Verhoogde schildklierwerking bij katten

Verhoogde schildklierwerking bij katten Oude katten krijgen vaak te maken met een verhoogde schildklierwerking. Dit is gevaarlijk omdat het kan leiden tot nierfalen en een zwak hart. Meestal wordt er gebruik gemaakt van medicijnen (Felimazole) of het verwijderen van de schildklier. Beiden hebben echter gevaarlijke nevenwerkingen en zullen op termijn andere problemen veroorzaken. Hier volgen enkele natuurlijke behandelingen die door holistische dierenartsen worden aanbevolen.

Stress verminderen en vermijden

Stress is volgens holistische dierenartsen één van de voornaamste oorzaken voor een verhoogde schildklierwerking. Zelfs een kortstondige stress (verhuis, bezoek aan de dierenarts, een nieuwe kat in huis) kan de schildklierhormonen voor lange termijn de hoogte indrijven. Volgens deze holistische dierenartsen wordt de diagnose dan ook vaak verkeerd gesteld en kan de schildklier snel terug gereguleerd worden door stress te vermijden (dus ook geen nieuwe bezoekjes aan de dierenarts) en het geven van onderstaande voedingssupplementen.

Vaccins en medicatie vermijden

Wat je ook absoluut moet vermijden zijn vaccins en medicatie. Hoewel deze om bestewil worden voorgeschreven, is er nu aangetoond dat katten die geregeld gevaccineerd worden en medicatie krijgen tot vijf jaar vroeger sterven dan katten die puur natuur leven. Ook raden dierenartsen aan de tandplak van je kat één keer per jaar door een dierenarts te laten verwijderen en je kat twee keer per jaar bij de dierenarts op controle te sturen. Dat lijkt een goed idee, behalve dat traditionele dierenartsen katten daarvoor elke keer verdoven of in slaap doen. Dit verhoogt niet alleen het risico op een verhoogde schildklierwerking en nierfalen in de toekomst, maar bij katten die al aan een verhoogde schildklierwerking en dus een zwak hart lijden, kan hun hartje het door de verdoving het bij de dierenarts zelf begeven. Het risico is dus enorm groot en hier moet je absoluut rekening mee houden. Het is dus ook belangrijk dat je een dierenarts kiest die dit ook doet.

Jodium verminderen

Jodium is een essentiëel mineraal voor een goede gezondheid. Katten met een verhoogde schildklierwerking moeten de inname van jodium echter zo veel mogelijk vermijden. In de Verenigde Staten en Engeland heeft Hill's Prescription Diet al een kattenvoeding ontwikkeld speciaal voor katten met een hyperthyroide probleem ofte een verhoogde schildklierwerking; in België en Nederland moeten we hier echter nog even op wachten. Wat je echter wel kunt doen, is het gebruik van commerciële jodium-rijke voeding staken en je kat op een jodium-beperkt dieet van rauwe voeding te zetten.

Rauwe voeding

De meeste commerciële kattenvoeding bevat chemische stoffen en laat deze nu net de schildklier irriteren waardoor de productie van schildklierhormonen de hoogte in gaat. In bijna alle gevallen is het overschakelen naar een dieet van rauwe voeding voldoende om de werking van de schildklier te verminderen.

Coenzyme Q10

Koop een doosje coenzyme Q10 capsules in de natuurvoedingswinkels. Doe de inhoud van één capsule enkele keren per week bij het eten van je kat. Dit is één van de beste natuurlijke behandelingen om een verhoogde schildklierwerking bij katten onder controle te houden.

Kokosolie

Kokosolie is bijzonder aangewezen voor katten met een verhoogde schildklierwerking. Voeg enkele keren per week een vierde van een theelepel kokosolie toe aan de maaltijd van je kat.

Omega 3

Omega 3 is van essentiëel belang om alle soorten van ontstekingen (waaronder die van de schildklier) natuurlijk te behandelen.

L-Carnitine

Ook van L-Carnitine staat bekend dat het de productie van schildklierhormonen beperkt waardoor het erg aangewezen is voor het natuurlijk behandelen van een verhoogde schildklierwerking bij katten.

Broccoli

Koolsoorten zoals broccoli bevatten de eigenschap dat ze de schildklierwerking verminderen. Kook een beetje broccoli, maak er puree van en meng dit enkele keren per week onder het eten van je kat.

Gotu kola en ginseng

Van de kruiden gotu kola en ginseng staat bekend dat ze de schildklier kalmeren en dus een verhoogde schildklierwerking bij katten verminderen. Enkele keren per week onder het eten van je kat mengen.

Antioxidanten en natuurlijke ontstekingsremmers

Het nemen van antioxidanten en natuurlijke ontstekingsremmers verhinderen dat de aandoening aan de schildklier verergert. Moxxor is hiervoor een goed product dat de beste antioxidanten en natuurlijke ontstekingsremmers bevat.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…
Voeding om je schildklier een handje te helpenVoeding om je schildklier een handje te helpenDe schildklier is de motor van het lichaam. Bij sommige mensen werkt deze wat langzaam, of misschien wel te langzaam. Di…
Jodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamJodium: een belangrijk mineraal voor het lichaamWe krijgen tegenwoordig te weinig jodium binnen in ons lichaam. Dit terwijl jodium vele belangrijke functies in het lich…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…

Geval van hondsdolheid ontdekt in Nederlandnieuws uitgelichtGeval van hondsdolheid ontdekt in NederlandOfficieel is Nederland vrij van rabiës, oftewel hondsdolheid. Bij vleermuizen wordt rabiës echter sinds 1987 in ons land…
Blaasproblemen bij cavia'sBlaasproblemen bij cavia'sBlaasproblemen komen redelijk vaak voor bij cavia's. Wat begint met blaasgruis, kan eindigen met een blaassteen. Ga alti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Termitor, Pixabay
 • The American Holistic Medical Association Guide to Holistic Health: Healing Therapies For Optimal Wellness.
 • Healing and Prevention Through Nutrition. Evita Ochel.
 • The Complete Guide to Holistic Cat Care. Celeste Yarnall & Jean Hofve.
 • Geneeskrachtige kruiden voor dummies. Christopher Hobbs.
 • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
 • De taal der kruiden. Mellie Uyldert.
 • Compleet handboek van de natuurlijke geneeswijzen. Jane Alexander.
 • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
 • Geneeskrachtige planten en kruiden. Ute Kunkele & Till Lohmeyer.
 • Geneeskrachtige kruiden en planten. Elfrune Wendelberger.
 • Ayurveda en kruiden. Vasant Lad & David Frawley.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.