Het Menselijk Lichaam

Het Menselijk Lichaam Biologie van het menselijk lichaam. Hoeveel cellen telt je lichaam? Wat is DNA? Hoeveel beenderen heeft je lichaam? Wat is ‘t belangrijkste bot? Hoeveel bloed zit er in je lijf, hoeveel ribben heb je? Waar zitten je sternum en cranium? Hoe snel klopt je hart? Wat zijn en waar zitten je humerus, radius en ulna? Klopt het hart van volwassen mensen eigenlijk sneller dan bij kinderen? Waar zitten je tibia, fibula en femur? Leerzame weetjes over de biologie van het menselijk lichaam in simpele taal.

Het Menselijk Lichaam


Wat is DNA - Gen - Chromosoom?

DNA
DNA is de afkorting van DesoxiriboNucleinezuur. Acid is de Engelse naam voor zuur, vandaar de A. DNA is een substantie die in elke levende cel aanwezig is. Elk levend wezen heeft zijn eigen unieke DNA-type of samenstelling, dat de code voor de opbouw van ieder wezen bepaalt. Het soort DNA dat jij hebt, bevat erfelijke informatie, geeft jou alle trekjes, zowel lichamelijk als geestelijk, die je van je ouders (grootouders) hebt geërfd. DNA is dus de drager van erfelijke informatie, van alle lichamelijke en geestelijke eigenschappen. Het DNA in de levende cellen wordt gelezen en dit leidt tot de aanmaak van eiwitten in de cel. Een DNA molecuul bestaat uit twee lange strengen, ook wel ketens genoemd, die precies, net als puzzelstukken in elkaar passen.
Genen
Op het DNA liggen de afzonderlijke genen. Eén gen bevat de opdracht voor het aanmaken van één bepaald soort eiwit. De eiwitten zijn bepalend voor de activiteiten van de cel. Een gen is de drager van de erfelijke eigenschappen in de celkern. Planten hebben de meeste genen, zo ongeveer 50.000. Zoogdieren, waar de mens ook onder valt, de muis en de rat hebben ca. 25.000 genen. De wat lagere diersoorten, waaronder insecten en wormen, tussen de 10.000 en 20.000 genen. DNA wordt doorgegeven aan het nageslacht, dus aan je kinderen d.m.v. chromosomen.

Chromosomen

Een chromosoom is een kleurbaar staafvormig lichaampje in de celkern dat vooral bij de celdeling een belangrijke rol speelt en de drager is van erfelijke eigenschappen. Het woord chromosoom komt van het Griekse chroma, dat kleur betekent en soma dat lichaam betekent. De mens heeft 46 oftewel 23 paar chromosomen: 22 paar autosomen en één paar geslachts- chromosomen (twee geslachtschromosomen X en Y).

Wat is ‘t belangrijkste bot?

Het belangrijkste bot is de wervelkolom of ruggengraat, de verzameling wervels die gezamenlijk de wervelkolom vormen. Er zijn 33 van deze wervels, waardoor je je ruggengraat makkelijk kunt buigen. De meeste beenderen in het menselijk lichaam groeien over het algemeen wel weer aan elkaar, mocht je er eens een breken. Maar als je je ruggengraat breekt, is dit veel ernstiger, meestal onherstelbaar en kan levenslange verlamming (dwars laesie) of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Hoe snel klopt je hart?

Hartslag

De normale hartslag van de mens bedraagt rond de 70 slagen per minuut. Toch kun je een volkomen normale pols of hartslag hebben als deze lager (50) wordt of hoger (100) is. Als je b.v. hardloopt of fietst, wordt de hartslag sneller. Als je je heel rustig houdt of bijvoorbeeld mediteert, kan de hartslag lager zijn per minuut.

Hartslag meten

Je kunt zelf je hartslag meten door de kloppingen op je pols (slagader) te voelen met 2 of 3 vingers en dan het aantal klopjes per minuut te tellen. Deze klopjes zijn golfjes bloed die vanuit het hart door een slagader naar je pols toe stromen.

Hoeveel bloed zit er in je lijf?

De hoeveelheid bloed in je lichaam hangt af van je gewicht. Maar in het algemeen gezegd heeft een volwassen mens ongeveer 5 liter bloed en heeft een kind minder dan 5 liter bloed.

Hoeveel cellen telt je lichaam?

Aantal cellen lichaam

Alles wat leeft, bestaat uit cellen. De simpelste levensvorm telt maar 1 cel. Het menselijk lichaam bestaat uit miljoenen en miljoenen cellen. Elk orgaan is opgebouwd uit specifieke cellen. Zo heb je bijvoorbeeld beendercellen, hersencellen, bloedcellen etc.

Rode bloedcellen.
Rode bloedcellen of rode bloedlichaampjes zijn de kleinste cellen met een doorsnede van nog geen honderdste deel van een millimeter.

Zenuwcellen
De grootste (langste) cellen in het menselijk lichaam zijn zenuwcellen, die heel lang kunnen worden, wel zo om en nabij een meter. Ze zijn echter wel heel dun.

Hoeveel beenderen telt je lichaam?

Het menselijk lichaam heeft 206 beenderen, plus een aantal kleine botjes. Deze kleine botjes worden ook wel sesambeenderen genoemd. Het aantal botten of beenderen dat iemand in zijn lichaam heeft, kan variëren. Sommige mensen hebben meer beenderen, dit komt doordat ze extra ribben hebben. Anderen kunnen er juist weer minder hebben, omdat sommige botten aan elkaar gegroeid zijn.

Hoeveel ribben heb je in je lichaam?

Aantal ribben

De ribben in het menselijk lichaam, vormen een soort kooi (ribbenkast) die je hart en longen beschermt. De ribben gaan in paren van je ruggengraat (de wervels) uit en het grootste deel ervan komt vooraan in het midden van je borst bijeen in het borstbeen. De meeste mensen hebben twaalf paar ribben, maar sommige hebben een extra paar. Die extra ribben kunnen geen kwaad, maar leveren ook niet echt voordeel op.

Zwevende ribben

De paar ribben onderaan je ribbenkast die niet in het borstbeen bijeenkomen, worden om deze reden zwevende ribben genoemd.

Waar zitten je Sternum en Cranium eigenlijk?

Sternum

Je sternum is je borstbeen, zoals hierboven wordt genoemd. Het sternum of borstbeen is het platte beenstuk tussen de linker- en rechterhelft van je ribbenkast in. Je kunt het zelf ook voelen onder het vel van je borst (borstkas).

Cranium

Cranium is je schedel; het benige gedeelte van het skelet van het hoofd dat de hersenen omsluit. De dikte van de schedel is ongeveer een halve centimeter.

Waar zitten je Tibia, Fibula en Femur precies?

Alle drie zijn het Latijnse namen voor botten in het been van de mens.
Fernur is het bovenbeenbot of dijbeenbot, tussen de heup en de knie.
Het is het langste bot in het menselijk lichaam.

Tibia is één van de twee botten,
namelijk het scheenbeen, onder de knie tussen knie- en enkelgewricht.
Fibula is het andere bot van de twee botten, namelijk het kuitbeen
aan de zijkant, onder de knie- en enkelgewricht.

Wat zijn en waar zitten je Humerus, Ulna en Radius?

Alle drie zijn het Latijnse namen van beenderen in onze armen.
Humerus is het boven- of opperarmbeen, het bot dat tussen de schouder en de elleboog zit.

Radius is één van de twee beenderen onder
de elleboog, namelijk het spaakbeen.

Ulna is het andere bot van de twee botten, namelijk de ellepijp.

Klopt het hart van volwassenen nu sneller dan bij kinderen?

De hartslag wordt langzamer als mensen ouder worden. Wanneer iemand heel oud is, kan het hart van diegene wel twee keer zo langzaam kloppen als toen hij of zij geboren werd. Het antwoord op bovenstaande vraag is dus: nee, het hart van volwassenen klopt langzamer dan dat van kinderen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het menselijk skeletHet skelet geeft jou lichaam stevigheid en de mogelijkheid om rechtop te staan. Ze ondersteunen de bewegingen van het li…
Basis van de geneticaBasis van de geneticaGenetica wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij, nu het DNA steeds meer gebruikt wordt. Er zullen nog maar…
GeslachtschromosomenGeslachtschromosomenIeder mens heeft in zijn chromosomenpakket over het algemeen twee geslachtschromosomen zitten. Deze chromosomen bepalen…
De botten van het menselijk lichaamDe botten van het menselijk lichaamAltijd al willen weten hoe dat ene botje nu heet of wil je weten hoe je bijvoorbeeld een dijbeen noemt in het Latijn? He…

De vulva en haar onderdelenDe genitaliën van de vrouw wordt ook wel de vulva genoemd. Vaak wordt dit ook wel de vagina genoemd, maar dat is onjuist…
Ziekte: AdemhalingsstelselZiekte: AdemhalingsstelselHet ademhalingsstelsel bestaat uit de longen, het middenrif met de tussenribspieren en de luchtwegen. Via dit stelsel vi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
  • Whitewater, J. Biological proces in the Human Body. London: Limited books
Reacties

Carlijne, 07-08-2008
Heel mooie tekeningen en en veel infromatie Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Carlijne, bedankt voor je leuke reactie!
Groetjes van Sila (auteur)

Herman, 03-12-2007
Hele leuke en ook interessante informatie en prachtige illustraties, ik heb er een paar opgeslagen, bedankt! :-)

Groet van Herman Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Leuk om te horen Herman!
Bedankt voor je reactie!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jessica, 28-10-2007
Ik vind het niet goed ook al is het een artikel. Ik zoek iets over zenuwcellen en er staat er maar een klein beetje in wat het is maar ik zie niks over andere soort cellen zoals cellen in je hersenen of in je oren dat soort informatie moet ik ook hebben!

Maar niet over dat ze de langste soort of deel zijn in je lichaam lekker boeiend! Maar als je nog meer wilt weten over wat ik vind moet je me gewoon wat sturen jullie hebben mijn e-mail adres!
Met vriendelijke groet, Jessica Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Jessica, jammer voor je dat je niet kon vinden wat je zocht.
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 16-03-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Biologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.