Herplanten van echte kerstboom is denken aan het milieu
In de kerstperiode worden er veel kerstbomen geconsumeerd over heel de wereld. Zowel echte als kunstkerstbomen zijn erg in trek. Kan deze massaconsumptie schade brengen aan het milieu? Kiezen voor een echte kerstboom en hem herplanten na de feestdagen is de meest milieubewuste keuze, maar het is niet altijd zo eenvoudig. Er zijn een aantal aandachtspunten bij het herplanten van de kerstboom. Welke boom kies ik het beste en hoe kan ik hem herplanten?
Een echte kerstboom
Tegenwoordig proberen we toch meer aandacht te geven aan het milieu en stellen we ons dus de vraag wat de kerstboomconsumptie hier voor betekent. Zowel het gebruik van de kunstkerstboom als een echte, kan belastend zijn voor het milieu. Bij de kunstkerstboom spreken we dan vooral over de productie ervan. Deze wordt gemaakt van metaal, polypropeen en pvc, die in de productie veel giftige stoffen met zich meebrengt. De productie van echte kerstbomen is daarentegen veel milieuvriendelijker. Al worden sommige hiervan behandeld met kunstmest en bestrijdingsmiddelen, wat ook in kleine mate belastend is.
Waarom dan een echte kerstboom kiezen?
De redenen waarom mensen voor de echte kerstboom kiezen zijn niet alleen milieubewuste redenen. Het gaat ze vooral om het nostalgisch karakter, de heerlijke geur in huis, de pracht van een echte kerstboom die lang zijn naalden kan houden. Maar bij het kopen van een kerstboom voor milieubewuste redenen, moet men eigenlijk meer gaan kijken naar wat men na de feestdagen met de boom doet.
Kerstboom met of zonder kluit?
Een belangrijke keuze die je al moet maken bij het aankopen van je boom is of je eentje neemt met of zonder kluit. Een boom met kluit biedt je niet alleen de mogelijkheid om hem later in de tuin te planten, maar zal ook langer groen blijven en minder snel de naalden verliezen. Meestal is het een betere keuze een boom met wortels te nemen, dit zal uiteindelijk ook het minst schadelijk zijn voor het milieu.
Wat te doen met de kerstboom na de feestdagen?
Als je toch gekozen hebt voor de kerstboom zonder kluit, kan je hem niet herplanten in de tuin, dus moet je er op een andere manier van af geraken. Wat je niet mag doen, zowel voor de boom met als zonder kluit, is deze verbranden in de tuin of op een kerstboomverbranding. Hierbij komen er schadelijke stoffen vrij en neemt de luchtvervuiling toe, wat schadelijk is voor het milieu. Deze kluitloze boom kan je wel zelf composteren. Als je de mogelijkheid hebt om hem te versnipperen en op de compostberg te gooien, is dit de beste keuze. Is dit niet mogelijk, dan kan je hem altijd aanbieden aan de gemeente (containerpark,...) en zullen zij ervoor zorgen dat de boom op een correcte wijze zal verwerkt worden.
Heb je bewust gekozen voor een boom met kluit dan gelden nog steeds bovenstaande regels, maar heb je als extra de mogelijkheid om hem na de feestdagen in je eigen tuin te planten. Met de juiste verzorging, kan deze boom overleven in de tuin en heb je de milieubewustste oplossing gevonden.
Hoe een kerstboom planten in de tuin?
Er zijn een paar belangrijke factoren waarmee men moet rekening houden bij het planten van een kerstboom:
- Wanneer je een kerstboom aanschaft met kluit, zorg ervoor dat deze zo groot mogelijk is. Een boom met een stevige kluit heeft meer overlevingskans.
- Kleinere exemplaren hergroeien makkelijker dan grote bomen.
- Laat de kerstboom voor je hem binnenhaalt acclimatiseren in een niet al te warme plaats, één dag volstaat.
- Wanneer de boom binnen staat, moet hij goed verzorgt worden. Geef hem voldoende water en houdt ook de naalden vochtig. Een grote kerstboom kan tot meer dan een liter water per dag verdampen.
- Plaats hem niet op een te warme plaats of dicht bij een warmtebron om uitdroging te voorkomen. Dus niet te dicht bij de kachel of de verwarming.
- Laat hem niet te lang binnen staan, hoe langer hij de warmte gewoon is, hoe moeilijker de overgang naar tuinboom is.
- Voor je de boom in de tuin plant, laat hem weer acclimatiseren in een iets koudere ruimte.
- Plant de boom pas in de tuin wanneer de ergste vriesperiode voorbij is.
- De kerstboom voelt zich het best in een ruim plantgat, gevuld met goede tuingrond zonder mest.
- Zelfs als de boom in de tuin staat, mag je de bewatering niet vergeten. Geef hem veel water, zowel net na het planten als in warme periodes. Ook in de tuin zal de boom veel water verbruiken.
Met deze aandachtspunten in het achterhoofd, kan het planten van een kerstboom niet mis gaan.
Milieubewust!
Als je er in geslaagd bent om de kerstboom goed te verzorgen en hem nadien netjes in de tuin te planten, heb je de meest milieubewuste oplossing gevonden! Als je niet de mogelijkheid hebt om hem zelf te verplanten in de tuin, kan je een kerstboom adopteren. Dan gebruik je de kerstboom voor de kerstperiode en komen ze hem halen voor terug te verplanten. Dan heb je alle geneugden van een echte kerstboom en zorg je toch voor geen milieuvervuiling.