Stevia Rebaudiana - de natuurlijke zoetstof of honingkruid

Stevia Rebaudiana - de natuurlijke zoetstof of honingkruid Stevia Rebaudiana is het honingkruid van de Indianen. De zoetstof die er van wordt gemaakt wordt inmiddels in veel landen over de wereld gebruikt. De plant zelf kweken en dan zelf de zoetstof maken is ook mogelijk. Stevia Rebaudiana zou het hele gebruik van suiker kunnen omgooien. Stevia Rebaudiana of de natuurlijke zoetstof moet echter wel anders gebruikt worden dan suiker. Koekjes bakken met Stevia Rebaudiana bijvoorbeeld is niet eenvoudig.

De zoetkracht van Stevia

Stevia wordt ook wel de honingplant genoemd, omdat hij een uitzonderlijke zoetkracht heeft. Die zit overigens in de bladeren van de planten. De zoetkracht is 200 tot 300 keer groter dan die van suiker. Er zitten bovendien geen calorien in en het is niet synthetisch. Daardoor is het veel gezonder dan suiker, terwijl mensen die wel van zoet houden daar wel van kunnen genieten. Ook is Stevia niet het product van een chemische reactie. Het is dus een gezond alternatief voor suiker en je kunt het niet alleen gebruiken als stof zelf, maar ook voor bakken en braden.

Stevia nu ook in klontjes te verkrijgen van Pure Via

Lange tijd was Stevia alleen te koop in poedervorm en in vloeibare vorm van diverse merken die vaak uit het buitenland kwamen. De poedervorm had echter ook een wat bittere smaak. Bovendien was het moeilijk doseren, omdat het poeder veel zoeter is dan suiker. Wie een theelepel van het overigens groene poeder gebruikte in bijvoorbeeld de thee, had een ondrinkbaar kopje troost. Tegenwoordig zijn er ook klontjes Stevia te koop van het merk Pure Via die veel beter doseren. Zo'n klontje heeft dezelfde zoetwaarde als 1 suikerklontje. Maar dan zonder calorieen. Pure Via heeft ook Steviapoeder. Wie daarvan 1 lepel neemt heeft ongeveer dezelfde zoetkracht als een lepel suiker. Deze lepel bevat overigens wel 2 kilocalorien, terwijl 1 lepel suiker 20 kilocalorien bevat.

Stevia van Canderel

Ook Canderel heeft tegenwoordig Stevia zoetvervangers. De Green dispenser heeft tabletjes waarvan 1 tablet gelijk staat aan 1 koffielepel aan suiker. Candarel heeft ook Green sticks en daarvan is 1 stick gelijk aan 1 theelepel suiker.

Zaden van de Stevia Rebaudiana zijn moeilijk verkrijgbaar

De zaden van de Stevia Rebaudiana zijn nog niet heel gemakkelijk te krijgen. Het gerucht gaat dat een aantal tuincentra in Nederland de plant inmiddels wel verkopen, Dit is dan meestal het geval in april/mei op de kruidenafdeling van tuincentra. De zaden zijn verder via het internet verkrijgbaar uit Duitsland.

Stevia is een lichtkiemer

Stevia is een lichtkiemer, de zaden moeten daardoor eerst bovenop de grond worden gezaaid en niet onder de grond worden gestopt. Opmerkelijk is wel dat Steviazaden maar een half jaar houdbaar zijn. Goede verse zaden zijn dus een voorwaarde. Bovendien kiemt maar 13 tot 15 procent van de zaden en dat is natuurlijk ook erg weinig. Goed zaad is zwart van kleur en licht zorgt er voor dat de zaden gaan kiemen. Wie dat wil kan de zaden ook in huis uit laten komen. Zorg wel altijd voor voldoende vocht en voor voldoende licht.

Stevia Rebaudiana stekken

Wie het gelukt is om toch een plant te kweken (of ergens een exemplaar op de kop te tikken die al groeit) doet er goed aan om te stekken. Van de topjes kunnen direct weer nieuwe planten worden gestekt en dit werkt wel heel goed. De planten kunnen in de winter in de vensterbank worden gezet, maar ook in een onverwarmde schuur blijven ze in leven. Dit lijkt overigens niet zo, maar wie in de lente nog weer eens bij de planten gaat kijken zal zien dat ze het weer helemaal goed doen.

Zelf zoetstof maken van de Stevia Rebaudina

De zoetstof van de Stevia moet worden gemaakt van de bladeren van de plant. Daarvoor moet eerst poeder worden gemaakt van de bladeren. Doe dit door de gedroogde bladeren in een blender of keukenmachine fijn te malen. Dit poeder moet dan vervolgens in water worden gekookt en gezeefd door een koffiefilter. Het overblijfsel is een Stevia extract dat heel zoet is en gebruikt kan worden in gerechten zoals koekjes en toetjes.

Stevia Rebaudiana wordt gebruikt in landen als:

  • Brazilië
  • Israël
  • Korea
  • Japan

Vooral in Japan is de helft van alle zoetmiddelen gemaakt van Stevia. Kauwgom, ijs, snoepjes, frisdranken en ook zoete visgerechten worden gemaakt met Stevia. Jaarlijks worden in het land 10.000 ton Stevia gegeten. Uit proeven is niet gebleken dat de stof negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft. In de EU is Stevia echter wel verboden voor consumptie. Stevia mag in de Europese Unie alleen verkocht en gebruikt worden voor cosmetica.

Kajehe

De Indianen noemden Stevia Kajehe. Dit betekent zoet geluk. Stevia werkt stemmingsverbeterend en bevat ook nog eens belangrijke stoffen zoals enzymen, mineralen, chlorofyl, vitamines en andere belangrijke stoffen.

Stevia en het verschil met kunstmatige zoetstof

Suiker is niet goed voor de mens. Toch hebben wij een voorkeur voor zoetigheid en de basis daarvan ligt al in de baarmoeder. Het vruchtwater van de moeder is namelijk zoet. Ook moedermelk is de zoetste melk in het hele dierenrijk. Het bevat maar liefst 6 procent melksuiker. Dit betekent dus dat zoetigheid van belang is voor het voortbestaan van onze soort. De geraffineerde suikers zijn echter heel slecht voor de mens. Het witte kwaad vernielt vitamines en mineralen. Het teveel aan suikers zorgt bovendien voor diabetes, overgewicht en geeft tevens de aanzet tot Alzheimer.

Kunstmatige zoetstoffen

Hoewel mensen altijd denken dat kunstmatige zoetstoffen veel beter voor hen zijn, is dit beslist niet waar. In aspartaam bijvoorbeeld (vaak gebruikt in zoetjes of light producten) is methylalcohol. Deze stof wordt door het lichaam omgezet in formaline en dat is een erg giftige stof. Omdat Stevia een natuurlijke zoetstof is, heeft deze stof deze eigenschap niet. Een mespuntje Stevia is bovendien al voldoende om een grote hoeveelheid voedsel of drinken zoet te maken.

Special over groente

In de special over groente is allerlei informatie te vinden over groente.

Special over kruiden

In de special over kruiden is veel meer informatie te vinden over verschillende soorten kruiden, hun gebruik en hun werking.

Special over afvallen

Stevia kan helpen af te vallen. Maar er zijn meer middelen en manieren om gewicht te verliezen. Bovendien zijn er kruiden die het metabolisme stimuleren en zo meer energieverbruik teweeg brengen. Mensen die bepaalde medicijnen slikken kunnen ook last krijgen van overgewicht, maar kunnen daar vaak niet veel aan doen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerAfvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerWil je afvallen? Dan kan dat nog best een opgave zijn! Eén van de problemen waar je wellicht tegen aanloopt, is dat je e…
Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia is afkomstig van de steviaplant. Deze plant is van nature zoet en bevat geen calorieën of koolhydraten. De zoetkr…
Stevia is een natuurlijke vervanger voor suikerStevia is een natuurlijke vervanger voor suikerStevia duikt steeds meer op als ingrediënt van bepaalde levensmiddelen. Stevia is een natuurlijke en gezonde vervanger v…
Is zoetstof gezonder dan suiker?Is zoetstof gezonder dan suiker?Mensen die minder suiker willen eten voor hun gezondheid of omdat je willen afvallen, vervangen de suiker in hun eten en…

De giftige maar mooie monnikskapDe giftige maar mooie monnikskapDe blauwe monnikskap bloeit in de herfst en vormt een prachtige combinatie met andere gewassen. Sommige varianten van de…
Hollandse iep, Ulmus × hollandicaDe Hollandse iep is een kruising tussen de ruwe iep (Ulmus glabra) en de gladde iep (Ulmus minor). Deze kruising treedt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flyingbikie, Pixabay
  • Hanos Krant
  • Tuinboek
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.