Vogels: de veldleeuwerik

Vogels: de veldleeuwerik In het voorjaar kun je 'm bijna het hele etmaal horen: hoge, vloeiende trillers en tjilpklanken: de veldleeuwerik. Als je dat hoort, dan weet je het....het is lente...

Paarvorming

Hij woont in een gebied zonder dekking, zonder hoge bomen of struiken. Hij zingt al vliegend (of vliegt al zingend) hoog boven zijn territorium. Heel hoog en dan weer terug, om zijn territorium af te bakenen en zijn vrouwtje het hof te maken. De veldleeuwerik lokt zijn partner van april tot juli. Veldleeuweriken zijn trouw, meestal is de partnerkeuze voor het leven.

Het nest

Het nest van de veldleeuwerik is een klein, ondiep kuiltje in de grond. Vaak onder een overhangende pol gras of onder een aardkluit. Dat weet niemand, want veldleeuweriken landen een flink stuk bij het nest vandaan. Ze maken dan een geheime omtrekkende beweging naar het nest. Ondertussen letten ze goed op om te zien of er vijanden op de loer liggen.

De eieren

Het vrouwtje leeft 3 tot 5 grijze eieren met bruine of groene spikkels. Het vrouwtje neemt het broeden voor haar rekening en zit 10 dagen op de eieren.

De jongen

De eieren komen na tien of hoogstens elf dagen uit. De jongen zijn dan helemaal kaal en totaal hulpeloos (dit is ongebruikelijk voor vogels die hun nest op de grond bouwen). De jongen worden door beide ouders gevoed met kevers en wormen en soms een paar andere insecten.

Grastunnels

Na negen tot tien dagen gaan de jongen zich over de grond verplaatsen door grastunnels. Na in totaal 20 dagen vliegen ze uit. De jongen hebben aan iedere veer een witte rand, pas in de herfst, als ze gaan ruien, krijgen ze hun volwassen kleed.

Trek

Sommige veldleeuweriken trekken naar het Zuiden om de winter in een warm oord door te brengen. Maar dat doen ze niet allemaal. Als ze niet wegtrekken voegen ze zich in de winter bij andere vogels. Ze kunnen dan geen insecten en wormen eten, daarom eten ze dan zaden en, wanneer die opkomen, scheuten van koren en klaver.

Mishandeling

Veldleeuweriken zijn een mishandelde vogelsoort. In Europa is op grote schaal gehandeld in veldleeuweriken, zowel om ze te kooien als voor consumptie als delicatesse. Vogels die gekooid werden, werden vaak blind gemaakt omdat men dacht dat ze dan mooier zouden zingen. Over het algemeen voldeden ze overigens niet aan die verwachting.

Ook nu worden ze tijdens de najaarstrek afgeschoten. De leeuwrikenhandel als geheel is echter ingestort. Dat kwam door een hagelstorm in 1860. Deze hagelstorm heeft een tol van miljoenen vogels geëist. Nadien heeft de leeuwerikenhandel zich nooit hersteld.

IJs en weder dienende is de levensverwachting van de veldleeuwerik acht jaar.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingDe gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingKinderen die in hun jeugd psychisch mishandeld zijn of emotioneel verwaarloosd kunnen voor het leven getekend zijn. Zij…
Wat zijn de straffen voor zinloos geweld?Op 4 januari dit jaar werd er op de Vestdijk in Eindhoven een man uit Oirschot zwaar mishandeld. De man werd zonder een…
Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?Psychische mishandeling bij kinderen heeft vaak grote gevolgen. Maar wat is psychische behandeling en hoe ziet psychisch…
Oorzaak van kindermishandelingOorzaak van kindermishandelingKindermishandeling is iets dat al eeuwenlang voorkomt, maar pas de laatste tijd erg in opspraak is. Dit komt enerzijds d…

Dierenweetjes - VogelsDierenweetjes - VogelsWelke vogel legt de grootste eieren? Zijn er vogels die achteruit kunnen vliegen? Hebben vogels tanden? Welke vogel zing…
Ratten laten de zeevogels uitstervenEen recent wetenschappelijk rapport heeft een nieuw manmade ecodrama aan het licht gebracht. Ruim één derde van de zeevo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Picman2, Pixabay
  • Grote Winkler Prins
  • Gevederde vrienden, tijdschrift
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.