InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vogels > Vogels in de tuin - de duiven

Vogels in de tuin - de duiven

Vogels in de tuin - de duiven In tuinen, parken en op grote pleinen in de stad zijn vaak duiven te vinden. In de achtertuin zijn er twee soorten die vaak voorkomen, dat zijn de houtduif en de turkse tortel.

De Houtduif

Grootte

De houtduif is 39 tot 42 cm groot.

Kleuren

Grijs, rood/paars, wit, zwart.

Tekening

Grijs met een paars/rode borst, een witte band over de vleugels, witte vlekken in de nek.
De jonge houtduif heeft een brede grote snavel, voor het drinken van de uitgebraakte duivenmelk van de ouders.

Nest

Een platform van twijgjes.

Geluid

Roe koe koe koekoe, 3 tot 5 keer herhaald zonder pauze.
De vleugels van de duif komen samen boven zijn rug tijdens het vliegen. Het geluid komt echter niet omdat de vleugels elkaar raken. Maar de vleugels hebben een bepaalde slag wat het geluid veroorzaakt.

Voedsel

De jongen krijgen uitgebraakte duivenmelk van hun ouders, deze maken dat zelf aan.
 • zaden
 • vetbol
 • vruchten
 • brood(kruimels)
 • etensresten

Bijzonderheden

De grootste vijand van de houtduif is de havik. De houtduif is een snelle, kundige vlieger, bij onraad schiet hij met veel lawaai tevoorschijn. Het geluid van de vleugels dient als alarm. De staart staat wijd uitgespreid tijdens het vliegen.


De Turkse Tortel

Grootte

De Turkse tortel is 31 tot 34 cm groot.

Kleuren

Bleek grijsbruin. Elke tortel heeft weer een tekening die net even anders is.

Tekening

De Turkse tortel is grijsbruin en heeft een zwarte band om de nek.

Nest

Hij maakt een slordig platform, van twijgjes van de conifeer, in een boom. Elk jaar legt de duif 4 tot 5 keer eieren, soms zelfs nog meer. Als het ene nest nog voeding krijgt met duivenmelk, kunnen er alweer nieuwe eieren zijn om op te broeden.
In broedtijd zijn ze als paren bij elkaar, maar in de winter vormen ze groepen.

Geluid

De zang is drielettergrepig en wordt meermalen herhaald.
Kwèh
roe koekoe koe

Voedsel

 • zaden
 • vetbol
 • etensresten
 • brood(kruimels)
 • vruchten

Bijzonderheden

De Turkse tortel bouwt zijn nest niet altijd in een boom, maar ook wel eens gewoon op een vensterbank.
50 Jaar geleden kwamen ze nog niet in Europa voor, maar nu zijn ze één van de bekendste en wijds verspreide groepen van Europa. De Turkse tortel is schuw en voorzichtig, ze zitten het liefste in parken en tuinen met naaldbomen. Vroeg in de herfst zijn er zwermen te zien op pas gemaaide korenvelden.

Lees verder

© 2007 - 2017 Coby79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De houtduif, de Columba palumbus, lust of lastDe houtduif, Columba palumbus, is oorspronkelijk een bosbewoner (zie zijn naam).Steeds vaker ziet men hem in de stad. Sc…
Duiven in NederlandDuiven in NederlandAlle duiven op de Dam, sjalalalie sjalalala. Het overgroote gedeelte van de duiven die op de Dam in Amsterdam rondfladde…
Veel voorkomende duif: de houtduifVeel voorkomende duif: de houtduifEr zijn het hele jaar door veel houtduiven in ons land te zien. Je hoeft maar een park, een buitengebied of soms eigen t…
De houtduif, een zwaargewicht onder de tuinvogelsDe houtduif, een zwaargewicht onder de tuinvogelsDe houtduif (Columba palumbus) is in Nederland de meest voorkomende soort van de in het wild broedende duiven. Hij is te…
Holenduif, veel over het hoofd gezienHolenduif, veel over het hoofd gezienDe familie van duiven en tortels tellen maar liefst 289 soorten. In Nederland treffen we er daar maar enkele soorten van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Suraj / Pixabay
 • De nationale Wintervogeltelling
 • Alles over vogels in Europa, vogels kijken - Arnoud van den Berg, Tom van der Have, Guido Keijl, Dominic Mitchell
 • ANWB Vogelgids van Europa
 • Het vogelboek - Philips Burton & Peter Hayman
 • Foto's - Wikipedia

Reageer op het artikel "Vogels in de tuin - de duiven"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Reijnen, 07-04-2017 21:45 #14
In mijn tuin met grote dennen bomen kwamen altijd veel houtduiven, ik vond dat heel fijn. Vorig jaar kwamen ze ineens niet meer en ook nu zijn ze er niet, wat kan de oorzaak zijn?Dank u.

Jans, 17-03-2017 17:31 #13
Geachte meneer/mevrouw,
ik wil graag weten of duiven ieder jaar naar hun nest terugkeren. Ik heb namelijk een nest in mijn tuin en ik wil weten of de duiven die er vorig jaar zijn geweest, terugkomen.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet, Jans van Velt.

Dieneke, 17-04-2016 11:32 #12
Hallo; ik hoop dat u mij kunt helpen, ik heb een duivennest in de boom zitten met 2 eieren maar heb de moeder al twee dagen niet gezien, komen de eieren nu nog wel uit?

Jose, 28-07-2015 11:47 #11
Hoi ik ben José, 28-7-2015
mijn vraag ik heb een duifje denk dat het een Turkse tortelduifje is.inmiddels aan het broeden, of er is al wat uitgebroed heb namelijk vanmorgen een half eischaal gevonden. het is alleen dat ik geen manneke kan ontdekken.
het zit bij de achterdeur in mijn druivenstruik ik babbel met haar en de honden laten haar met rust.
Wat kan ik doen om haar te helpen met voer of zo water heeft ze genoeg, heb de Fontijn aan staan die staat ook dicht bij haar broedplaats.
gr José Reactie infoteur, 29-07-2015
Hallo José,
U doet het heel goed. Het enige waar u eventueel nog wat aan kunt doen: als het eg veel regent, kijken of het nest droog blijft. Misschien eventueel een provisorisch dakje er boven maken, zonder daarbij e duif teveel te storen.
Vriendelijke groet Coby

Flieteke, 11-08-2014 09:27 #10
In mijn tuin, in de klimop van de garage van de buur zit een nest van een koppel turkse tortel. Ik vermoed dat de jongen reeds vertrokken zijn, maar er zit altijd één van de twee in het nest en ze zoeken nog steeds beschutting in dit nest.
Helaas zal de buur deze garage afbreken waardoor het nest ook zal vernietigd worden. Kan ik proberen om het nest eerst te verplaatsen naar een andere locatie?
Ze zijn het reeds gewend om dagelijks gevoederd te worden en drinken te krijgen in de tuin.

L. Wouters, 18-06-2014 16:55 #9
Ik heb een nest van houtduiven op mijn balkon. Er zit nu een jong in, misschien twee. Maar moederduif is de hort op en nu maak ik me zorgen. Zelf kan ik niet bij het nest komen, maar indien wel dan zou ik nog niet weten wat te doen. De kleine is pas uit het ei gekomen. Kan iemand mij raad geven?
Bij voorbaat dank.

E. Tolsma, 12-06-2013 09:36 #8
Ik had dezelfde vraag als Louis Jansen, weet iemand hoelang het duurt voor tortelduifjes uitvliegen. Enige weken geleden is een paartje bij ons in een plantenbakje wat aan het plafond hing van ons balkon - 6e verdieping - gaan broeden en hebben nu 2, al uit de kluiten gewassen jongen. Nu wilde ik graag weten hoelang het duurt voor ze zelf kunnen vliegen? Ze zijn nu ongeveer 2 weken denk ik. Reactie infoteur, 13-06-2013
Jonge tortelduiven vliegen uit na ongeveer 4 weken.
Groeten, Coby

Cristiaan van Poepenstijn, 07-01-2013 17:06 #7
Hoi ik maak een spreekbeurt over postduiven. Kan iemand me vertellen wat er gebeurt als de moeder duif uitvliegt? Wat gebeurt er dan met de jongen?

Louis Janssen, 02-05-2012 11:12 #6
Heb ook een duif die aan het broeden is. Weet iemand de broedtijd?

Hans Larsen, 07-03-2012 13:23 #5
Kunt u mij zeggen wie het nest bouwt, is dat de Doffer of de Duif (het mannetje of het vrouwtje)? Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 07-03-2012
Beste Hans,
Hier kunt u meer lezen over de duiven:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vogels/18337-turkse-tortelduif.html
Hartelijke groeten, Coby

Mandy, 02-09-2011 21:27 #4
Hallo ik heb een vraag. Ik heb een nest op mijn balkon en daar zitten nu 2 jonge duiven in. Ze zijn nu ongeveer 3 weken oud.De moeder heb ik nu al 2 dagen niet gezien. Gister was er ineens 1 vogeltje weg. Die andere was nog in het nest. Ik dacht dat het misschien was gevallen, maar toen ik vandaag ging kijken zaten ze er allebei weer. Graag wil ik weten of een moeder het nest verlaat en of dat met deze 3 weken al normaal is. En ook vanaf waneer jonge duiven gaan vliegen.

Ria Janssen, 27-03-2011 12:36 #3
Na 7 jaar is mijn turkse tortelduif Anna weer teruggekeerd op mijn pergola vlak bij de keukendeur. tussen de kale leggers van de druivenranken op precies dezelfde plaats heeft ze haar nest weer gemaakt. Met enig rekken kan ik b.v. haar nest aanraken. Ik herken haar gedrag weer, geweldig toch. de laatste 3 dagen heeft ze 2 eieren gelegd, ik praat met haar als ik de keukendeur open, ze volgt mijn stappen en die van mijn twee katten. (die krijgen staks huisarrest als de jonge vogels uitvliegen) Wat kan ik doen om hun verblijf in mijn tuintje 5X6 mtr. zo prettig mogelijk te maken. Een drinkbak heb ik en voer kan ik plaatsen. Maar kan ik b.v. haar nest verplaatsen naar een stabiele /veiliger plaats? Ik had nl. een mandje 40 cm verder vast gemaakt op dezelfde pergola voor de duiven, maar uitgerekend op die open plaats maakt ze haar nest. Graag verneem ik van u, want ik wil dit verliefde paar onder geen beding meer kwijt, ik geniet met volle teugen hiervan ondanks de poep straks weer. Reactie infoteur, 27-03-2011
Hallo mevrouw Janssen,
Wat leuk dat dezelfde duif weer teruggekomen is! Ik denk dat u het allemaal heel goed doet: voer, water, de katten binnenhouden als de jongen uitvliegen. U kunt het nest beter laten zitten en niet verplaatsen. Er liggen al eieren in, u heeft kans dat de duiven wegblijven als u het nest verplaatst.
Veel plezier met de duiven!
Vriendelijke groet, Coby

Merklout, 20-06-2010 12:58 #2
Uit het turkse tortelnest worden de eitjes gestoelen door de vele kauwties in de buurt.
Is het mogelijk een huisje oe te hangen iets dichter bij mijn huis? Daar komen de kauwen niet. Welke maat en vliegopening?
Met dank en groet, merkhout Reactie infoteur, 20-06-2010
Hallo Merkhout,
Turkse Tortels maken normaal gesproken hun nest in een dichte boom of klimop. Misschien kunt u uw vraag stellen op de site van Beleef de Lente (van de Vogelbescherming Nederland). Daar had een holenduif een nest in een kast van een torenvalk.
Succes!
Vriendelijke groeten, Coby

Hanneke, 01-11-2009 09:59 #1
Mijn kat is op 30 oktober met een jonge houtduif aan komen zetten de vogel kan nog niet goed vliegen en heeft nog allemaal geel dons op zijn veren is dit erg laat voor een jonge vogel Reactie infoteur, 02-11-2009
Hallo Hanneke,
Misschien kunt u contact opnemen met een vogelopvang bij u in de buurt en deze vraag aan hen stellen.
Vriendelijke groet, Coby

Infoteur: Coby79
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 14
Schrijf mee!