Rouwen om een huisdier

Rouwen om een huisdier We weten pas wat we missen als ze er niet meer zijn.....onze geliefde huisdieren. We zijn zo blij als ze bij ons in huis komen en denken niet aan de onvermijdelijke stap die, hopelijk nog lang niet, onvermijdelijk komt. En dan komen we er achter dat er gerouwd wordt, óók om huisdieren.

Wanneer een huisdier sterft

Als een geliefd huisdier sterft, kan de eigenaar een ongekend grote pijn, zowel geestelijk als lichamelijk, beleven. Vele treurende dierenbezitters worden zelfs ziek of moeten een paar dagen in bed liggen en zijn niet in staat om te werken. Bij dit verlies komt ook nog eens, dat de omgeving het vaak niet begrijpt, want veel buitenstaanders vinden dat het 'maar een dier' was.
Rouwende dierbezitters komen er echter achter, dat ze veel meer dan 'maar een dier' hadden, nl. een levensgezel, een beste vriend, vertrouweling of zielsverwant. Een gestorven dier kan dit en nog veel meer voor de treurende bezitter betekend hebben. Voor velen is de dood van hun geliefde dier bijna net zo erg dan wanneer een naast familielid zou komen te overlijden. Daarom is het belangrijk om te rouwen, om die gevoelens niet te onderdrukken. Het feit dat je rouwt, verdriet hebt, laat zien dat er een diepe band was tussen de eigenaar en zijn dier. Ook al zegt de omgeving dat het 'maar een dier' was, sta jezelf toe te rouwen. Men zal zich sneller beter voelen als de mogelijkheid er is, om het verdriet uit te drukken en daar kun je zelf veel aan doen:

Praten

Praat over het verlies. Dat helpt om je te realiseren dat het dier werkelijk dood is. Als je merkt dat mensen niet willen luisteren, zoek dan iemand op, die weet wat je doormaakt.

Tijd

Alleen jij weet hoeveel je dier voor je betekend heeft en hoeveel pijn het verlies doet. Geef jezelf de tijd en de mogelijkheid te treuren.

Informatie

Informeer jezelf over het rouwproces. Het helpt te weten welke gevoelens bij het rouwen horen. Als je weet dat het er bij hoort, kan dat heel rustgevend werken. Mensen die treuren, vragen zich nl. vaak af, of het wel normaal is wat ze voelen.

Huilen

Als je wilt huilen, huil dan. In tranen van verdriet zitten andere stoffen dat de stoffen die de ogen vochtig houden. Tranen die door emotie vloeien, laat stoffen, die zijn ontstaan uit stress, uit het lichaam verdwijnen, wat ook verklaart waarom meer dan 80% van de mensen die huilen, zich na de huilbui beter voelen.

Rust

Zorg voor rust en ontspanning. De emoties, die je tijdens het rouwproces beleeft, zullen je tot het uiterste brengen. Gun jezelf de tijd weer bij te tanken. Luister naar je innerlijke stem, die je vertellen kan wat goed voor je is om weer op krachten te komen: een warm bad, een wandeling, een reis, of wat dan ook.

Begrip

Probeer bij mensen te zijn, die je begrijpen. Het is zó belangrijk om mensen om je heen te hebben, die je in deze tijd kunnen ondersteunen. Neem iedere hulp aan, die je krijgen kan en die goed voelt.

Gevoelens

Probeer alle gevoelens over je heen te laten komen en ze ook weer los te laten. Praat of schrijf over je gevoelens, dat helpt het een plekje te geven. Veel mensen praten niet graag met anderen over hun gevoelens, dan kan schrijven heel erg helpen.

Blij

Gun jezelf blij te zijn. Het zijn vaak de kleine, dagelijkse dingen, die je stap voor stap verder helpen. Doe wat je kan, vooral de natuur schijnt te helpen te balans weer terug te vinden.

Geduld

Heb geduld. Het heeft vaak meer tijd nodig om te rouwen, dan anderen je willen toestaan.

Terugvallen

Sta je zelf toe terug te vallen. Het is vallen en opstaan. Het kan zijn, dat je denkt dat je alles hebt overwonnen en dan is de volgende dag de pijn er weer. Dat is heel normaal. In de loop van de tijd zal de afstand tussen de terugvallen steeds groter worden.

Dagboek

Hou een rouw-dagboek bij. Veel rouwenden, die in een dagboek geschreven hebben, voelen zich bevrijd van hun lasten. Schrijf alle gevoelens op. Zo'n dagboek kan ook goed zijn voor gedichten of verhalen over je dier. Je kunt tekeningen maken, of foto's inplakken. Denk er alleen wel om, dat het er om gaat dat het dagboek het verlies moet verzachten. Het moet niet zo zijn dat het de pijn maanden in stand houdt.

Leuke dingen

Probeer echt aan leuke dingen te denken. Aan je hobby's, mooie bloemen, schilderijen van landschappen, aardige mensen of andere fijne dingen. Het is onderzocht dat dit kan helpen bij het verlies. Probeer hiermee te beginnen als de allerergste pijn voorbij is.

Schatkist

Maak een 'schatkist' , waar je alles in kunt doen, wat je aan je huisdier herinnert: speelgoed, haar, halsband en nog veel meer. Ooit, als je er klaar voor bent, kun je deze kist ook als afsluiting van de rouw begraven.

Afscheidsbrief

Schrijf een afscheidsbrief aan het overleden dier. Dat kan de eerste belangrijke stap zijn om er bovenop te komen. Het helpt, je te realiseren, dat het dier dood is en niet meer terugkomt. Een afscheidsbrief kan ook helpen het schuldgevoel te verminderen, wat je misschien hebt. Zet in de brief wat je nog op je hart hebt, hoe dankbaar je het dier bent en wat hij voor je betekend heeft. Je kunt er ook in zetten wat je nog graag had willen doen en wat je nog zo graag had willen zeggen. Zeg alles, wat je je dier nog wilt zeggen. Denk bij het schrijven niet aan wat een ander er van zou vinden. Als de brief jóuw helpt, is het doel bereikt. De brief moet niemand anders dan jezelf bevallen.

Herdenkplaats

Geef je dier een virtueel graf op internet. Als je een afscheidsbrief geschreven hebt, kan het heel mooi zijn die openbaar te maken op een virtuele dierenbegraafplaats. Je kunt dan ook een foto van het dier erbij plaatsen. Het is voor veel mensen fijn als ze hun overleden dier nog ergens bezoeken kunnen, ook al is het op internet. Het is een grote troost als mensen hun geliefde huisdier kunnen bezoeken en gedenken.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rouwverwerking in bijzondere situatiesRouwverwerking in bijzondere situatiesBij rouwen denken we aan verdriet om het verlies van een dierbare, en verlies wat je met anderen kunt delen. In sommige…
Rouw bij kinderenRouw bij kinderenEen kind dat een dierbare verliest, moet net als ieder ander een rouwproces door. Een rouwproces verloopt bij iedereen a…

Dieetvoeding voor de kat: nierdieetVoor onze huisdieren zijn er inmiddels vele soorten dieetvoer te verkrijgen. In de speciaalzaak, maar ook bij de dierena…
Backmotion laat mijn hond weer genietenmijn kijk opBackmotion laat mijn hond weer genietenMijn hond, een oude newfoundlander van 10 jaar oud, begon wat moeilijker te lopen. Bij stilstand merkte ik dat ze wat tr…
Bronnen en referenties
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 22-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.