Exotische Muggen: exotische muggen ook in Nederland

Exotische muggen brengen heel wat anders met zich mee dan een vervelende jeukende bult en gezoem om je hoofd gedurende de nacht. Exotische muggen kunnen ook exotische ziekten overbrengen. En hoe komen die exotische muggen in Nederland? Doordat we allerlei spullen uit het buitenland meenemen en omdat ze meereizen in onze koffers.

Hoeveel steekmuggen hebben we in Nederland?

In Nederland komen zo’n 35 steekmuggen voor. Die muggen veroorzaken rode plekken, jeuk en bulten. Toch verdwijnen die beten na een paar dagen meestal weer. Maar muggen kunnen ook drager zijn van virussen, bacterien en ze kunnen parasieten overdragen.

Hoe komen exotische muggen in Nederland?

Ook in Nederland komen exotische muggen voor. Die komen hier doordat ze
  1. Meekomen per vliegtuig
  2. Die meekomen in wegverkeer
  3. Die met vrachten meekomen die per schip vervoerd worden

De Aziatische tijgermug

Er zijn een aantal voorbeelden van exotische muggen die zo nu en dan in Nederland voorkomen omdat we steeds meer reizen. De Aziatische tijgermug is daar een voorbeeld van. Dit dier komt zo nu en dan mee met de Lucky Bamboo planten die worden ingevoerd in Nederland. Omdat het dier ook kan overleven in Nederland is het een ernstige bedreiging, want hij kan een aantal enge ziekten bij zich dragen en overdragen. De belangrijkste ziekte is wel het dengue virus, dat knokkelkoorts veroorzaakt. Overigens zijn natuurlijk niet alle tijgermuggen besmet met het dengue virus. En als er al een mug die komt die het virus wel draagt dan hoeft het niet zo te zijn dat hij de ziekte ook overbrengt. Maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn met muggen die je niet kent en die opeens in je omgeving voorkomen of waardoor je wordt gestoken. De tijgermug komt overigens uit een groot aantal gebieden in Azie. Wie daar is geweest en opeens merkt dat hij omringd wordt door een vreemdsoortige mug, moet oppassen. Maar ook vooral bedrijven die goederen importeren uit die landen, moeten goed in de gaten houden of zich insecten tussen hun waren bevinden.

Gele koortsmug

In de afgelopen jaren is niet alleen de tijgermug in Nederland gevonden, maar ook de gelde koortsmug die uit Afrika komt. Zoals het woord al zegt, brengt dit insect de gele koorts over als hij daarmee besmet is. Maar hij brengt ook dengue over.

Exotische muggen in Nederland komen hier vooral door het vervoer van gebruikte autobanden

Exotische muggen die hier in Nederland werden getraceerd kwamen ook vaak binnen in gebruikte autobanden.

Hoe kan het dat exotische muggen uit andere landen hier via autobanden binnenkomen?

De tijgermug en de gele koortsmug leggen eitjes in stilstaand water in de holtes van bomen, lege kokosnoten of in water in bloempotten, dakgoten, regentonnen en dus in gebruikte banden. De eitjes van de muggen kunnen maanden overleven in de autobanden en dat is dan ook direct het risico. Omdat ze daar blijven zitten en uitkomen in een heel ander deel van de wereld, kunnen ze zich over de hele wereld verspreiden. Overigens is daar wel water voor nodig, want eitjes komen pas uit als ze in water zitten. Als er dan ook nog voedsel in dat water zit (zoals algen) dan worden de larven volwassen muggen en kunnen ze zich ook weer voortplanten.

Wie zorgt er voor dat Nederland niet overspoeld wordt door exotische muggen?

Het Centrum Monitoring Vectoren is een expertisecentrum van de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), houdt zich bezig met het voorkomen dat Nederland wordt overspoeld met exotische insecten die allerlei enge ziekten kunnen overbrengen.
In juli 2011 zijn nog een paar volwassen Aziatische tijgermuggen gedetecteerd door het CMN. Ook de Amerikaanse rots-poelmug werd aangetroffen.

Om te voorkomen dat er muggen hier komen en mensen mogelijk infecteren worden overigens wel allerlei maatregelen genomen. Banden waar water in staat en waar larven in zitten wordt behandeld met een bestrijdingsmiddel. Als er al volwassen muggen zijn, dan worden zij bestreden met een chemisch bestrijdingsmiddel. Bovendien worden bedrijven die een risico vormen doordat ze producten invoeren waar exotische muggen in verstopt kunnen zitten, voortdurend gevolgd.

Exotische muggen herkennen

Voor de meeste mensen is een exotische mug niet te onderscheiden van een gewone mug. Maar is er opeens in uw omgeving een mug en bent u in aanraking geweest met een bedrijf dat producten importeert, of bent u zelf net terug uit een tropisch land, dan kunt u op de website van de NVWA meer lezen over dit onderwerp.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Dengue of Knokkelkoorts?Wat is Dengue of Knokkelkoorts?Dengue is een tropische virusinfectie die wordt verspreid door muggen. De wereldgezondheidsorganisatie zei in 2009 dat e…
Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?Kan je in Nederland ziek worden van een muggenbeet?De inheemse Nederlandse muggen brengen geen ziekten over, maar af en toe zien we in Nederland ook exotische muggen zoals…
DEET het beste middel tegen muggenDEET het beste middel tegen muggenUitgebreid onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit in de Amerikaanse staat Californië heeft uitgewez…
Planten die muggen wegjagenPlanten die muggen wegjagenMuggen, insecten die vooral in de zomer voorkomen en u bijten. Heel vervelend. Gelukkig kunt u er iets tegen doen. In di…

Motvlinders bestrijden: hoe verwijder je motvlinders in huisMotvlinders bestrijden: hoe verwijder je motvlinders in huisMotvlinders zijn vervelende beesten die je liever niet in huis wilt hebben. Motvlinders laten zich het liefst ‘s nachts…
Manieren om steken van muggen te voorkomenManieren om steken van muggen te voorkomenEen erg vervelend probleem waar iedereen wel eens last van heeft wanneer hij of zij probeert te slapen: muggen! Zowel he…
Bronnen en referenties
  • Nieuwe Voedsel en Warenautoriteit
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.