De Graslelie de makkelijke luchtzuiverende kamerplant

De Graslelie de makkelijke luchtzuiverende kamerplant In veel kantoren is hij wel te vinden; de Graslelie of Chlorophytum comosum. Bijna iedereen heeft hem wel eens gezien en het is een van de meest makkelijk in leven te houden kamerplanten. Maar in leven houden is natuurlijk niet hetzelfde als “mooi” houden. Daarom hier wat meer over de achtergrond en verzorging van deze plant.

De achtergrond van de Chlorophytum comosum en zijn bijnamen

In Nederland is deze plant ook wel bekend onder de namen Graslelie en Sprietplant. In Duitsland heet hij Grünlilie, Fliegender Holländer, Grüner Heinrich of Brautschleppe (bruidssleep, vanwege de vele afhangende jonge plantjes). Vroeger werd hij in Duitsland ook wel spottend “Sekretärinnenblume” en “Beamtengras” genoemd omdat hij veel in kantoorruimtes te vinden was. In Groot Brittannië heet hij Spider Plant. De naam Chlorophytum komt uit het Grieks. Chloros betekent 'groen' en phytos betekent ‘plant’. “Groene plant” is dus de letterlijke vertaling. Weinig bijzonders qua naam in het Grieks dus! Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Afrika, als kamerplant werd hij ingevoerd in het midden van de 19de eeuw. Met de naam Chlorophytum comosum wordt eigenlijk de wilde vorm bedoeld; groene bladeren zonder tekening. Wij kennen de graslelie eigenlijk meer van de typische witte streep of strepen die over het blad lopen. Die strepen komen van een van de onderstaande variëteiten die in de loop van de tijd erbij gekomen zijn:
  • Chlorophytum comosum “Variegatum”: Een wat donkerder groen blad met witte randen.
  • Chlorophytum comosum “Bonnie”: Deze variëteit is in 1999 op de markt gekomen, kenmerkend van deze plant zijn de sterk gekrulde bladeren.
  • Chlorophytum comosum “Ocean”: Deze variëteit is in 2002 op de markt gekomen en heeft felgroene bladeren met een witte buitenrand, hij wordt ook wel eens “zebragras” genoemd.
  • Chlorophytum comosum “Picturatum”: Deze variëteit heeft gele strepen over het midden van de bladeren lopen.

Beschrijving van de plant, uiterlijk en wortelstelsel

De graslelie heeft smalle lange bladeren van 15 tot 46 centimeter lang. De plant zelf kan tot 60 centimeter hoog en evenveel centimeters in doorsnee worden. De plant vormt bloeistengels waaraan kleine vuilwitte bloempjes groeien. Deze stengels gaan hangen en kunnen meterslang worden, na de bloei vormen zich aan de stengels jonge plantjes.
Bron: Wildfeuer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Wildfeuer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Bron: Keith Williamson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Keith Williamson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Deze jonge plantjes kunnen makkelijk van de stengel verwijderd worden en apart worden opgepot. Van beworteld jong plantje tot volwassen plant (in een pot van 12 centimeter) duurt ongeveer een jaar. Bloemen, scheuten en jonge plantjes zie je het meest in de zomer maar ze groeien ook in de andere seizoenen. De reden dat deze plant zo makkelijk in leven te houden is komt door de manier waarop hij zijn wortels vormt; deze zijn dik en vlezig en hierin houdt de plant vocht vast. Wanneer de pot te klein wordt voor het snel doorgroeiende wortelstelsel van de plant, dan “duwt” de plant zichzelf de pot uit. De graslelie is door NASA op een lijst met luchtzuiverende planten gezet, dit naar aanleiding van een door hen verrichtte studie naar luchtzuiverende planten die in ruimtestations dienst zouden kunnen doen.

Om de plant naast in leven ook nog mooi te houden een overzicht

  • Licht: De plant is erg tolerant wat betreft schaduw maar een te donkere plek zorgt ervoor dat de witte streep smaller wordt. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden en het blad geschroeid raakt, een goed verlichte plek maar geen langdurig direct zonlicht is het beste.
  • Temperatuur: De plant kan vrijwel elke temperatuur boven de twee graden Celsius goed verdragen, maar groeit het beste bij temperaturen tussen de 18 en 32 graden Celsius.
  • Water geven: In de zomer twee of drie keer per week water geven, in de winter één keer per week. De plant zal niet doodgaan als het water geven een keer vergeten wordt. Zorg dat de pot onderin een gaatje heeft waar het overtollige water uit kan wegvloeien, wanneer de wortels te lang in water blijven staan, kan het centrum van de plant gaan rotten.
  • Mest: Niet te veel mest geven, een keer per veertien dagen is meer dan genoeg.
  • Vochtigheid: In de zomer kan men de plant dagelijks besproeien zolang hij niet in direct zonlicht staat (anders verbranden de bladeren).
  • Schoonmaken: Sproeien is voldoende om de plant vrij van stof te houden, de bladeren zijn te smal en te teer om zonder schade schoon te maken met een spons, ook het gebruik van bladglans is niet aan te raden.
  • Grond: Gewone potaarde volstaat, aan te raden is om wat hydro-korrels onder in de pot te doen om als drainagemateriaal te dienen, ook kan de plant op hydrocultuur gehouden worden.
  • Verpotten: Het wortelstelsel van de plant groeit erg snel regelmatig verpotten in een grotere pot is verstandig.

Vermeerderen van de graslelie

Bron: Eptalon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Eptalon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De graslelie kan op een aantal manieren vermeerderd worden: Men kan de volwassen plant “scheuren”, dit betekent dat men de plant uit de pot haalt en voorzichtig de aarde van de wortels verwijdert, met de handen scheurt men dan voorzichtig de wortelkluit in tweeën. Beide stukken van de plant zet men dan weer in een nieuwe pot met aarde. De makkelijkste manier is natuurlijk om gebruik te maken van de jonge plantjes die aan de stengels groeien. Dit kan op twee manieren: De eerste manier is om te wachten tot de plantjes aan de stengel kleine wortels vertonen, ze dan van de stengel te halen en op te potten. Een andere manier is om de plantjes met of zonder wortel nog aan de stengel (en dus nog in verbinding met de moederplant) in een pot met aarde te zetten, wanneer het plantje groot genoeg is (of genoeg geworteld heeft) kan het van de stengel worden losgemaakt.

Wat kan er mis gaan?

  • De plant lijkt moe en doet slapjes aan: Wanneer het geen gebrek aan water is dan is het mogelijk een gebrek aan voedingsstoffen, kunstmest geven of overpotten met verse aarde.
  • Slechte groei met verschrompeld en droog blad: De plant heeft te veel hitte gehad, mogelijk staat hij te dicht in de buurt van de centrale verwarming of warme lamp of heeft hij in de volle zon voor het raam gestaan.
  • De witte streep is erg smal of bijna helemaal verdwenen: De plant heeft te donker gestaan.
  • De bladpunten zijn bruin of zwart: Dit kan verschillende oorzaken hebben, de meest logische is dat de plant te droog gestaan heeft of teveel aan zonlicht gehad heeft, ook kan het zijn dat bijvoorbeeld de kat aan de punten van het blad heeft geknaagd of het blad is door iets anders beschadigd. Wat ook voorkomt is dat er een teveel aan fluoride, borium of zout in de pot bevindt. Dit kan het gevolg zijn van overbemesting. Je kunt de zwarte of bruine punten af knippen precies langs het randje waar het aangetaste blad overgaat in het gezonde blad. Ook kun je het hele blad verwijderen.
  • Rotting in het centrum van de plant: De plant heeft te lang in teveel water gestaan, je moet de plant laten uitdrogen. Giet als er nog water in de pot staat het overtollige water weg, controleer of de bodem van de pot een gaatje heeft zodat overtollig water voortaan weg kan vloeien. Is dit niet het geval verpot de plant dan met droge aarde in een pot die wel een gaatje heeft. Wacht tot de potgrond weer helemaal droog is voor je weer water gaat geven.
  • De bladeren zijn dof en grijzig: Mogelijk spintmijt, hiervoor zijn diverse middelen te koop om deze te bestrijden ook zijn er tal van “natuurlijke” methodes, kijk op internet voor de mogelijkheden. Controleer eerst de onderkant van het blad met een loep dan kun je de spintmijt eventueel zien zitten.
  • De bladeren zijn doorzichtig en de plant groeit niet: De plant heeft te koud gestaan, mogelijk is hij bevroren geweest.
© 2012 - 2024 Brendag, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De sprietplant of graslelie: stekken en verzorgenDe sprietplant of graslelie: stekken en verzorgenAls je van hangplanten houdt die je op iedere hoogte in de woonruimte kunt aanbrengen dan is de sprietplant of Chlorophy…
Ik wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudIk wil een plant thuis met weinig of geen onderhoudHoewel planten een mooie en zelfs gezonde toevoeging zijn aan het interieur, is het onderhouden van planten niet voor ie…
Kamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenKamerplanten die zichzelf vermeerderen: makkelijk te stekkenEr zijn veel goede redenen om een aantal kamerplanten in huis te hebben. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, je mentale gez…
Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Welke kamerplanten hebben weinig water nodig?Lukt het niet om je planten mooi te houden? Geef je altijd te veel of te weinig water? Kies dan voor makkelijke kamerpla…

Hoe communiceren planten?Hoe communiceren planten?Pratende planten zul je nooit zien. Toch kunnen planten prima met elkaar en andere organismen communiceren. Hoe communic…
De katoenplant (gossypium)De katoenplant. Het is een onmisbare schakel voor de productie van veel producten. Zo wordt in (bijna) al onze kleding k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fanghong, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.wikipedia.com ( nederlandse, engelse en duiste bronnen over de chlorophytum comosum)
  • http://plantsarethestrangestpeople.blogspot.nl/2008/01/single-mother-chlorophytum-comosum.html
  • Foto's komen van www.wikimedia.org en zijn "licensed under the Creative Commons Atribution-Share Alike 3.0 unported"
  • Auteurs foto's : Eptalon, Wildfeuer, Fanghong en Akira Kouchiyama
  • Afbeelding bron 1: Wildfeuer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Keith Williamson, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Eptalon, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Sven de Schepper, 25-08-2017
Hallo,

Ik heb een graslelie in de woonkamer staan, er groeien 5 kleine plantjes aan die in een bakje water zitten om de wortels te laten groeien alvorens apart te verpotten en van de Stengel van de moederplant af te snijden.
Mijn vraag is: hoe lang moeten de wortels minstens zijn van de kleine plantorens deze te planten in een aparte pot? Reactie infoteur, 09-10-2017
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf nooit de plantjes op water heb gezet om ze wortels te laten groeien. Zodra ik zag dat een plantje van de moederplant ook maar een klein beetje "haartjes" als wortels had terwijl het nog aan de stengel hing, dan ging het bij mij zó de aarde in. Mijn ervaring is dat je dus niet hoeft te wachten op een bepaalde lengte aan wortels.

Van San Maryse, 16-12-2015
Mag deze plant in de slaapkamer staan? Reactie infoteur, 01-04-2016
Ja hoor, ik zou geen reden kunnen verzinnen waarom niet. Let er wel op dat de plant veel stof vangt door zijn vorm en dat je hem af en toe eens goed afspoelt onder de douche om hem stofvrij te houden.

Brendag (8 artikelen)
Laatste update: 05-12-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.