Hoe ademen insecten?

Hoe ademen insecten? Gewervelde dieren, zoals wijzelf, hebben een complex ademhalingssysteem. We ademen zuurstof in door onze neus en mond, waarna het via de luchtpijp in onze longen terecht komt. Daar wordt de zuurstof in het bloed opgenomen met behulp van de rode bloedcellen en omgezet in energie. Het afvalproduct van zuurstof heet koolstofdioxide. Met behulp van diezelfde rode bloedcellen wordt de koolstofdioxide weer afgegeven aan de longen, waarna we ons lichaam ervan ontdoen door uit te ademen. Rode bloedcellen bevatten het eiwit hemoglobine, waar zowel zuurstof als koolstofdioxide zich kunnen hechten. Wanneer hemoglobine zuurstof draagt, is ons bloed rood. Draagt het koolstofdioxide, dan is het blauw.
Voorbeeld van spirakels bij een rups / Bron: Kugamazog, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Voorbeeld van spirakels bij een rups / Bron: Kugamazog, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Tracheaal systeem

Bij insecten werkt dit anders. Insecten hebben een zogeheten tracheaal systeem, waardoor ze niet door hun mond hoeven te ademen. Ze hebben geen longen en hun bloed is waterig en geel, omdat het geen zuurstof en koolstofdioxide door hun lichaam vervoert. In plaats daarvan gebruiken ze een netwerk van buisjes, tracheeën genaamd, die door hun hele lichaam lopen. Deze worden met lucht gevuld door een rij poriën aan de zijkant van het insectenlijf. Die poriën worden spirakels genoemd.

De lucht komt via de spirakels in de tracheeën terecht, die in steeds kleinere buisjes vertakken. Aan het einde van elke trachee zorgt een speciale cel (de tracheool) ervoor dat de zuurstof direct door het insectenlijf kan worden opgenomen. Op dezelfde manier, maar dan in omgekeerde richting, kan koolstofdioxide het lichaam weer verlaten. Dit proces wordt diffusie genoemd.

Beperkingen

Ademhaling door middel van diffusie werkt niet erg snel. Zuurstofopname gaat bij mensen sneller, omdat wij bloed hebben dat die zuurstof in een rap tempo naar de rest van ons lichaam kan transporteren. Insecten zijn afhankelijk van de passieve beweging van de zuurstof en koolstofdioxide zelf. Dat is een van de redenen dat de meeste insecten zo klein zijn: hoe groter het lichaam, hoe langer de zuurstof erover doet om alle uithoeken van het lichaam te bereiken. Grotere insecten hebben dan ook een extra mechanisme om de gassen door hun lijf te transporteren. Door het samentrekken van hun spieren maken ze pompende bewegingen met hun achterlijf, waardoor ze de gassen een extra zetje geven. Dit proces wordt convectie genoemd en kost het insect meer energie dan wanneer het alleen gebruik maakt van diffusie.

Behalve door het ademhalingssysteem wordt de grootte van een insect ook beperkt door het uitwendige skelet, dat van chitine is gemaakt. Hoe groter het insect, hoe zwaarder zijn uitwendige pantser. Klein zijn heeft dus z'n voordelen.

Muggenlarven onder het wateroppervlak / Bron: James Gathany, CDC, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Muggenlarven onder het wateroppervlak / Bron: James Gathany, CDC, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Werkt dat ook onder water?

Zelfs insecten die in het water leven maken gebruik van een tracheaal systeem om te kunnen ademen.
  • Sommige, zoals de muggenlarve, halen adem door een speciale adembuis, die boven het wateroppervlak uitsteekt. Deze is verbonden met hun tracheaal systeem.
  • Sommige insecten dragen een bubbel zuurstof met zich mee.
  • Bij andere insecten zitten de spirakels aan het uiteinde van stekels, die ze in de bladeren van waterplanten steken. Vervolgens 'stelen' ze zuurstof die door de plant geproduceerd wordt tijdens de fotosynthese.
  • Sommige waterinsecten hebben kieuwen, maar ook die staan in verbinding met een tracheaal ademhalingssysteem.
© 2015 - 2024 Darwin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren om adem te halenVerschillende manieren om adem te halenLevende wezens hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Er zijn verschillende manieren om adem te halen. Mensen en ande…
Ademen bij zingenEen van de belangrijkste dingen bij zingen is ademen. Er zijn verschillende soorten ademhaling, maar als we zingen maken…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
De ademhaling als medicijnDe ademhaling als medicijnVeel mensen hebben vage medische klachten zonder dat ze zich realiseren dat ze dit te danken hebben aan een verkeerde ma…

Nieuwe aardappelen, een delicatesse!Nieuwe aardappelen, een delicatesse!Nieuwe aardappelen zijn de eerste aardappelen van het land, in het voorjaar. Ze hebben een fijne smaak en een heel dunne…
Samenwerking tussen organismenSamenwerking tussen organismenAls je in het bos loopt zal je het niet al te snel opvallen. Maar de natuur heeft op veel dingen een oplossing bedacht.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giancarlodessi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://breatheornot.com/2012/04/23/no-lungs-no-gills-how-do-insects-breathe/
  • http://bioteaching.com/how-do-insects-breathe-an-outline-of-the-tracheal-system/
  • http://insects.about.com/od/morphology/f/breathing.htm
  • http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/constraint_14
  • Afbeelding bron 1: Kugamazog, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: James Gathany, CDC, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Darwin (10 artikelen)
Laatste update: 17-04-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.