Blaasproblemen bij cavia's

Blaasproblemen bij cavia's Blaasproblemen komen redelijk vaak voor bij cavia's. Wat begint met blaasgruis, kan eindigen met een blaassteen. Ga altijd op tijd naar de dierenarts als je denkt dat er iets is met je cavia. Het is ook mogelijk dat je cavia nog een blaasontsteking krijgt. Hoe ontdek je blaasproblemen?

Hoe herken je blaasproblemen?

De eerste symptonen van blaasproblemen zijn bloed in de urine, pijn bij het plassen, een cavia zal dan piepen. Ook kleine beetjes en vaak plassen gebeurd. Het is belangrijk op tijd naar de dierenarts te gaan, want een klein probleem kan heel snel groot worden. Aan blaasproblemen kan je weinig doen, sommige cavia's zijn er gevoeliger voor als andere. Er zijn echter wel een paar dingen die je kunt doen om de kans op blaasproblemen te verkleinen. Deze vindt je verder op in dit artikel.

Als je twijfelt of je bloed ziet, pak dan een witte handdoek en laat je caaf daarop zitten. Na een tijdje zul je vanzelf zien of er bloed op zit of niet. Cavia's laten niet snel merken dat ze pijn hebben, maar blaasproblemen gaan vaak wel gepaard met pijn. Vraag aan je dierenarts dus altijd om pijnstilling. Metacam of Carprofen zijn goede pijnstillers.

Blaasontsteking

In veel gevallen is een blaasontsteking het gevolg van blaasgruis of blaassteen. Het is zeldzaam dat je cavia alleen een blaasontsteking heeft. Daarom is het belangrijk om sowieso naar de dierenarts te gaan en een röntgenfoto te laten maken.

Blaasgruis

Blaasgruis komt veel voor en beschadigd de blaaswand. Als er lange tijd gruis aanwezig is dan kan zich dit vormen tot een blaassteen. Bij blaasgruis kan een blaasspoeling gedaan worden. Helaas is dit bij beertjes vaak niet mogelijk door de smalle plasbuis. Maar spoelen is in de meeste gevallen ook een tijdelijke oplossing, vaak komt het toch weer terug. Het is verstandig om preventief te werk te gaan. Lees hier meer over verderop in dit artikel.

Blaassteen

Blaasstenen dienen operatief verwijderd te worden. Ze veroorzaken veel pijn. Bij beren is een grote kans dat de plasbuis verstopt raakt door de steen met allerlei nare gevolgen, want hij kan dan niet meer plassen. Een operatie is op zo'n moment ook niet meer mogelijk. Het diertje verkeerd in levensgevaar als dit gebeurd. Twijfel dus nooit als je denkt dat er problemen zijn, maar ga direct naar de dierenarts.

Oorzaak

Cavia's zijn erg gevoelig voor blaasproblemen. Maar oorzaken kunnen zijn: likstenen, kalkstenen (deze twee mag je sowieso nooit geven, aan geen enkel knaagdier, dat is heel slecht en onbegrijpelijk waarom het nog verkocht wordt). Bepaalde soorten hooi bevatten ook veel kalk en teveel droge brokken (droogvoer) kan ook een reden zijn. Veel droge brokken bevatten namelijk veel vitamine D en dit zorgt ervoor dat calcium makkelijker wordt opgenomen. Problemen kunnen ook ontstaan doordat je cavia te weinig drinkt of dat er teveel kalk in het water zit.

Preventie

Indien je cavia gevoelig is voor blaasproblemen kun je een aantal dingen doen om de kans op problemen te doen verminderen.
  • Geef in plaats van kraanwater, gezuiverd water of water uit flessen uit de supermarkt (bronwater).
  • Verwijder direct alle knaag- en likstenen (deze moet je sowieso nooit gebruiken).
  • Koop Timothy hooi, dit is heel goed hooi voor dieren met blaasproblemen. Er zit heel weinig kalk in en juist heel veel vezels.
  • Geef niet meer constant droogvoer, maar weeg het af op het gewicht van je cavia's. Het beste voer voor cavia's in Science Selective (paarse zak).

Een ander 'medicijn' wat goed werkt tegen blaasproblemen is Eurologist. Dit is een natuurlijk medicijn en kan je tijdens antibiotica geven en ook daarna kun je het nog lange tijd geven. Het voorkomt blaasproblemen in 80-90% van de gevallen. Je kan dit gemakkelijk op internet kopen. Eurologist bevat een Chinese kruidenformule met een sterke antibacteriële werking. Tevens opent het de urinewegen en zorgt het ervoor dat je cavia meer gaat drinken zodat eventueel gruis makkelijker wordt weggespoeld.

Nog zo'n medicijn is Chanca Piedra, dit is ook een kruidenformule en er wordt beweerd dit zelfs kleine stenen oplost. Het is in ieder geval goed te gebruiken bij hardnekkige blaasproblemen. Met blaasstenen wordt een operatie nog wel aanbevolen, maar als een operatie niet meer mogelijk is wordt Chanca Piedra nog weleens geprobeerd.

Ook Lysium is een Chinese kruidenformule en wordt gebruikt als Eurologist en Chanca Piedra niet werken. Het wordt ook wel vaak bij zeer grote stenen gebruikt.

Ga nooit zelf dokteren, maar overleg altijd met je dierenarts!
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Enkele ziekten van de nieren en urinewegenDe nieren liggen ter weerszijden van de wervelkolom achter de buikholte ter hoogte van de laatste twee borstwervels en d…
Nierstenen verwijderen: nierstenen vergruizen en laserNierstenen verwijderen: nierstenen vergruizen en laserNierstenen verwijderen door vergruizing en laserbehandeling. Een niersteen is een afzetting van een groot aantal kleine…
Niersteenaanval: symptomen, diagnose, behandeling, prognoseNiersteenaanval: symptomen, diagnose, behandeling, prognoseNormaal worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd via de urine. Dat is niet altijd het geval waardoor een niersteen…
Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…

Verhoogde schildklierwerking bij kattenVerhoogde schildklierwerking bij kattenOude katten krijgen vaak te maken met een verhoogde schildklierwerking. Dit is gevaarlijk omdat het kan leiden tot nierf…
Eerste hulp voor (huis)dierenEerste hulp voor (huis)dierenJe huisdieren of andere dieren uit je buurt kunnen gewond of ziek geraken en hebben dringend medische hulp nodig. Zelfs…
Bronnen en referenties
Reactie

Eline, 09-11-2014
Ik kwam dit toevallig tegen en niet zo lang geleden had mijn cavia dit maar nu niet meer. Kan dit zomaar over zijn gegaan? Reactie infoteur, 13-11-2014
Hoi Eline,

het zou inderdaad kunnen dat dit over is gegaan, misschien heeft je cavia het gruis uitgeplast.

Groetjes,
Linda

Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.