Klaverzuring, geen klaver noch zuring
Klaverzuring draagt de naam van 2 planten. Klaver omwille van zijn uiterlijk, de vorm van het blad en omwille van zijn innerlijk, de zure smaak van de blaadjes.
De typische klaverblaadjes sluiten zich als het donker wordt of als het gaat regenen. Klaverzuring kan dus dienst doen als een soort barometer: als de blaadjes zich dichtplooien tegen het steeltje weet men dat er regen op komst is.
Klaverzuring is een dankbaar plantje voor de tuin: het oogt goed, groeit onder struiken en bomen als grondbedekker en kan bovendien nog gegeten worden ook. Stobart zegt het zo: 'Wood sorrel can replace garden sorrel in salads or in soup. Since wood sorrel is also decorative, it makes a useful dual-purpose plant to grow in the garden.'
Er bestaan natuurlijk nog andere Oxalissoorten, Een interessant familielid is Oca afkomstig uit de streek van Peru, Bolivie en Equator, met de officiële naam 'Oxalis crenata of tuberosa. Het is een plant die elk jaar opnieuw uitloopt en vier cm dikke wit of roze eetbare knollen oplevert.
Klaverzuring medicinaal
In oude kookboeken worden zowel klaverzuring als zuring in de keuken en als medicijn gebruikt.Zo lezen we in 'Souvereyne remedies voor de keuken meyssen' uit de 'Nieuwe Belgische Keukemeyd of den verstandigen kok', 19de eeuw, dat klaverzuring gekauwd goed is tegen een 'stinkende mond
Indien den mond stinkt.
Is het goed Savie, Hysop en Aluyn, op de
helft in wyn gezoden en daer mede gegorgeld,
ofte klaver zulker in den mond geknauwd,
aft met sap van wegbree-bladeren den mond
gewasschen, is ook onfeylbaer.
En aloë met honing en wyn warm in den
monde gehouden, is ook onfeylbaer.
Dodoens en Koekoeksbrood
Volgens Dodoens, die Klaverzuring Koekoeksbrood noemt, is es goet inghenomen den ghenen die een crancke ende onstercke maghe hebben/ want het drooght ende versterckt die maghe/ ende het doet appetijt hebben. Tselve cruyt es oock goet tot die quade vuyle stinckende sweeringhen van den mont/ alsmen den mont spoelt met den water daert in ghesoden es.
Klaverzuring bevat vooral oxaalzuur, oxaalzuurzout en vitamine C, en een weinig slijmsoffen, het werkt daardoor samentrekkend op huid en slijmvliezen. Klaverrzurlng is ook diuretisch of urineafdrijvend. Voor inwendig gebruik kan men klaverzuring in de vorm van verdund stap en siroop innemen. Voor uitwendig gebruik kan men de blaadjes kapot wrijven op de huid, bij kleine verzweringen of lichte brandwonden en bij huidirritatie.
Klaverzuring in de keuken
Bij de beroemde kok Escoffier, die leefde van 1847 tot 1935, lezen wij dat hij klaverzuring waardeert om de fijne zure smaak die ze aan de gerechten verleent. Moes van klaverzuringbladeren noemt Escoffier 'purée brésilienne' omdat de plant afkomstig is uit Zuid-Amerika. De witte klaverzuring daarentegen, de 'shamrock', is het symbool van Sint-Patrick, de schutspatroon van Ierland, en vindt men afgebeeld op de Ierse vlag. De 'oca' werd vorige eeuw in Engeland en Frankrijk ingevoerd, maar had weinig succes wegens de zure smaak, veroorzaakt door het oxaalzuur. De 'oca deppei' en de 'oca tetraphylla', allebei uit Mexico, worden occasioneel geteeld in Frankrijk en België. De knollen ervan kunnen als aardappelen bereid worden en de bladeren gebruikt als zuring. Om de zure smaak te verminderen kan men de knollen één of meerdere keren afkoken en het kookwater weggieten
Klaverzuring kan gerust in de keuken gebruikt worden als men, net zoals met zuring, niet overdrijft.
Gérard, een bekende Engelse kruidkundige, schrijft over klaverzuring: 'It makes m better green sauce than any other herbe whatsoever.'
Zo te horen werd in die tijd Klaverzuring meer gewaardeerd dan in de 21ste eeuw. Dus weer een wild plantje om mee te experimenteren.