Mieren in je huis, hoe kom je er van af?
Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in weten te vinden, wat kun je er aan doen?
Wanneer is er sprake van overlast door mieren?
In de winter zal de
mier zich niet laten zien, maar in het voorjaar worden de
mieren ijverig en gaan zij op zoek naar eten. Wanneer er een nest mieren in je tuin zit, bijvoorbeeld onder de tegels van je terras, dan zullen de beestjes al gauw een gaatje vinden om je
huis binnen te komen. Eigenlijk moet je al overgaan tot actie wanneer je de eerste mier in je huis tegenkomt. De vriendjes van die eerste mier zullen namelijk zijn spoor volgen en voor je het weet heb je een hele colonne mieren in je huis.
Wat trekt de mieren aan?
Mieren zijn natuurlijk op zoek naar voedsel, ze hebben een perfecte radar om dit te vinden, bij voorkeur in jouw
keuken. Want daar bevinden zich alle etensresten. Is het dan ook nog je gewoonte de afwas wel eens te laten staan tot de volgende dag, dan is het feest voor die kleine kriebelbeestjes. Zoetigheid, brood- en koekkruimels, ze zijn er gek op.
Soorten mieren
Meestal zul je in je
huis de gewone inheemse
mieren tegenkomen. Deze mieren zijn vrij eenvoudig te
bestrijden. Echter bestaat er ook een tropische mier die kan overleven in ons land, dit is de faraomier. Deze mier is kleiner dan de inheemse mier. Heb je hele kleine miertjes in je huis (ca. 3mm), dan moet je een ongediertebestrijder inschakelen. Deze tropische mier maakt namelijk het nest niet buiten, maar ergens binnen in je huis.
Niet alleen overlast
De mieren zijn niet alleen maar vervelend en kriebelig. Ze brengen ook bacterieën mee je huis, en vooral je
keuken in. Dit is natuurlijk niet hygiënisch. Ga daarom altijd over tot bestrijding van de beestjes.
Hoe bestrijden
Mieren kun je op verschillende manieren
bestrijden. Het eerste wat je moet doen is het nest zien te vinden. Wanneer je het nest hebt gevonden kun je dit vernietigen door kokend water in het nest te gieten. Vind je dit te barbaars, dan kun je mierenverdelger kopen in de winkel. Bij een tuincentrum, een huishoudzaak of sommige supermarkten kun je
mierenlokdoosjes of mierenpoeder kopen. Mierenlokdoosjes bevatten een gif, net zoals mierenpoeder. De lokdoosjes hebben het voordeel dat het gif in het doosje blijft. Het
bestrijdingsmiddel is namelijk niet alleen giftig voor de mieren, maar kan ook schadelijk zijn voor jezelf of voor je huisdier(en). Daarom moet je ook altijd goed je handen wassen na het aanraken van een lokdoosje of een busje mierenbestrijdingsmiddel.
Mierenlokdoosjes kun je in de loop van de mierencolonne plaatsen. Poeder kun je gebruiken door dit op en rond het nest te strooien. Let wel op dat je huisdier of kleine kinderen er niet bij kunnen.
Biologisch bestrijdingsmiddel
Er zijn ook minder agressieve middelen in de handel, bij tuincentra vind je ook biologische
bestrijdingsmiddelen. Sommigen hiervan zorgen alleen maar dat het geurspoor wordt onderbroken. Dit is een effectieve methode, waarbij het nest gewoon blijft voortbestaan, de mieren zullen naar een andere voedselbron gaan zoeken dan in jouw huis.
Huismiddeltjes
Wil je liever een zachtere en veiligere aanpak. Dan kun je één van de volgende huismiddeltjes proberen om de mieren van het geurspoor wat zij maken af te leiden. Ook hierbij vinden ze de weg naar hun voedselbron niet meer.
- Koffiedik
- Rode peper
- Eierschaal
- Afrikaantjes en boerenwormkruid
- Ui- en knoflooksap
- Lavendelbladeren