De Turkse Angora

De Turkse Angora, een sierlijke en elegante kat, afkomstig uit Turkije, die sinds de 17e eeuw populair is in Europa. Een intelligente, speelse en vooral mensgerichte kat. In dit artikel lees je alles over dit kattenras.

Verschijning

De Turkse Angora is een sierlijke, elegante halflangharige kat. Een lang lichaam, spitse wigvormige kop met grote, rechtopstaande oren met pluimpjes, amandelvormige ogen en een lange pluimstaart. Hoewel vroeger alleen de witte Turkse Angora erkend was, zijn ze tegenwoordig in alle natuurlijke kleuren te vinden. Dit zijn: zwart, blauw, rood, crème, zwart tortie (schildpad) en blauw tortie. Dit alles mag in combinatie met wit en/of zilver. Ook zijn tabbypatronen, met uitzondering van points, toegestaan. Chocolate, lilac, cinnamon en fawn zijn geen natuurkleuren en zijn dan ook niet toegestaan.

Rasstandaard

In Nederland wordt voor de Turkse Angora de volgende rasstandaard gehanteerd, volgens het Nederlands Onafhankelijk Keurmeestersgilde (NOKK).

  • De Turkse Angora is een lange, slanke elegante kat met een fraaie sluike halflanghaar vacht.
  • KOP: Kleine tot middelgrote wigvormige kop met een afgeronde snuitje zonder pinch. In profiel: de lijn van het vlakke voorhoofd en de rechte neuslijn maken een lichte hoek net boven de ogen. Stevige kin.
  • OREN: Grote oren, breed aan de basis met pluimpjes. De oren staan vrij dicht bij elkaar en rechtop.
  • OGEN: Vrij grote open amandelvormige ogen, iets schuin geplaatst. Oogkleur: onbelangrijk, maar de voorkeur wordt gegeven aan eenkleurige ogen met een intense diepe kleur.
  • NEK: Slanke, vrij lange nek.
  • LIJF, POTEN en VOETEN: Lang, slank goed gespierd lichaam met lange poten en kleine ronde voetjes die bij voorkeur haarplukjes tussen de tenen hebben. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten door de oplopende ruglijn. Vrij fijne botstructuur.
  • STAART: Lange volbehaarde staart, breed bij de inplant spits uitlopend.
  • VACHTSTRUCTUUR: Halflange fijne glanzende zijdeachtige vacht zonder ondervacht, waardoor deze sluik aanligt. De vacht heeft vooral op de buik de neiging tot golven. Hij heeft een lange kraag vanaf de oren en een sluik vallende broek.
  • KLEUR: Vachtkleur: alle vachtkleuren behalve chocolate, cinnamon, lilac, fawn en pointsaftekening.
  • BALANS: Goede verhouding tussen kop, lijf, poten, voeten en staart is belangrijk.

Het karakter

Turkse Angora’s zijn zeer mensgerichte katten. Ze bemoeien zich graag met wat er om zich heen gebeurt en zijn graag in het gezelschap van mensen. Tot op hoge leeftijd zijn ze speels en actief. Het zijn dan ook zeker geen katten die de hele dag op de vensterbank mooi zitten te zijn: een Turkse Angora is een kat met karakter. Ze zijn graag bij hun mensen in de buurt en kunnen hele gesprekken voeren. De Turkse Angora is verder een ras dat graag met water speelt en sommige katten vinden het zelfs leuk om mee te gaan onder de douche!

Geschiedenis

De Turkse hoofdstad Ankara, die vroeger Angora heette, is waar de Turkse Angora haar naam aan te danken heeft. De Turkse Angora is één van de oudste halflangharige kattenrassen ter wereld. Rond 1700 was het ras al zeer geliefd aan het Franse hof en werd het als een grote eer gezien om een Turkse Angora in bezit te hebben. Tegen het einde van de 19e eeuw begon men de Turkse Angora te kruisen met andere rassen, die de Turkse Angora in populariteit voorbij streefden. Om het ras te beschermen is de Turkse regering toen begonnen met een fokprogramma om de Turkse Angora tegen uitsterven te behoeden. Ook werd een verbod ingesteld tegen het uitvoeren van witte Turkse Angora’s, dat tot op de dag van vandaag van kracht is.

Vachtverzorging

De Turkse Angora heeft een halflange, zijde-achtige vacht. Ze hebben een volle kraag, een broek en een volle pluimstaart. De vacht van de Turkse Angora heeft geen onderwol. Dit betekent dat de Turkse Angora niet of nauwelijks klitten zal hebben en zijn eigen vacht goed kan onderhouden. Een wekelijkse kambeurt is dan ook zeker voldoende om de vacht in een goede conditie te houden. In de zomer verliest de kat het grootste deel van zijn vacht, op de pluimstaart na. Sommigen lijken hierdoor in de zomer dan ook vrijwel kortharig te zijn.

Gezondheid

De Turkse Angora is een gezond en sterk ras. Er zijn op dit moment geen specifieke rasgebonden ziekten bekend. De meeste fokkers zullen in ieder geval testen op FIV en FELV, kattenaids en leukemie. Ook zijn er steeds meer fokkers die de ouderdieren testen op hart- en nierafwijkingen.

Bij witte katten komt, zoals eigenlijk bij alle rassen waar wit voorkomt, soms doofheid voor. Doofheid is vrij eenvoudig vast te stellen door middel van een audiometrietest (BAER-test) en bij de meeste rasverenigingen is een dergelijke test dan ook verplicht voor witte dieren.

Rasvereniging

In Nederland is één rasvereniging die de belangen van zowel de Turkse Angora als de Turkse Van behartigt: Turkse Raskattenvereniging Lokum (TRVL). Zij streven onder meer naar promotie van de Turkse raskat, het verbeteren van contacten tussen fokkers en het bevorderen van het op verantwoorde wijze houden en fokken van Turkse raskatten. Veel fokkers in Nederland zijn aangesloten bij deze vereniging. Voor meer informatie over het ras of over beschikbare katten of kittens kan men terecht bij deze vereniging.
© 2012 - 2024 Mirjamsmit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Op wat moet je letten bij het kiezen van Turkse tapijten?Ben je op zoek naar een kwaliteitsvol Oosters tapijt. Hou dan zéker rekening met Turkse tapijten. Turken hebben immers n…
Turkse banken in NederlandTurkse banken in NederlandEr zijn een groot aantal Turkse banken actief in Nederland. Dat komt omdat er in Nederland veel Turken wonen. Dit is een…
De Turkse AngoraEen van mijn hobby's zijn mijn katten. Vier daarvan zijn Turkse Angora's. De eerste Turkse Angora in huis was de odd-eye…

Oorzaken van de typische hondengeurOorzaken van de typische hondengeurZo goed als iedere hondeneigenaar heeft er wel eens mee te maken: een stinkende hond. Het maakt niet uit hoe vaak de hon…
Met een chip kan je huisdier gerust op stapMet een chip kan je huisdier gerust op stapJaarlijks raken er meer dan 30.000 huisdieren in ons land hun baasje kwijt. Een groot deel van deze dieren wordt terugge…
Bronnen en referenties
  • www.nokk.nl
  • www.turkseraskatten.nl
Mirjamsmit (3 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.