De hartjesplant (Valentine Hoya) op Valentijnsdag
Valentijnsdag is een dag waarop mensen anoniem aan geliefden cadeautjes mogen geven. Het wordt meestal een rode roos, een kaart of een hebbeding van dat jaar. Een heel leuk idee is de hartjesplant. Een hartjesblad in een potje in de vorm van een hart, een Valentine Hoya kerrii! Een heel leuk, mooi duurzaam hebbeding om 14 februari met Valentijn, eens aan je geliefde te geven. Of aan jezelf te doen!
Valentine Hoya of sweethart plant
Het is familie van de maagdenpalm (Apocynaceae) en van het geslacht Hoya. Hoya is een genus van 200-300 soorten tropische planten die inheems zijn in Zuid-China, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand en het Indonesische eiland Java. Hier groeien ze in de regenwouden. Het ene hartjesblad in een potje is het blad van de Hoya kerrii.
Gekweekt
In Nederland worden ze gekweekt en een aantal worden gebruikt als sierplant, waaronder Hoya carnosa (grote wasbloem) en Hoya linearis (lijnvormige). De planten worden ook wel aangeduid als wasbloem, vanwege de wasachtige glans van de bladeren en bloemen.
Beschrijving
Rond Valentijnsdag zijn de hartjesbladeren in veel tuinwinkels te koop. Het is ook werkelijk één blad van de Hoya kerrii. Een blad in de vorm van een hartje: een hartjesblad. Wat is er mooier om met Valentijn geven. Anoniem of niet anoniem. Een blad dat nog moet beginnen met groeien, het blad van de vaste kamerplant de Hoya kerrii.
Het groeien gaat langzaam
Heb geduld want het kan wel bijna een vol jaar duren voordat de plant gaat groeien. De Hoya kerrii is namelijk een klimplant die wel kan groeien tot 4 meter hoog. Wanneer de Hoya kerrii niet geleid wordt is het een hangplant. De stengels hebben een diameter van 7 millimeter en maken luchtwortels. De bladeren zijn zo 'n 5 millimeter breed. Mooi glad en groen in de hartjesvorm. De plant heeft een zonnig plekje nodig om te groeien. Geen volle zon maar wel veel licht. Een temperatuur die niet lager dan 15 graden is en matig water tijdens de groeiperiode.
Voeding
Twee keer per jaar een beetje voeding in het wekelijke water is genoeg, maar niet in de winter. Wat de plant ook fijn vindt is af en toe besproeien. De plant komt van oorsprong uit het regenwoud. Een Hoya kerrii moet om de paar jaar verplant worden in een grotere pot. Of het nu een jonge plant is met een paar bladeren of een plant met al meerdere bladeren.
Bloemschermen
De Hoya kerrii kan bloeien. Het duurt lang wanneer het blad gaat groeien en het duurt ook lang voordat de plant gaat bloeien. Wederom moet je geduld hebben, want het kan wel drie jaar duren. Maar dan bloeit de Hoya kerrii ook zo mooi. Midden in de zomer, in augustus, verschijnen er trossen (bloemschermen) met prachtige bloemen, tot wel soms 25 bloemen aan één tros. De Hoya kerrii heeft bloemen met een waslaagje erop, die met bloemstelen aan elkaar verbonden zijn; als witte sterren (soms) met viltige bloemblaadjes en een rode ster in het midden, lijken het twee sterren. De een bovenop de andere.
Beschrijving bloem
De vijf witte bloemblaadjes (corona) vormen soms duidelijk een stervorm en soms een stuk minder duidelijk. Boven op de corona zit een rode ster. De rode ster in het midden heeft een geel hart van waaruit vijf gegutste bladeren samen nog een ster maken, de rode ster. De rode ster produceert balletjes van nectar. De bloemen ruiken vaag tot niet maar zijn prachtig om te zien. De Hoya kerrii mag niet gedraaid worden wanneer er bloemknoppen aan zitten. Ze kunnen dan afvallen en komen niet tot bloei. En wanneer de knoppen zijn uitgebloeid: laten zitten, niet weghalen. Hierop zullen nieuwe bloemschermen komen. De nieuwe bloemen bloeien namelijk op de oude knoppen.
Stekken
Snijd één blad of meerdere bladeren in het vroege voorjaar af onder een knooppunt en steek ze in de aarde of water. De stekken kunnen eerst ook gedompeld worden in stekpoeder om de kans op wortelen in de grond te vergroten. Weet dat het lang duurt voordat ze wortelen. Of haal een stuk van de stengel met luchtwortels en bladeren of ogen weg. Luchtwortels zijn wortels en als de wortels de grond raken, groeien ze verder als normale wortels. Zet ze op een warme plek of doe een plastic zak over de pot. Zorg wel voor water en bevochtiging. Is het duidelijk dat het blad gaat wortelen, zo na 6 tot 8 weken, verwijder dan de plastic zak.
Weetje
De Hoya kerrii is licht giftig. Houd hier rekening mee wanneer er kleine kinderen en/of huisdieren zijn.