u na af…
Coniferen snoeienConiferen snoeienWanneer moet je coniferen snoeien? Hoe moet je coniferen snoeien? Dit zijn vragen die veel mensen zich met recht stellen…
Welke heggenschaar voor welke klus?Een heggenschaar is onmisbaar in een grote tuin, als je tenminste zelf van tuinieren houdt. Het is leuk om eens lekker a…
Elektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarElektrische heggenschaar meestal voorkeur boven handschaarVeel tuinliefhebbers verkiezen een heg als afscheiding van hun gebied in plaats van een schutting. Gelukkig zijn de beto…

Maranta: bont gekleurde Zuid-Amerikaanse kamerplantenMaranta: bont gekleurde Zuid-Amerikaanse kamerplantenHet geslacht van de Zuid-Amerikaanse Maranta’s bestaat uit niet altijd even makkelijk te houden kamerplanten die, wannee…
Fatshedera lizei, kruising tussen vingerplant en klimopFatshedera lizei, kruising tussen vingerplant en klimopIn 1910 werd in Frankrijk een kruising uitgevoerd tussen de bekende vingerplant (Fatsia japonica) en de klimop (Hedera h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sweetaholic, Pixabay
  • http://www.onlinetuinieren.nl/tuinplanten-beplanting/bomen/acer-platanoides-globosum-kogelesdoorn-of-bolesdoorn.html
  • http://www.tuinkrant.com/plantengids/bomen/296.htm
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.