Kun je zelf avocado kweken om verwacht tekort tegen te gaan?
Begin 2015 zagen we dat de avocado almaar populairder werd. Mede door deze stijgende vraag, dreigt er een schaarste te komen. Wat is een avocado nu precies, waar komt het vandaan en vooral, kan je zelf avocado's kweken om je te behoeden tegen het voorspelde tekort? Op twee gemakkelijke manieren kan je starten met je eigen avocadoplantje. Met alleen een pit kan je je eigen boom planten.
Bron: FoodieFactor, Pixabay Wat is een avocado nu eigenlijk?
De avocado is een boom die komt uit Centraal-Amerika. Voor degenen die het willen weten komt de naam avocado oorspronkelijk van het Nahuati, gesproken door de Nahua, de oorspronkelijke bewoners van Mexico. In het Nahuati betekent het ook “teelbal”.
De groene boom kan tot 20 meter hoog worden, met bladeren die een zeer variabele vorm kunnen aannemen. De wortel heeft weinig wortelhaartjes en is dus slecht in staat om water op te nemen. Hij heeft nood aan een regelmatige watertoevoer. Zowel een teveel aan water als een te lage bodemtemperatuur kan funest zijn voor de plant. Een avocadoboom kan niet tegen temperaturen lager dan 10°. Wanneer de boom vruchten krijgt is moeilijk te zeggen, maar dit zal waarschijnlijk pas na drie à vier jaar zijn. Sommige bomen zullen helemaal geen vruchten krijgen.
Is er in 2015 een avocadoschaarste op komst?
In 2015 wordt de avocado almaar populairder, dat is een feit. Uit cijfers van begin 2015 zien we dat de avocado op de elfde plaats van meest gegeten importvruchten staat. In de zomer van 2015 merken we dat dit in stijgende lijn gaat. De import op wereldniveau is sinds 2005 verdrievoudigd. Amerika is de grootste importeur, Nederland volgt op de tweede plaats. Op vlak van export, komen de helft van alle avocado’s uit Mexico. Ook aan de hand van ons internetgedrag midden 2015, is het opmerkelijk dat de avocado populairder wordt. De interesse voor avocado op de zoekmachine van Google is sinds 2005 vertienvoudigd.
De toenemende vraag is niet de enige reden dat een schaarste voorspeld wordt. Kartels in productieland Mexico persen lucratieve avocadoboeren af en vragen een deel van hun inkomsten. De voornaamste reden is dat ze, in het seizoen van 2014-2015, in de producerende landen een historische droogte meemaken. Californië, het grootste productiegebied voor avocado's, kampt al twee jaar met deze droogte. Zoals hierboven al vermeld, heeft de avocadoboom een regelmatige watertoevoer nodig en is een droogte rampzalig voor de oogst.
Dan maar onze eigen avocado's kweken?
Zelf je eigen avocadoboom planten kan, al zal het in ons klimaat niet altijd vruchten opleveren. Twee manieren om eenvoudig te starten met een avocado pit:
Eenvoudig en zorgzaam
Een goede manier met veel kans op succes.
- Haal voorzichtig de pit uit de avocado, zonder het vliesje te beschadigen.
- Was de pit grondig met lauw water, met je handen en zonder zeep.
- Plant de pit in een pot met normale potgrond, laat het overgrote deel van het zaad boven de grond uitsteken.
- Geef een beetje water, dek de pot af met een transparante plastieken zak en plaats hem op een lichte, warme plaats, maar niet in de volle zon.
- Na verloop van tijd zal de pit opensplijten en komen er blaadjes tevoorschijn.
- Pas na de komst van het vierde blaadje, mag je de zak wegnemen.
- Verzorg de boom goed en onthoud dat hij koude gevoelig is.
- Warmte, hoge luchtvochtigheid, regelmatig snoeien en niet teveel bemesten is de sleutel tot een mooie avocadoboom.
Bron: Monikabaechler, Pixabay Hipper, maar fragieler
Je kan de zaden ook laten bewortelen door ze half in een glas water te plaatsen. Zo kan je de plant echt zien groeien, al zijn de wortels dan niet altijd bestand tegen het ondergrondse bestaan.
- Op dezelfde wijze de avocado ontdoen van zijn pit en wassen.
- Hang de pit half in een glas water met behulp van tandenstokers, met het puntje naar boven.
- Ververs het water in het glas elke één à twee dagen.
- Na twee tot vier weken zal een wortel tevoorschijn komen en na verloop van tijd zou de avocado bovenop ook moeten ontspruiten.
- Wanneer de wortels groot genoeg zijn, kan je de avocado planten.
Is het eten van een avocado gezond?
De avocado bevat zeer veel olie en veel proteïne in tegenstelling tot andere vruchten. Van alle vruchten is de avocado waarschijnlijk het meeste voedzaam. De olie in de vrucht bestaat wel voornamelijk uit onverzadigde vetten, de omega-3-vetten, en is dus gunstig voor ons cholesterolgehalte. Zo bevat de avocado ook nog een goede dosis kalium, vitamine B en foliumzuur. Ook heeft het een gunstig effect op ons spijsverteringsstelsel door de aanwezigheid van veel vezels. Kortom, de avocado heeft relatief een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen. Zoals wel vaker, eet met mate en het kan als gezond bestempeld worden.
Welke gerechtjes klaar te maken met een avocado?
Dankzij hun veelzijdigheid, bieden ze veel variatie in de keuken. Guacamole of avocadomousse, is de alombekende dipsaus afkomstig uit het zuiden van Mexico. Ingrediënten hiervoor zijn: avocado, tomaat, uit, knoflook, limoensap, chilipeper en verschillende andere kruiden. Men kan hier vaak zelf een eigen toets aan geven. Verder gaat avocado zeer goed samen met tomaat, paprika,.. of verschillende soorten vis zoals zalm, garnaaltjes, krab, kreeft, scampi…
Het kweken van een avocado is vrij eenvoudig. Zolang men de voorwaarden van de boom respecteert, zal hij kunnen groeien. Waar er wel nood aan is, is geduld. Avocado's kweken kost veel tijd. Men kan pas echt resultaat zien vanaf minimum twee jaar. Kan je jezelf voorbereiden op de avocadoschaarste die ze voorspellen? Niet echt, maar het blijft alvast leuk om met de natuur bezig te zijn. Denk maar aan de eerste guacamole die je kan maken van een zelf geplukte avocado uit je eigen tuin.