Eenvoudig creatief zijn met bloemen
Ieder huis fleurt op als er mooie planten en bloemen staan. Op een gegeven moment ben je het alleen wel eens zat om tegen een simpel bosje rozen aan te kijken en het is duur om elke week een groot boeket te kopen. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig! Op een hele simpele manier kun je dezelfde bloemen op veel verschillende manieren presenteren. Daarnaast is het zelf maken van een veldboeket ook een goedkope optie.
Hang je bloemen op
Je herkent het misschien wel: je hebt visite en die mooie bloemen die je voor de gelegenheid op tafel had gezet staan eigenlijk alleen maar in de weg. Wat kun je daar nu aan doen? Je kunt de bloemen immers moeilijk aan het dak hangen, toch? Dit is echter wel mogelijk! Droogbloemen of bloemen met een holle steel kun je aan een touwtje aan het dak hangen. Dit past natuurlijk niet bij elke bloem, maar vooral bij bloemen met een enkele, weelderige bloem staat dit erg mooi. Denk hierbij aan een bloem als een amaryllis, gladiool of grocosmia (montbretia). Dit kan op de volgende manier:
- Neem twee tot vier amaryllistakken en schik deze bij elkaar. Zorg dat de knoppen niet allemaal op dezelfde hoogte zitten, dan komen de bloemen te dicht op elkaar als ze eenmaal uitkomen.
- Knip de stelen op dezelfde lengte af en bind op een centimeter of tien tot twintig van de bovenkant een touwtje. Dit touwtje knoop je stevig vast, maar niet zo stevig dat de stelen barsten. Neem dus geen dun touw, dat snijdt immers door de bloemen heen, neem liever een wat dikker, eventueel gevlochten, touw.
- Vul nu voorzichtig de stelen met water. Let erop dat dit niet kan als er een 'lek' in de steel zit. Check gedurende de tijd dat de bloemen hangen af en toe of er nog water in de stelen zit en vul zo nodig bij.
- Bevestig nu het andere uiteinde van het touwtje aan het dak.
Zorg er uiteraard voor dat de bloemen op een hoogte hangen dat ze niet in de weg hangen. Een praktische plaats om de bloemen op te hangen is aan de gordijnrails, voor het raam. Op die manier hangen ze niet in de weg, maar wel prachtig in het zichtveld. Het is mogelijk om hier variaties op te bedenken. Steek bijvoorbeeld wat takken groen erbij of andere versieringen.
Bloemen in een schaal
Veel bloemen moet je weggooien omdat de stelen niet meer goed zijn. Soms is echter de bloem nog prachtig en is het erg jammer om de bloemen weg te gooien enkel omdat de steel niet goed meer is. Een leuke optie is dan om de bloemen kort af te snijden en in een vaas te leggen. Op die manier kun je zeker nog een aantal dagen van bloemen genieten die je anders had weggegooid! Dit kan met rozen, maar ook met andere bloemen. Zorg er voor dat de bloembladeren niet nat worden, veel bloemen kunnen daar niet goed tegen.
- Knip de rozen af op een paar centimeter van de bloem,
- Plaats de rozen in een schaal of kom waarin ze ongeveer even hoog liggen als de rand van de kom. Op die manier vallen ze niet om en worden de bloembladeren niet nat.
- Giet een klein beetje water in de schaal. Een klein beetje is genoeg, zodat de bloemen nog wel kunnen drinken, maar de bladeren niet nat worden. Vul regelmatig bij als het op is.
- Voeg ter decoratie wat van het bladgroen toe.
Een veldboeket maken
In de natuur zijn vaak prachtige bloemen te vinden. Logisch, daar horen bloemen van oorsprong immers thuis. Als je de mogelijkheid hebt om in een park of bos bloemen te plukken is dat zeker een aanrader! Je kunt natuurlijk ook gewoon bloemen uit je eigen achtertuin gebruiken. Let erop dat dit niet overal mag, doe dit niet als het andermans eigendom is.
Door wilde bloemen en groen van bijvoorbeeld struiken en grassen te gebruiken kun je een prachtig veldboeket maken. Omdat je zelf de bloemen plukt kun je precies de maat nemen die jij nodig hebt. Je zoekt je favoriete kleuren en bloemen uit en voor je het weet heb je gratis een prachtig boeket staan.
Kleine vaasjes
Op een grote tafel is het erg mooi om een grote bos bloemen neer te zetten. Het is echter ook prachtig om op een klein tafeltje, de schoorsteenmantel of andere plaats een accent aan de ruimte te geven door een klein vaasje met een aantal bloemen neer te zetten. In dit geval zijn enkele of slechts een bloem vaak al genoeg. Dit is ook leuk om te doen als je een bos bloemen hebt waarvan het merendeel weggegooid moet worden, maar waarvan enkele bloemen nog prachtig staan.
- Neem een klein vaasje, flesje of een beker.
- Snij de bloemen op de juiste maat.
- Vul de vaas of beker met een klein beetje water.
- Zet de bloemen neer op een plek waar het net een extra accent geeft aan de ruimte.
Enkele bloemen zijn vaak al genoeg
Bron van creativiteit
Het creatiefste is het natuurlijk als je zelf iets leuks verzint, maar als je dat, zoals de meeste mensen, niet in je hebt dan kun je altijd nog voldoende leuke ideeën op het internet vinden. Op social media als Pinterest, YouTube en Facebook delen mensen dagelijks talloze creatieve bloementips.
Om leuke ideeën op te doen kun je ook een bloemenspeciaalzaak binnenlopen. Vaak staan in zo'n winkel meerdere voorbeelden van prachtige boeketten. Ook is dat de plek bij uitstek om het benodigde materiaal te kopen. Wie kan er beter advies geven over de vaas die je nodig hebt dan een bloemist zelf? In dit soort winkels is het vaak ook mogelijk om een enkele tak van een bepaalde bloem te kopen. Dit in tegenstelling tot een supermarkt waar je in een keer een hele bos moet kopen. Als je zelf een bloemstuk of boeket maakt is dit erg handig. Daarnaast is de algemene kwaliteit van de bloemen bij een specialist een stuk hoger dan die van een supermarkt.
Bloementips
Als je geen verstand hebt van bloemen is het handig om bij twijfel even te googelen naar informatie. Bloemen zijn levende dingen en elke bloem heeft weer zijn eigen aandachtspunten. Gelukkig zijn er voldoende websites met uitgebreide informatie over bloemen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd aan een bloemist vragen hoe een bepaalde bloem behandeld moet worden. En vergeet de tips van grootmoeder niet, steeds vaker blijkt dat tips die soms onlogisch lijken ontzettend goed werken!
Een aantal tips op een rijtje:
- Maak een vaas altijd goed schoon! Dat betekent de vaas goed wassen en een paar uur laten weken in water met een scheutje chloor. De bacteriën die bloemen achterlaten bij het doodgaan blijven anders in de vaas zitten en de verse bloemen die je in de vaas zet gaan dan een stuk sneller dood.
- Heb je rozen die nog erg rauw zijn (erg dicht in de knop)? Zet ze op lauwwarm water. Op die manier komen de rozen makkelijker open.
- Als je bloemen hebt waarvan de steel snel gaat rotten (gerbera's bijvoorbeeld) moet je zorgen dat er weinig water in de vaas zit. Vul wel regelmatig bij zodat de bloemen niet droog komen te staan. Snij eventueel ook af en toe een stukje van de steel af.
- Heb je bloemen die net zoals tulpen de vaas uitgroeien? Geef ze wat minder water! Dat maakt een groot verschil in de extra lengte die de bloem erbij krijgt in de vaas.
- Als je graag extra verse bloemen wilt, kun je het best proberen om direct bij een kweker te kopen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar als je de mogelijkheid hebt moet je hem zeker niet laten liggen. Vooral kwekers die seizoensbloemen (zoals tulpen, pioenrozen en zonnebloemen) kweken zetten weleens een kraampje neer met bloemen. Je bloemen zijn niet alleen verser maar vaak ook goedkoper dan bij de bloemist!
- Wil je iemand een bos bloemen cadeau doen, maar heb je geen tijd om bij diegene langs te gaan? Er zijn verschillende websites waar je bloemen kunt bestellen en laten bezorgen. Op die manier kun je eenvoudig een bosje bloemen laten bezorgen bij diegene zonder er heen te hoeven gaan.