mijn kijk op

Er is geen hard bewijs voor de evolutietheorie

Er is geen hard bewijs voor de evolutietheorie Is het leven op onze planeet ontstaan door evolutie of door schepping van een hogere macht. Een vraag die ons zal bezighouden zolang er geen keihard bewijs voor een van beiden is geleverd. Volgens velen is het Darwin die het gelijk aan z’n zijde heeft, aangezien z’n theorie wetenschappelijk zou zijn bewezen. Maar als dat zo zeker is, waarom laaien de discussies dan telkens zo hoog op?

Bewijs

Degenen die de evolutietheorie ondersteunen zijn van mening dat het een vaststaand feit is. Maar welke wetenschappelijke bewijzen ondersteunen dit eigenlijk.

Vergelijkende anatomie

Als bewijs wordt aangevoerd dat bepaalde overblijfselen van vorige soorten zich vaak nog steeds in het lichaam van de volgende soort bevinden. De mens is bijvoorbeeld voorzien van een staartbeentje hetgeen er op zou duiden dat onze voorouders een staart hebben gehad. Dit is echter een geen bewijs maar een interpretatie, een idee, (een theorie).

De mannelijke tepels

De vergelijkende anatomie is als bewijs niet te gebruiken. Want dat zou tevens impliceren dat alle mannen vroeger melk hebben geproduceerd aangezien de man nog steeds over tepels beschikt. Als het gaat om de vergelijkende anatomie zijn er dan ook absoluut geen bewijzen, maar slechts veronderstellingen.

Fossiele overgangsvormen

Fossiele overgangsvormen zijn de geconserveerde overgangsschakels tussen de ene belangrijke levensvorm en de andere belangrijke levensvorm. Een fossiele overgangsvorm is bijvoorbeeld het geconserveerde overblijfsel van een hagedis die door de evolutie aan het veranderen is in een vogel. Of een versteende vis die aan het veranderen is in een amfibie. Zo’n vis zou over kieuwen moeten beschikken die aan het veranderen zijn in longen. Zelfs als de evolutie in een betrekkelijk korte tijd van slechts enkele tienduizenden jaren had plaats gevonden, zouden er inmiddels toch vele van fossiele overgangsvormen moeten zijn gevonden. En als de mens werkelijk overblijfselen van een staart bezit, waarom is er dan nooit een fossiele mens met een (deel van een) staart gevonden?

Hoeveel fossiele overgangsvormen zijn er gevonden

Er zijn in de loop der tijd miljoenen beenderen en andere bewijzen van vroeger leven opgegraven. Als de evolutie een feit is dan zouden er inmiddels overvloedige bewijzen moeten zijn, dat de ene soort uit de andere soort is voortgekomen. Maar dit is niet zo. Nog nooit vond men het fossiel van een overgangsvorm die niet op ernstige kritiek van vele wetenschappers stuitte.

De Theorie is nog steeds een theorie

Het is duidelijk dat Darwin gelijk had in zijn constatering dat soorten niet star geschapen waren, en dat ze zich in de loop der tijd kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Maar dat wil nog niet zeggen dat reptielen en zoogdieren gemeenschappelijke voorouders hebben. 200 jaar na Darwin zijn de fundamentele problemen van zijn theorie nog steeds niet opgelost en zijn de voorspellingen over fossiele overgangsvormen niet uitgekomen.

De aarde rond of plat

Waarom discussiëren we thans niet meer over de vorm die de aarde heeft, terwijl dit honderden jaren lang een verhit onderwerp van gesprek was? Om de eenvoudige reden dat het onomstotelijke bewijs is geleverd dat het ding rond is. Het feit dat we elkaar nog wel steeds over Darwin in de haren vliegen geeft aan dat het bewijs niet is geleverd.

Schepping en/of evolutie

Inderdaad en/of, want waarom altijd alleen maar of ?
Dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten, valt elk moment waar te nemen, als we het proces zien van een bevrucht ei dat zich in de baarmoeder tot een compleet individu ontwikkelt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…
Ontstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijOntstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijEr doen heel wat theorieën de ronde over het ontstaan van de aarde. De meest bekende zijn wel de oerknaltheorie en het c…
Wetenschappers uit een ver verledenWetenschappers uit een ver verledenLaten we eens stil staan bij Charles Darwin, en dan vooral bij zijn bijdrage aan de wetenschap. Voor de meeste mensen is…
De evolutietheorie volgens DarwinDe evolutietheorie volgens DarwinDe evolutietheorie is een natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven op aarde. De theorie is tege…

DNA: de moleculaire structuur van het erfelijk materiaalDe genetica is een van de belangrijkste takken van de biologie. Om de erfelijkheid van eigenschappen goed te kunnen begr…
Nieswortel, giftig genoegenNieswortel, giftig genoegenEen opvallende plantenverschijning op mijn vele bergtochten is de Veratrum album of Nieswortel. Veratrum behoort tot de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
  • De Wachttoren
Reacties

Max, 30-06-2016
Even een paar misverstanden oplossen die blijkbaar niet bekend zijn:
"De mens is bijvoorbeeld voorzien van een staartbeentje hetgeen er op zou duiden dat onze voorouders een staart hebben gehad. Dit is echter een geen bewijs maar een interpretatie".
Technisch gezien correct, maar er zijn wel degelijk mensen met een staart zijn geboren, deze kans is fenomenaal klein, maar het bewijst dat menselijke wetenschappelijke interpretaties veel sneller feit dan fabel zijn.

"mannen vroeger melk hebben geproduceerd aangezien de man nog steeds over tepels beschikt."
Dit is een foute connectie, anatomie betekent de basisbouw van een wezen, mensen krijgen pas tepels zodra het X-chromosoom inschakelt in de ontwikkeling van de foetus TOT het Y-chromosoom inschakelt.

"zouden er inmiddels toch vele van fossiele overgangsvormen moeten zijn gevonden. En als de mens werkelijk overblijfselen van een staart bezit, waarom is er dan nooit een fossiele mens met een (deel van een) staart gevonden?"
Dit bewijst eerder dat er nooit daadwerkelijk in de evolutietheorem is gekeken. Fossielen zijn niet in overvloed, een fossiel vormt onder specifieke omstandigheden en duurt jaren.

"Maar dit is niet zo. Nog nooit vond men het fossiel van een overgangsvorm die niet op ernstige kritiek van vele wetenschappers stuitte."
Er zijn miljoenen, MILJOENEN overgangsfossielen gevonden. Zoek de Tiktaalik op bijvoorbeeld. Het verschil is dat elke keer dat er een "overgangsfossiel" wordt gevonden, er 2 bijkomen. Als je 1 hebt, dan 2 en eist voor 1,5 dan moet je niet voor 1,25 en 1,75 eisen als 1,5 daadwerkelijk is gegeven.

"200 jaar na Darwin zijn de fundamentele problemen van zijn theorie nog steeds niet opgelost"
In de wetenschap kan nooit iets worden opgelost, er zal altijd wel IETS zijn om het te verbeteren. Het doel is ontdekken en alles zo goed mogelijk documenteren voor toekomstige generaties. Evolutie is een feit, er is een reden waarom er les in wordt gegeven. Voordat iets in de wetenschap de scholen inkomt (hedendaagse scholen), moet er bewijs genoeg zijn om het simpel en duidelijk kunnen uit te leggen zo dat er weinig vragen zijn. Gravitatie leer je pas op hogere scholen omdat we minder bewijs hebben dat zwaartekracht bestaat ten opzichte van evolutie. DAT is hoeveel bewijs er is voor evolutie. Reactie infoteur, 02-07-2016
Dank voor uw reactie en interessante opmerkingen.
Hoewel ik geen Jehova-getuige ben, heb ik in dit artikel wel hun mening verwerkt dat nog nooit een fossiele overgangsvorm is gevonden. (vandaar bronvermelding; Wachttoren).
Overigens heel leerzaam uw vermelding over Tiktaalik.

Etoile, 01-12-2015
Er zit wel waarheid in dit artikel, geen enkel fossiel is gevonden waarvan de overgang van een soort naar de andere duidelijk is. Er worden zoveel fossielen gevonden van dieren die al lang uitgestorven zijn maar geen één van een soort dat evalueert in een andere. Ik wil nog niet eens beginnen over koolstofdatering en hoe moeilijk en onjuist dat wel is, daar zijn ook verschillende artikelen over. Darwin sprak van mutaties en dat is wat we nu terug zien als mensen geboren worden met een staart want als die mensen kinderen krijgen hebben die kinderen toch geen staart? De bijbel wordt veel afgebroken en bespot als een onjuist boek vol verhalen maar het is toch raar dat de bijbel duizenden jaren voor onze moderne wereld al wist dat de aarde rond was (voor degenen die denken dat de bijbel beweert dat de wereld plat was, de katholieken hebben dat gezegd niet de bijbel) en dat de mens het in zich heeft om eeuwig te leven. Wetenschappers zijn bezig om een gen weg te nemen waardoor de levensverwachting verhoogd kan worden, er is zelfs een wetenschapper die beweert dat als men de cellen constant kan laten vernieuwen we eeuwig zouden kunnen leven. Ik kan nog meer voorbeelden geven maar ik wil jullie niet overtuigen en het gaat hier eigenlijk niet over de bijbel maar over gaten in het fossiele verslag, want uiteindelijk gelooft iedereen wat hij wil, ik breek wetenschappers helemaal niet af, het is goed dat de mens onderzoekt maar voor er beweerd wordt dat er iets een feit is moeten er harde bewijzen zijn. Noem me maar dom, of blijf zeggen dat evolutie een feit is… dit is mijn mening en wat ik ervan weet. Reactie infoteur, 02-12-2015
Dank u voor uw interessante reactie.

Jawadda Dadadda, 11-12-2013
Mja… de evolutieleer is dan misschien 'maar' een theorie… maar de scheppingsleer is nog steeds maar een hypothese he… Reactie infoteur, 11-12-2013
De Evolutietheorie is toch eigenlijk ook slechts een hypothese?

Wmnoa (infoteur), 14-06-2009 #4
"En als de mens werkelijk overblijfselen van een staart bezit, waarom is er dan nooit een fossiele mens met een (deel van een) staart gevonden?"

Wie weet zijn er wel mensapen zoals chimpansees teruggevonden, zonder staart. En zijn we pas daarna recht gaan lopen? Welke fundamentele problemen van zijn theorie zijn nog steeds niet opgelost? Reactie infoteur, 15-06-2009
Het "probleem" van de evolutietheorie is, naar mijn bescheiden mening, dat er geen voldoende bewijzen zijn dat de theorie klopt. Er zijn veel onopgeloste vragen en veel aannames ( in beide kampen).

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.