Geniet langer van uw boeket snijbloemen
Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een boeket snijbloemen. Een mooie ruiker brengt namelijk veel gezelligheid en vrolijkheid in een woonkamer of keuken. Maar hoe houdt u uw boeket zo lang mogelijk mooi? Wat moet u juist wel en wat moet u juist niet doen?
Snijbloemen
Wat is eigenlijk een snijbloem? Snijbloemen zijn bloemen die geschikt zijn om te verwerken in een
boeket of bloemstuk zonder direct te verwelken. Niet alle bloemen zijn namelijk geschikt om in een vaas te plaatsen. Neem bijvoorbeeld een papaver, die zal snel zijn bloemblaadjes laten vallen als hij wordt geplukt en in een vaas wordt gezet. Toch zijn de meeste bloemen wel geschikt om in een vaas te plaatsen, mits ze de juiste verzorging krijgen.
Enkele bekende snijbloemen
- Roos
- Gerbera
- Zuiderwindlelie
- Chrysant
- Fresia
- Anjer
Transport
Goede verzorging begint vanaf het moment van aankoop. Zodra u bij de bloemist naar buiten stapt kan er al schade aan uw boeket ontstaan door bepaalde weersomstandigheden.
Regen
Bescherm uw boeket tegen regen want waterdruppels veroorzaken onherstelbare bruine vlekken op snijbloemen. Houd uw boeket dus niet rechtop in de regen maar draai hem om met de bloemen "naar de straat" gericht.
Vrieskou
Voor bloemen en planten die relatief warm staan bij een bloemist is de overgang naar buiten, waar het vele malen kouder is, te groot. Er is een kans dat ze enkele uren later hun kopje laten hangen op de vaas. Vraag eventueel de bloemist om extra beschermend verpakkingsmateriaal om ze goed te kunnen vervoeren. Het is ook mogelijk om de snijbloemen mee te nemen in een big-shopper o.i.d. Laat nooit de koude wind vrij spel krijgen over de mooie bloemen, draai een boeket altijd van de wind af.
Hitte
Door extreme warmte kunnen bloemen sneller verwelken, daarom is het verstandig om zo snel mogelijk uw snijbloemen op water te plaatsen. Moet u nog andere boodschappen doen? Vraag de bloemist of marktkoopman of u ze nog even mag laten staan om ze vervolgens op een later tijdstip op te halen. Leg ze in de auto niet achter het raam in de volle zon, daar is de temperatuur namelijk nog hoger.
Thuiskomst
Zodra u thuiskomt is het van belang om het ingedroogde deel van de bloemstengels zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kunt u het beste doen met een scherp mes of een snoeischaaar zodat er geen rafelige stengels ontstaan, waardoor wateropname kan worden bemoeilijkt. Indien stengels onder een scherpere hoek van 30 tot 45 graden worden afgesneden kan het water nog beter worden opgenomen door de bloemen.
Laat snijbloemen altijd even "wennen" aan de temperatuur in huis voordat u ze op een bloemenvaas zet. Bloemen kunnen slap gaan hangen als ze van de koude buitenlucht zo rechtstreeks in een warme woonkamer worden geplaatst. Het is in zo'n geval raadzaam om ze een paar uur in een iets koelere vertrek te plaatsen. Een boeket overplaatsen van een warme naar een koudere ruimte zal ook de levensduur verkorten.
Op een vaas
Zodra de snijbloemen zijn geacclimatiseerd kunnen ze op een
vaas worden gezet, gebruik hiervoor altijd een schone vaas zonder eventuele zeepresten. Pas er wel voor op dat de hals van de vaas niet te klein is, stengels die klem tegen elkaar aan zitten kunnen sneller verrotten. Een metalen vaas is niet verstandig, metaaldeeltjes kunnen met bestanddelen uit het plantenvoeding voor een chemische reactie zorgen, waardoor er stoffen ontstaan die schadelijk voor de bloemen zijn.
Glazen vazen zijn uitermate geschikt, u kunt het water goed in de gaten houden wat betreft kwaliteit en niveau. Zorg altijd voor vers water en voeg een scheutje of schepje snijbloemenvoeding toe in de juiste dosering. De juiste concentratie
voeding staat altijd vermeldt op de verpakking. Voorkom dat er bladeren in het water komen te staan, ze kunnen gaan rotten met vies en stinkend water tot gevolg waardoor uw snijbloemen sneller zullen verwelken.
In de woonkamer
Om extra
lang van uw boeket te genieten is het van belang om de bloemen op de juiste plek neer te zetten. Indien ze onder de verkeerde omstandigheden komen te staan, kan een boeket in het ergste geval al binnen een dag verwelkt zijn.
Tocht
Vermijd tocht, hierdoor verliezen bloemen (te) snel water door verdamping met als gevolg dat de bloemen slap gaan hangen. Plaats ze bij voorkeur daarom niet voor een ventilator, open raam of deur.
Warmte
Te veel warmte kan ook uw boeket schaden, plaats uw snijbloemen daarom niet in de buurt van warmtebronnen. Stralingswarmte afkomstig van een kachel, cv of haard kan fataal voor een boeket worden. Ook een vensterbank "op het zuiden" zal niet geschikt zijn voor snijbloemen aangezien het veel te warm achter het raam wordt.
Gassen
Uit rijp
fruit komt het gas ethyleen vrij, dit is erg schadelijk voor bloemen, zet uw vaas daarom nooit naast een fruitschaal. Maar ook gassen en rook uit sigaretten, sigaren of een joint kunnen uw bloemen al gauw verpesten. Bloemen kunnen slap gaan hangen, bladeren vallen af of knoppen komen niet open als ze te vaak worden blootgesteld aan een verontreinigde omgeving.
Verzorging
Zodra uw boeket op een geschikte plek in de woonkamer staat, kunt u er heerlijk van genieten. Houd wel goed het waterniveau in de gaten en vul indien nodig bij. Verwijder tussentijds dode bladeren en/of bloemen om rotting tegen te gaan, hiermee voorkomt u tevens dat er schadelijke bacteriën in het water komen en de snijbloemen aantasten.
Bij sommige snijbloemen wordt het water snel vies, het beste kunt u dan na enkele dagen het water in zijn geheel verversen en opnieuw een stukje van de stengels afknippen.
Wat u niet moet doen
Mensen bedenken de meest rare dingen om zo lang mogelijk te genieten van hun
snijbloemen. Soms zijn bloemen zo sterk dat ze in enkele gevallen zelfs de grillen van de mens overleven, waaruit vervolgens de verkeerde conclusies worden getrokken.
Wat u niet moet doen:
- Suiker aan het water toevoegen, suikermoleculen zijn te groot en kunnen hierdoor waterkanalen verstoppen.
- Alcohol aan het water toevoegen, alcohol is een giftige stof.
- Stengels insnijden, hierdoor kunnen bacteriën tot ver in de stengels doordringen.
- Stengels in heet of kokend water zetten, cellen gaat stuk waardoor wateropname niet meer mogelijk is.
- Breken of platslaan van de stengels, wateropname zal worden bemoeilijkt of geheel belemmert