Herplanten van echte kerstboom is denken aan het milieu

Herplanten van echte kerstboom is denken aan het milieu In de kerstperiode worden er veel kerstbomen geconsumeerd over heel de wereld. Zowel echte als kunstkerstbomen zijn erg in trek. Kan deze massaconsumptie schade brengen aan het milieu? Kiezen voor een echte kerstboom en hem herplanten na de feestdagen is de meest milieubewuste keuze, maar het is niet altijd zo eenvoudig. Er zijn een aantal aandachtspunten bij het herplanten van de kerstboom. Welke boom kies ik het beste en hoe kan ik hem herplanten?

Een echte kerstboom

Tegenwoordig proberen we toch meer aandacht te geven aan het milieu en stellen we ons dus de vraag wat de kerstboomconsumptie hier voor betekent. Zowel het gebruik van de kunstkerstboom als een echte, kan belastend zijn voor het milieu. Bij de kunstkerstboom spreken we dan vooral over de productie ervan. Deze wordt gemaakt van metaal, polypropeen en pvc, die in de productie veel giftige stoffen met zich meebrengt. De productie van echte kerstbomen is daarentegen veel milieuvriendelijker. Al worden sommige hiervan behandeld met kunstmest en bestrijdingsmiddelen, wat ook in kleine mate belastend is.

Waarom dan een echte kerstboom kiezen?

De redenen waarom mensen voor de echte kerstboom kiezen zijn niet alleen milieubewuste redenen. Het gaat ze vooral om het nostalgisch karakter, de heerlijke geur in huis, de pracht van een echte kerstboom die lang zijn naalden kan houden. Maar bij het kopen van een kerstboom voor milieubewuste redenen, moet men eigenlijk meer gaan kijken naar wat men na de feestdagen met de boom doet.

Kerstboom met of zonder kluit?

Een belangrijke keuze die je al moet maken bij het aankopen van je boom is of je eentje neemt met of zonder kluit. Een boom met kluit biedt je niet alleen de mogelijkheid om hem later in de tuin te planten, maar zal ook langer groen blijven en minder snel de naalden verliezen. Meestal is het een betere keuze een boom met wortels te nemen, dit zal uiteindelijk ook het minst schadelijk zijn voor het milieu.

Wat te doen met de kerstboom na de feestdagen?

Als je toch gekozen hebt voor de kerstboom zonder kluit, kan je hem niet herplanten in de tuin, dus moet je er op een andere manier van af geraken. Wat je niet mag doen, zowel voor de boom met als zonder kluit, is deze verbranden in de tuin of op een kerstboomverbranding. Hierbij komen er schadelijke stoffen vrij en neemt de luchtvervuiling toe, wat schadelijk is voor het milieu. Deze kluitloze boom kan je wel zelf composteren. Als je de mogelijkheid hebt om hem te versnipperen en op de compostberg te gooien, is dit de beste keuze. Is dit niet mogelijk, dan kan je hem altijd aanbieden aan de gemeente (containerpark,...) en zullen zij ervoor zorgen dat de boom op een correcte wijze zal verwerkt worden.

Heb je bewust gekozen voor een boom met kluit dan gelden nog steeds bovenstaande regels, maar heb je als extra de mogelijkheid om hem na de feestdagen in je eigen tuin te planten. Met de juiste verzorging, kan deze boom overleven in de tuin en heb je de milieubewustste oplossing gevonden.

Hoe een kerstboom planten in de tuin?

Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee men moet rekening houden bij het planten van een kerstboom:
 • Wanneer je een kerstboom aanschaft met kluit, zorg ervoor dat deze zo groot mogelijk is. Een boom met een stevige kluit heeft meer overlevingskans.
 • Kleinere exemplaren hergroeien makkelijker dan grote bomen.
 • Laat de kerstboom voor je hem binnenhaalt acclimatiseren in een niet al te warme plaats, één dag volstaat.
 • Wanneer de boom binnen staat, moet hij goed verzorgt worden. Geef hem voldoende water en houdt ook de naalden vochtig. Een grote kerstboom kan tot meer dan een liter water per dag verdampen.
 • Plaats hem niet op een te warme plaats of dicht bij een warmtebron om uitdroging te voorkomen. Dus niet te dicht bij de kachel of de verwarming.
 • Laat hem niet te lang binnen staan, hoe langer hij de warmte gewoon is, hoe moeilijker de overgang naar tuinboom is.
 • Voor je de boom in de tuin plant, laat hem weer acclimatiseren in een iets koudere ruimte.
 • Plant de boom pas in de tuin wanneer de ergste vriesperiode voorbij is.
 • De kerstboom voelt zich het best in een ruim plantgat, gevuld met goede tuingrond zonder mest.
 • Zelfs als de boom in de tuin staat, mag je de bewatering niet vergeten. Geef hem veel water, zowel net na het planten als in warme periodes. Ook in de tuin zal de boom veel water verbruiken.
Met deze aandachtspunten in het achterhoofd, kan het planten van een kerstboom niet mis gaan.

Milieubewust!

Als je er in geslaagd bent om de kerstboom goed te verzorgen en hem nadien netjes in de tuin te planten, heb je de meest milieubewuste oplossing gevonden! Als je niet de mogelijkheid hebt om hem zelf te verplanten in de tuin, kan je een kerstboom adopteren. Dan gebruik je de kerstboom voor de kerstperiode en komen ze hem halen voor terug te verplanten. Dan heb je alle geneugden van een echte kerstboom en zorg je toch voor geen milieuvervuiling.
© 2014 - 2024 Jbruynin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Goedkope kerstboom kopen, welke kiezen?Kerstbomen zijn in te delen in vier soorten. Dit vereenvoudigt het kopen van een kerstboom aanzienlijk wanneer je weet w…
Een kerstboom kopen - de wetenswaardighedenEen kerstboom kopen - de wetenswaardighedenEen kerstboom kopen: hoe doe je dat? Welke kerstboom kies je, neem je een echte of een kunst? De vraag naar kerstbomen i…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…

Vleesetende planten en hun vallenVleesetende planten en hun vallenVleesetende planten zijn te vinden op vele plekken op aarde, hoewel ze vooral voorkomen op plaatsen waar weinig voedings…
De Laurierkers in de tuin: planten, snoeien en stekkenDe Laurierkers in de tuin: planten, snoeien en stekkenDe wat saaie Laurierkers behoort niet tot de meest inspirerende struiken die er zijn. Het is geen inheemse soort en verv…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • http://www.tuinplantendepauw.be/pagina/kerstbomen
 • http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/65015-langer-genieten-van-de-kerstboom.html
 • http://www.milieucentraal.nl/themas/artikelen-kopen-en-gebruiken/kerstbomen
Reactie

Monique Ven Zalingen, 11-12-2016
Goedendag
ik heb een kleine kerstboom met kluit maar ik heb geen tuin om hem te herplaatsen, mag ik hem in het bos of park herplaatsen of zijn en daarvoor aangewezen plaatsen voor? Hij is te mooi om zomaar weg te gooien.
Groetjes Monique. Reactie infoteur, 16-01-2017
Hey Monique,
Hopelijk heb je de boom toch al een plaatsje kunnen geven.
De boom zomaar in een bos of park planten, mag alleen maar als je toestemming hebt van de eigenaar. Dit kan een privé eigenaar zijn of de gemeente waar je woont. Het lijkt mij best om ofwel je gemeente te contacteren hierover, ofwel iemand te zoeken die deze boom wil planten.
Goed dat je aan het milieu denkt!
Groetjes

Jbruynin (2 artikelen)
Laatste update: 13-12-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.