Floxen of vlambloemen in de tuin geven kleur en geur
Oorspronkelijk komt de flox uit Amerika. Velden vol met floxen waaien daar in de wind. De oorspronkelijke flox is mooi vlammend rood. In Nederland wordt de flox gekweekt. De rijkdom aan kleuren is heel erg groot. Veel kleuren zijn er te koop bij de kwekers. Een heel mooi gegeven is dat de floxen vaak lekker ruiken. Veel planten in de tuin of één plant in de tuin, kan al heerlijk ruiken. Wat is dan mooier dan buiten met zomers weer op het terras zitten?
De flox
Vlambloem of flox (Phlox) is een plantengeslacht welke behoort tot de vlambloemfamilie (Polemoniaceae). Het Oudgriekse woord phlox betekent vlam. Waarschijnlijk vanwege de vlammend rode kleur van de wilde soort. In Noord-Amerika komen 27 soorten voor, waarvan er verscheidene in de 18e eeuw naar Europa zijn gebracht. Uit deze soorten zijn thans meer dan duizend rassen gewonnen met overwegend rode, roze, witte, oranje, violette en blauwe bloemen.
Familie van de flox
Familie van de flox is:
- Herfstsering - Phlox paniculata;
- Borstelvlambloem - Phlox subulata.
Vlambloemen of floxen worden veel als vaste plant in de siertuin aangeplant. Tegenwoordig bestaan er zoveel soorten dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen.
Beschrijving
Floxen zijn prachtige bloeiers. Tijdens de bloei kan de hoogte variëren van 60-180 centimeter hoog. De meeste zijn overblijvend, dus komen het jaar erop terug. Ook zijn er enkele eenjarig en die komen dan het jaar erop niet meer terug.De uiterlijke verschillen zijn erg groot omdat er mee gekweekt wordt. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar bijna 2 meter hoogte. Zo is er een flox als bodembedekker die ook in de winter zijn kleur behoudt (Phlox subulata) en floxen die alleen in de zomer bloeien. Floxen worden heel veel door vlinders, bijen en zweefvliegen bezocht. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Alle kleuren komen voor. Van wit, roze, rood en paars, maar geel niet zoveel. Er is wel een cultivar die geel is: de Phlox chocolate.
Bloem
De flox vormt met schermen van stervormige bloemen een bloem. Vaak in de kleuren roze, violette of witte tinten, en vaak met een wit of gekleurd hartje. De bloemen geuren verrukkelijk. Een bloemenparfum in de tuin. Voordat de flox gaat bloeien, lijkt de bloemknop op een trechtervorm. Een paraplu die open wil klappen. Bloeien de bloemen en staan de bloembladeren strak, dan lijkt de bloem wel een trompet. De bloem heeft 5 bloembladeren met 5 tandige groene-bruine kelkbladeren, die onderaan de lange ronde buis staan. Het bovenstandige vruchtbeginsel bestaat uit een lange stijl met drie stempels. De vijf meeldraden staan afwisselend geplaatst omdat ze onderin de buis vergroeit zijn. De meeste floxen bloeien in de zomer (van juni tot september) met 1 á 1.5 centimeter grote bloemen.
Vermeerderen
Een flox is gemakkelijk te vermeerderen. Wie de flox op een ander plekje in de tuin wil hebben, kan de plant in het najaar scheuren. Wie lang planten in het seizoen wil hebben, knipt de helft van de beginnende bloemen af en juist deze zullen dan later dan de anderen floxen bloeien. Zet de bloemen in de vaas of op de tuintafel.
Grond en vijanden
De floxen zijn uiterst gemakkelijke tuinplanten. Heerlijk op een zonnig plekje, maar verdraagt ook halfschaduw goed. De grond mag water doorlatend zijn (droog weer sproeien) en de floxen willen voedselrijke grond hebben. Is de grond erg droog, dan is dit de ideale gelegenheid voor meeldauw, om toe te slaan. Floxen houden absoluut niet van droge grond. Doe er in het voorjaar wat tuincompost en koemest bij, zodat het vocht beter vast gehouden wordt. Een veel voorkomende ziekte bij een droge grond zijn, aaltjes bij floxen. Bij aantasting met het aaltje, zijn de jonge bladeren vaak naaldvormig versmald of helemaal misvormd. Van maart tot juni zijn floxen gevoelig voor aaltjes. Het enige wat u kunt doen is de planten rooien en verbranden of in de vuilnisbak gooien, niet op de composthoop! Wacht even twee jaar met floxen planten op de dezelfde plek.