Zelf compost maken

Zelf compost maken Compost is een humusrijk rottingsproduct van organisch afval. De bij compostering optredende processen van humus- en mineralenvorming zijn vergelijkbaar met de vorming van humus in de bodem. Hoe compost ontstaat en welke eigenschappen compost kenmerken, is zowel afhankelijk van de uitgangsstoffen als van de afbraakprocessen.

Compost maken, hoe doe je dat?

Voor de vervaardiging van eigen compost heb je maar weinig ruimte nodig. Pakweg 1 à 2 vierkante meter volstaan. En je kan ook kiezen uit verschillende methoden:
  • een composthoop;
  • een compostvat uit het tuincentrum;
  • of een zelfgemaakte compostbak, die zeer gemakkelijk is te bouwen en die perfect voldoet aan jouw wensen.

De composthoop

Een composthoop is de simpelste oplossing wat de bouw betreft. Het volstaat om je plantaardig afval regelmatig op een hoop te gooien en die van tijd tot tijd om te mengen. Het nadeel hierbij is dat de composthoop vrij toegankelijk is en wordt bezocht door dieren die er hun voedsel hopen te vinden.

Compost maken in een compostvat

Dat is niet alleen de meest praktische maar ook de meest efficiënte oplossing:
  • kies een beschutte plek in de halfschaduw om je compostvat te plaatsen;
  • graaf de bodem op de plek waar het compostvat moet komen licht om en leg er enkele takken neer voor een betere waterafvoer;
  • maak het compostvat gemakkelijk toegankelijk en plaats het niet te ver van de keuken. Ook al is het composteren van keukenafval kinderlijk eenvoudig, de mens is van nature toch nogal lui van aard .....

Wat mag er in mijn composthoop of compostvat?

Een compostvat is geen prullenbak. Daarom moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan, om problemen te voorkomen:
  • deponeer in geen geval dierlijk afval in je compostvat. Vlees, botten en vis trekt dieren aan;
  • vermijd ook afval van zieke planten en van planten die al tot tot bloei zijn gekomen en zaden afwerpen;
  • uit den boze zijn ook uitwerpselen van vleesetende dieren (stro van konijnen en cavia's is toegestaan);
  • let erop dat je verschillende soorten afval composteert. Voor goed compost heb je zowel nat afval (maaisel, haagscheersel, bladeren, huishoudelijk afval) nodig dat rijk is aan stikstof, alsook droog afval (gehakte takjes, stro, droge bladeren, zaagresten, enz.), dat rijk is aan koolstof. Dat afval moet zo vaak mogelijk worden gemengd en niet alleen simpelweg opgestapeld;
  • verklein je afval. Hoe kleiner de deeltjes, hoe sneller je compost "rijpt". Het kopen van een hakselaar kan een nuttige investering zijn.

Toegestaan koolstofhoudend afval

  • droge bladeren;
  • verwelkte bloemen;
  • zaagafval;
  • klein gemaakte twijgjes;
  • stro van knaagdieren;
  • papieren zakdoekjes;
  • kranten.

Toegestaan stikstofhoudende afval

  • groentenafval;
  • groenten (onbehandeld);
  • koffiedik;
  • theebladeren;
  • fruit (onbehandeld);
  • eierschalen;
  • grasmaaisel;
  • hagensnoeisel.

Hoe krijg je goede compost?

Om goede compost te krijgen, zijn twee dingen nodig: vocht en een goede luchtcirculatie in de compostbak of composthoop. Het principe van composteren is gebaseerd op fermentatie, rotting onder inwerking van gisten, bacteriën en schimmels, een proces waarbij de temperatuur gemakkelijk kan oplopen tot 50 ° C. Als de lucht niet kan circuleren, kunnen de micro-organismen niet werken en niet overleven. Meng je compostmassa daarom elke 2 weken en ventileer deze elke keer als je nieuw afval toevoegt, bijvoorbeeld met een houten pook of metalen staaf.

Bovendien moet er een bepaalde vochtigheidsgraad heersen, wil het afval goed verteren. Maar vergeet anderzijds ook niet om een afdichting aan te brengen als de compost als gevolg van overvloedige regenval uitgewassen dreigt te raken en de fermentatie schade wordt toegebracht. Plan ook een opening aan de voorzijde, waardoor de compost gemakkelijk kan worden weggehaald en het omdraaien van de composthoop vergemakkelijkt wordt.

Hoe weet je of compost klaar is voor gebruik?

Dat kan je het beste zien als je die in je hand neemt en goed bekijkt:
  • is de massa gelijkmatig zwart of bruin gekleurd, met een geur van humus?
  • alle bestanddelen moeten goed verteerd zijn;
  • normaliter kan compost na 5 tot 8 maanden worden gebruikt.

Gebruik compost nooit puur. Hij is te rijk aan voedingsstoffen, dat zouden je planten niet overleven. Meng het materiaal daarom met zand of aarde voordat je het gebruikt voor de planten.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nut van zelf compost makenHet nut van zelf compost makenComposteren vormt de basis van biologisch tuinieren. Het is een van de belangrijkste methoden om de grond te verrijken e…
Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…
De milieuvriendelijke eigenschappen van zelfgemaakt compostDe milieuvriendelijke eigenschappen van zelfgemaakt compostSuccesvol tuinieren hangt hoofdzakelijk van de bodemgesteldheid van onze tuin af. Om de kwaliteit van onze bodem te kenn…
Wat heb je nodig om compost te maken?Compost kan bestaan uit een mix van groente-, fruit- en tuinafval (gft), ontlasting (van mensen of dieren), en soms ook…

Organische meststoffen voor groenten en fruitOrganische meststoffen voor groenten en fruitIn de natuur bestaat geen afval. Alles wordt in natuurlijke processen hergebruikt. Wie biologisch tuiniert werkt ook vol…
De wondere wereld van bramen en paardenbloemenDe wondere wereld van bramen en paardenbloemenWie als natuurliefhebber vijf boeken mag meenemen naar een onbewoond eiland, moet zeker de Nederlandse Oecologische Flor…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.