Planten als erfafscheiding: de haagbeuk en buxushaag

Nederland hoort bij de top 30 van landen in de wereld met hoogste bevolkingsdichtheid. Per vierkante kilometer wonen ruim 400 mensen in Nederland. Omdat Nederlanders met zovelen in een relatief kleine ruimte wonen is er natuurlijk veel behoefte aan privacy. Huizen en tuinen sluiten vaak dicht op elkaar aan en zorgen voor mogelijk ongewenst contact met buren of inkijk in de tuin of huis. Om hier iets aan te doen zou je een haag kunnen planten. Een aantal hagen zijn hier goed voor geschikt en worden veel gebruikt als erfafscheiding, zoals de haagbeuk en de buxushaag.

Erfafscheiding en planten

In verreweg de meeste plaatsen en gemeenten in Nederland is het niet toegestaan om een schutting of erfafscheiding te plaatsen die hoger is dan twee meter. Dit is niet altijd genoeg om bijvoorbeeld de inkijk van buren weg te nemen in je tuin of huis. Om dit op te lossen kun je gebruikmaken van planten en bomen. Bij bomen is het echter helaas in de meeste gemeenten niet toegestaan deze binnen twee meter van de erfafscheiding te plaatsen. Als je een niet al te grote tuin hebt, is dit geen prettige oplossing. Een oplossing kan dan zijn om een struik te planten. Deze mogen vaak al in een halve meter van de erfafscheiding worden geplaatst. Bepaalde types struiken kunnen flink groeien en zijn daardoor een goede vorm van erfafscheiding, zoals de buxushaag en de haagbeuk of steenbeuk.

De buren

Zorg er wel voor dat je, om gedoe te voorkomen, toch even met je buren contact zoekt en overlegt voordat je een enorme struik gaat plaatsen bij de erfgrens. Ze kunnen hier last van hebben, bijvoorbeeld door blaadjes en takken die er af vallen. Het kan misschien zo zijn dat je volgens de letter van de wet je struik daar mag plaatsen maar het is niet prettig om er ruzie over te krijgen. Het wooncomfort stijgt daar in de meeste gevallen niet mee.

Haagbeuk of steenbeuk

De haagbeuk of steenbeuk is een middelgrote plant. Het lijkt een kruising te zijn tussen een boom en een struik. Het verschil hiertussen is het punt waarop de plant in kwestie vertakt. Als de vertakking onderaan de stam al begint dan heb je in veruit de meeste gevallen met een struik te maken. Bij de haagbeuk lijkt dit het geval doordat de stam onregelmatig is. Het is dan net alsof deze uit meerdere takken of stammen bestaat. Haagbeuken lijken uiteraard op de naamgever; de Beuk. Dit zit hem vooral in de kroon en de stam. Het verschil met een Beuk is de bladrand, welke bij een Beuk glad is en bij een haagbeuk golvend en niet rond maar toewerkt naar een punt. De houtkleur van een haagbeuk is typisch in een grijswitte kleur. Dit komt niet vaak voor in Nederland.

De haagbeuk is als boom en haag te gebruiken. Als je het voor de laatste toepassing kiest en deze eventueel als erfafscheiding wil gebruiken dan moet je eerst kijken of de haagbeuk kwalificeert als een struik. Hier kun je eventueel bij de gemeente meer informatie over inwinnen. Betreft het een struik dan mag deze in veel gevallen als erfafscheiding worden gebruikt tot twee meter hoogte of als extra erfafscheiding maar dan met een afstand van een halve meter van de afscheiding. Kijk altijd de regels na van jouw betreffende gemeente. Gebruik je de haagbeuk als haag dan wordt geadviseerd om deze niet hoger dan drie meter te laten groeien en deze dus tijdig terug te snoeien. Het snoeien dient minimaal één keer per jaar plaats te vinden. Zorg dat dit gebeurt voor de langste dag van dat betreffende jaar. Het planten van de haagbeuk gebeurt vaak tussen november en april.

Buxushaag

Een andere plant die zich heel goed leent als erfafscheiding is de Buxus. De Buxus is misschien wel de bekendste plant en komt in vrijwel elke tuin voor. Veel mensen kennen de Buxus van struiken die bijvoorbeeld als hond zijn gesnoeid. Ook zijn Buxussen heel bekend als lage en wat hogere heggen als erfafscheiding. De Buxus is zo populair omdat het een eenvoudig te onderhouden plant is. En de Buxus blijft groen in de winter, wat zeer belangrijk kan zijn als je de plant gebruikt als erfafscheiding in verband met privacy. Daarnaast groeit de Buxus enorm snel, wat eveneens handig is als je snel een hoge heg wil hebben. Naast het gebruik als erfafscheiding wordt de plant ook wel gebruikt om perkjes in de tuin af te scheiden van de rest van de tuin. Zeker in de wat klassieker opgezette tuinen is dit een veel gezien ontwerp.

Als je de buxushaag een bepaalde vorm wil geven dan is het raadzaam om deze vorm regelmatig te snoeien. Op dat punt is de Buxus dus geen onderhoudsvriendelijke plant. De plant groeit snel en daarom wordt geadviseerd om minimaal één keer per jaar maar nog beter twee keer per jaar te snoeien. De eerste snoei kan tussen eind mei en eind juni plaatsvinden. De tweede snoei vindt het beste plaats tussen augustus en september. Als je later snoeit kan het zijn dat de plant de winter niet overleefd.
© 2016 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Direct privacy met een kant en klare haag!Direct privacy met een kant en klare haag!Uw erfafscheiding plaatsen en binnen één dag al privacy? Met een houten schutting of een erfafscheiding van beton is dat…
Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Winterbloeiers: ook een mooie tuin in de winter!Bloeiende planten in de winter, zijn die er ook? Een leuke tuin hebben in de winter, kan dat ook? Als je van tuinieren h…
Callistemon Citrinus: standplaats, verzorging, bloeiCallistemon Citrinus: standplaats, verzorging, bloeiDe Callistemon Citrinus of Lampenpoetser is een groenblijvende struik, die in Nederland voornamelijk als kuipplant gehou…
Rechten en plichten in de tuinRechten en plichten in de tuinOverhangende takken of wortelopslag van de boom van de buren kan tot grote ergernis leiden. Een zonder overleg geplaatst…

Orchidee: verzorging per seizoen en promotieverenigingenOrchidee: verzorging per seizoen en promotieverenigingenDe orchidee siert als veel verkochte en een van de populairste planten miljoenen huiskamers over de hele wereld. De plan…
Planten vermeerderen door enten of stekkenPlanten vermeerderen door enten of stekkenPlanten vermeerderen kan op verschillende manieren gebeuren. Twee veel voorkomende manieren zijn door te enten of te ste…
Bronnen en referenties
  • http://www.buxushaag.com/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Buxus
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_bevolkingsdichtheid
  • https://www.nwhoogendoorn.nl/hagen-struiken/
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 28-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.