mijn kijk op

De schandalige bio-industrie: Onze schapen en geiten

De schandalige bio-industrie: Onze schapen en geiten De schapen en geiten in Nederland hebben het doorgaans al net zo beroerd als de overige landbouwdieren. Wreedheid en grofheid kent geen grenzen door het opeen pakken van de dieren in veel te kleine behuizingen, de onnatuurlijke hormoontoedieningen, het opgroeien zonder moeder, het onverdoofd onthoornen van geiten, de lange afstandtransporten van schapen naar het buitenland omdat slachten daar goedkoper is, en niet te vergeten de massamoord op bokjes omdat enkel de vrouwtjesgeiten van 'nut' zijn.

Onze schapen in de bio-industrie

....lamslapjes, lamsbout, lamskotelet, shoarma....
In Nederland leven 1 miljoen schapen. Schapen zijn er niet alleen voor de wol. Lammetjes worden het hele jaar 'geproduceerd' om het vlees. De vrouwtjesschapen krijgen hormonen toegediend die ervoor zorgen dat de schapen in twee jaar drie keren werpen. De lammetjes leven veelal buiten gedurende maart tot november, waarna ze naar de slachterij worden gebracht. Jaarlijks worden er 565.000 dieren (2014) geslacht, op de leeftijd van 8 à 9 maanden.

Het idiote is dat terwijl er jaarlijks honderdduizenden schapen naar de slachthuizen in o.a. Frankrijk worden gebracht omdat het slachten daar goedkoper is, er tegelijkertijd tienduizenden lammetjes naar Nederland komen om hier te worden vetgemest. Deze lange afstandtransporten zijn zeer belastend voor de dieren en het heen en weer gesleep is te onzinnig voor woorden.

Onze geiten in de bio-industrie

....geitenmelk, geitenkaas....
Geiten worden in Nederland meestal in dichte schuren gehouden, al of niet op een roostervloer. We hebben in Nederland circa 295.000 geiten (2014). Elk dier heeft zo'n anderhalf tot twee vierkante meter ruimte ter beschikking. Stro is niet altijd aanwezig. Geiten werpen 1 à 3 lammetjes per keer. De moeder krijgt haar kinderen niet te zien omdat deze direct bij haar worden weggehaald. Als het jonge geitje een vrouwtje is wordt ze opgefokt om zelf melkgeit te worden, d.w.z. melkfabriek te worden, want een productie van 900 liter melk per dier is de norm. Het gaat hier dan om een totaal van 150 miljoen liter geitenmelk per jaar. De mannetjes, de bokjes, worden meteen afgemaakt omdat men er niets aan heeft. Soms worden ze acht weken lang vetgemest met vijf dieren tezamen op 1 vierkante meter beton. Geiten worden in Nederland zelf geslacht, soms gaan ze op transport naar Zuid-Europa. De meeste geiten worden onverdoofd ritueel geslacht.

Als een geit nog jong is, wordt het dikwijls onthoornd. Dit voorkomt dat de dieren elkaar niet al te erg verwonden in de dichtbevolkte stallen. Verdoving moet van rechtswijze door een dierenarts worden gegeven maar de praktijk is anders. Over de napijnen maar niet te spreken.

Een miserabel leven vol angst, stress en pijn in veel te kleine stallen is de gewoonte. Dieren worden afgemaakt indien ze niet voldoen aan de productie-eisen. Het aantal geïndustrialiseerde dieren gaat ieders voorstellingsvermogen te boven. Regelgeving gaat langzaam, moeizaam, of helemaal niet. Immers, ook schapen en geiten zijn het kind van de rekening. En of een dier soms ook nog gevoel heeft, is klaarblijkelijk van geen enkel belang. De verwerpelijke manier waarop dieren worden gehouden kan alleen veranderen als politici, boeren, supermarkten en consumenten de handen ineen slaan en inzien dat het zo niet langer kan.

“To my mind, the life of a lamb is no less precious than that of a human being.” ~ Mahatma Gandhi
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jambo, gorilla op de ApenheulNa het overlijden van de gorillaleider Bongo had de Apenheul toch wel een klein probleem. Er moest gezocht worden naar e…
Het Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Je hebt…
Bronnen en referenties
Reacties

Vera, 02-01-2010
Van dit artikel schrok ik best wel - ook ik eet geitenkaas (geen schapenvlees, vegetarisch). Maar ik vraag me na het lezen nog wel af, waarom hebben de dieren een leven met veel stress? de schapen door de dierentransporten, maar waarom zijn die zo stressverhogend? En wat is er bij de geiten dat zorgt voor stress? Ze hebben absoluut een slecht leven hoor, dat wil ik niet ontkennen. En ook niet dat er bedrijven zijn waar het niet zo gaat. Reactie infoteur, 13-01-2010
Hi Vera, de informatie hierboven is eigenlijk zelfs nog van milde aard. Een kijkje op Animalfreedom, bladzij http://www.animalfreedom.org/video/transportverslag.html zal waarschijnlijk het een en ander verduidelijken. Geiten en stress: Geiten zijn stressgevoelige dieren. Dit uit zich in lichamelijke reacties op veranderingen in hun leefomgeving. Groetjes, A.

Hanne Koop, 22-10-2009
Wakker dier overdrijft/ veralgemeniseerd de hele sector inderdaad. Niet ELK bedrijf werkt zo! Ik heb 4 weken stage gelopen op een gemende veehouderij (90 koeien, 900 geiten) aan het einde van de lammerperiode. Jonge geitjes mochten echt nog wel even bij mama blijven en kwamen daarna in warme groephokjes terecht met elke dag vers stro. De bokjes hoefden echt niet te lijden op beton, maar kregen hetzelfde soort hokje, wederom met flinke laag stro. Ze hadden zeker wel genoeg ruimte om te springen en te doen. De jonge geitjes werden óf verdoofd onthoornd, óf gewoon niet.

Oh, en er zijn trouwens diverse slagers in NL die wél geitenvlees verkopen, omdat er wél mensen zijn die het willen hebben. Maar goed, ik lees dat u erg zeker van u zaak bent. Misschien is het een idee om ook eens een kijkje achter de schermen te nemen? Het is niet overal zo slecht hoor :) Reactie infoteur, 28-11-2009
Hi Hanne, fijn te horen dat het op sommige veehouderijen 'niet zo slecht' is. Dat opent perspectieven. Groet, A.

Klaas, 22-10-2008
U veralgemeniseerd de hele sector, benoemt de excessen en bedrijft daarmee demagogie. Ik zeg toch ook niet dat elke dieraktivist een terrorist is.:-) Reactie infoteur, 28-10-2008
U kunt de situaties nog eens nalezen op www.wakkerdier.nl en www.dierenbescherming.nl. Groet, A.

Sbroekema, 04-07-2008
Vreselijke overdreven reactie, er zijn altijd mensen die dieren vreselijk behandelen maar de echte liefhebber gaat door het vuur voor zijn beesten ik maak het zelf mee. Wij fokken ook schapen en niets is te veel elk uur van de dag gaat in de dieren zitten. Verweiden, inenten, bekappen, sproeien tegen myasias je noemt het maar op en het gebeurt bij de goede fokker. Jammer dat de mensen die zogenaamd de echte dieren liefhebbers zijn dat niet zien, maar ja het is altijd makkeijk om van de daken te schreeuwen in plaats van je eerst een goed laten voorlichten. Reactie infoteur, 15-09-2008
Ik schreeuw niet vanaf een dak, maar heb een kritisch oog voor de gang van zaken. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Wees trots op uzelf! A.

Ward van der Aa, 16-02-2008
Als geiten- en schapenfokker wil ik u even vertellen dat al deze berweringen bij het haar getroken zijn om de gevoelige snaar bij het publiek te raken. U vergelijkt dieren met mensen en dat is de foute redenering. Als dieren niet met liefde behandeld worden produceren ze niet, dus is het in het voordeel van de fokker dat ze zo goed mogelijk behandeld worden. Uw hyper gevoelige bewereingen houden dus geen steek. Dank u voor uw aandacht. Reactie infoteur, 01-07-2008
Ik begrijp dat de feiten voor u moeilijk te verteren zijn. A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 27-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.