Bloed: bloedplasma en serum

Bloed: bloedplasma en serum Bloed is een vloeibaar weefsel. Maar waar bestaat het nu uit? In dit deel wordt het bloedplasma beschreven. Het bloedplasma is 55% van het totale bloed. Bloedplasma bestaat voor 90% uit water, wat in de darmen van ons voedsel wordt opgenomen.

Functies van bloedplasma

Een belangrijke functie van plasma door de grote hoeveelheid water waaruit het bestaat is warmte-buffering (het kan makkelijk warmte opnemen en elders weer afgeven). Een andere belangrijke functie van water is die van oplosmiddel, zodat veel stoffen kunnen worden getransporteerd. Afvoer vind plaats via de ogen, nieren, longen en ontlasting.

Zouten in bloedplasma

In het bloedplasma zitten ook Na-, K- en Ca-ionen (aangevuld vanuit spijsverteringskanaal, afvoer via nieren en huid). De concentratie moet constant blijven anders kunnen zenuwen en spieren niet goed functioneren. Zouten spelen ook een belangrijke rol bij het constant houden van de zuurgraad van het bloed (pH 7,4). Het bloedplasma heeft een bepaalde osmotische waarde (0,9% NaCl-oplossing) die (door zouten) op peil wordt gehouden. Bij een infuus moet de vloeistof (nu: fysiologische zoutoplossing) die osmotische waarde hebben. De zuurgraad en de osmotische waarde zijn belangrijk bij enzymwerking en stofwisselingsprocessen.

Gassen en eiwitten - Albuminen Fibrinogeen Globulinen

Bloedplasma vervoert ook zuurstof, koolstofdioxide en stikstof (het laatstgenoemde wordt niet gebruikt). In het bloedplasma zitten ook plasma-eiwitten, die in de lever worden aangemaakt en na een tijd ook weer worden afgebroken, ze maken het bloed stroperig. Ze werken ook als buffer voor de pH van het bloedplasma. Daarnaast spelen ze ook een rol bij het constant houden van de osmotische waarde (oedeem). Er zijn drie groepen plasma-eiwitten:
 • Albuminen
 • Globulinen
 • Fibrinogeen

Vijftig procent zijn albuminen (langgerekte eiwitmoleculen). Ze spelen vooral een rol bij het constant houden van de osmotische-waarde. Een grote aanwezigheid van deze eiwitten in het bloed zorgen voor een te hoge bloeddruk (hypertensie). Ook helpt albumine om de pH (de zuurgraad) van het bloed constant te houden.

Globulinen - vorm en functie

Globulinen zijn bolvormig. Ze kunnen twee functies hebben: Bepaalde stoffen worden aan het eiwit gekoppeld en vervoerd (transport). Een ander type heet immunoglobulinen, zij zijn antistoffen. Fibrinogeen is een groot eiwitmolecuul, dat een taak heeft bij de bloedstolling. Plasma waaruit fibrinogeen is verwijderd is serum, dat niet stolt. Naast de plasma-eiwitten heeft het lichaam ook vele andere eiwitten.

Overige stoffen

Daarnaast heeft het plasma nog overige stoffen die tijdelijk in het bloedplasma zitten. Deze worden passageaire stoffen genoemd. Voorbeelden zijn:
 • hormonen
 • afvalstoffen (o.a. ureum, gevormd in de lever)

Voedingsstoffen:
 • glucose
 • aminozuren
 • vetten, vetzuren en glycerol
 • vitaminen

Opgeloste gassen:
 • O2 - weinig (meeste wordt gebonden aan hemoglobine)
 • CO2 - veel (opgelost, gebonden aan hemoglobine of omgezet)

Deze stoffen zijn er tijdelijk en variëren in hoeveelheid. Ze kunnen onderweg zijn om verwijderd te worden of afkomstig zijn uit voorraadplaatsen.
© 2007 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anatomie & fysiologie in 10 stappen het bloedAnatomie & fysiologie in 10 stappen het bloedBloed stroomt door vrijwel alle weefsels en is samengesteld uit plasma en bloedcellen. De totale lengte van het vaatbed…
Soorten eiwittenSoorten eiwittenEiwitten of proteïnen vormen een groot deel van alle biologische moleculen, die uit ketens van aminozuren bestaan. Eiwit…
Fibrinogeen en vaatlijdenFibrinogeen en vaatlijdenDe bloedcirculatie wordt bepaald door de hartfunctie, het gedrag van de bloedvaten en het volume en de samenstelling van…
Eiwitten in het menselijk lichaamEr komen veel verschillende eiwitten voor in ons lichaam en hebben allemaal hun eigen functie. Deze eiwitten bestaan uit…

Dieren gedrag aanlerenDieren gedrag aanlerenHoe kun je een dier iets aanleren? Leert een dier ook zelf? Interessante vragen. Het gedrag van dieren wordt daarom al e…
Dieren: hoe ze slapen en dromenDieren: hoe ze slapen en dromenDe mens heeft gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Maar hoe zit het met dieren? Hoe slaapt bijvoorbeeld een dolfij…
Bronnen en referenties
 • Nectar vwo bovenbouw biologie, Bax e.a., Wolters-Noordhoff, Groningen.
Reactie

Willy Matthijs, 12-12-2007
Ben ooit afgekeurd bij het leger wegens albumine waarom? Reactie infoteur, 14-12-2007
Hallo,

Bedankt voor uw reactie. Weet u misschien of u bent afgekeurd op te veel
of te weinig albumine?
De helft van de plasma-eiwitten in ons bloed zijn dus die albumine-eiwitten. Er zijn er dus heel veel van! Maar te veel van deze eiwitten in het bloed zorgen voor een te hoge bloeddruk.

Naast de hoofdfunctie om de bloeddruk te reguleren, helpt het ook de pH (de zuurgraad) van het bloed constant te houden (processen in het lichaam zijn hier van afhankelijk). Als albumine hoeveelheid afwijkt, kan dit dus voor uw gezondheid effecten opleveren.

Daarnaast kan ik me voorstellen dat u in het leger een kans loopt op (flink) bloedverlies. Bij mij is bekend dat er bij die situatie albumine wordt toegediend om te voorkomen dat de gewonde in shock raakt. Als u al een verlaagde hoeveelheid heeft, werkt dit in uw nadeel.

Dit is in eerste instantie wat er bij mij opkwam. Ik hoop dat u er wat een heeft.
Met vriendelijke groet, Victorho

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.