Als de kat braakt

Als de kat braakt Iedere kat geeft weleens over. Het braken beschermt de kat bijvoorbeeld tegen ingenomen irriterende stoffen. Door de stoffen uit te braken krijgen ze geen kans schade aan te brengen in het lijfje van de kat. Braken kan ook te maken hebben met een ziekte of verandering van voeding. Braken en soms ook diarree kunnen dan de gevolgen zijn. Wat kan er zoal gebeuren en hoe hiermee om te gaan?

De brakende kat

Het klinkt wellicht simpel, maar als de kat braakt zit er iets in de kat wat er niet thuishoort. De kat zal altijd proberen, zoveel als mogelijk, zelf het probleem op te lossen. Door te braken, en soms gaat het ook nog samen met diarree, probeert de kat het uit het lichaam te krijgen.

Bron: Rihaij, PixabayBron: Rihaij, Pixabay
Misselijkheid
Braken is vaak een uiting van het gegeven dat de kat misselijk is. Als de kat misselijk is, kan zich dat op verschillende manieren uiten. Dit zal dan meestal langer aan de gang zijn. Te denken valt aan:
  • minder eten
  • trager eten
  • knarsetanden
  • overmatig slikken
  • veel gras eten (of grasachtige planten)
  • kwijlen

De kat die als gevolg van misselijkheid braakt, kan dit om verschillende redenen doen, te weten:
  • eerder ingenomen irriterende stoffen
  • bij een virus of bacterie
  • willekeurige ziekte*
  • ingenomen bedorven voedsel
  • obstipatie
  • plotselinge verandering van voedsel
  • ingeslikte haren (in verband met ‘wassen’ van de vacht)

* Enkele ziekten die een rol kunnen spelen zijn de maag- of darmontsteking, alvleesklier- of bijnierproblemen, tumoren, buikvliesontsteking, leverproblemen of geslachtsproblemen.

Haarbal

Dat een kat weleens wat gras eet om een haarbal uit te kunnen braken, is op zich niet zo vreemd. De kat wast zich en slikt daarmee haren in. Bij een kat die veel haarballen produceert kan dit een reden zijn om de kat vaker te kammen. Er zijn speciale kammen op de markt die zeker de middellange of lange vacht goed doorkammen zonder pijn te doen, kleine klitjes meenemen en desgewenst de vacht uitdunnen.

Niet iedere kat gaat voor het kammen zitten, maar leer het de kat aan door met hetzelfde ritueel de kat extra aan te halen, te aaien etc. Het moet voor de kat niet als iets vervelends aanvoelen.

Bron: Kadres, PixabayBron: Kadres, Pixabay
Andere redenen voor de haarbal
Haarballen kunnen ook het ‘product’ zijn van een kat die regelmatig de afvalbak plundert en er bedorven voedsel uithaalt of aan de kamerplanten begint te knagen. Je kunt niet altijd alles elimineren, maar met de aankoop van planten kan je er wel rekening mee houden.

Als het wassen een dwangmatig karakter krijgt, kan het kan ook een vorm van stress zijn. Het is belangrijk dat je de reden van het overmatig wassen achterhaalt en maatregelen neemt. Bovendien, zo’n haarbal lijkt er als vanzelf uit te komen, maar is voor menig kat zeker geen pretje.

Andere oplossingen voor de haarbal

Er zijn speciale brokken voor de kat die helpen tegen haarballen. Ook is er een pasta op de markt die je regelmatig mag geven en er zijn zelfs snoepjes die helpen tegen haarballen.
Om de haarbal wat te relativeren een uitspraak van bioloog Midas Dekkers: "Een kat heeft 40 miljoen haren: 5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel."

Dierenarts inschakelen?

Als het geen onschuldige haarbal betreft en de kat geeft na enkele dagen nog steeds over, dan is het goed te kijken hoe de conditie van de kat is. Het is goed alert te zijn op de volgende zaken:
  • verliest de kat gewicht
  • geeft de kat direct na het eten over
  • drinkt of eet de kat meer dan een dag nauwelijks
  • drinkt de kat erg veel
  • zit er bloed bij het braaksel
  • is de kat futloos
  • is de huid/vacht dof of grauw
  • heeft de kat koorts
  • is de ontlasting erg donker en sterk afwijkend van normaal
  • is het buikje bol of mag je er helemaal niet aanzitten (dit kan bij buikpijn)

Als er één of meerdere zaken aan de hand zijn, dan is het goed naar de dierenarts te gaan. Deze kan relatief snel een aantal oorzaken boven water halen en zo nodig medicatie meegeven of de kat opnemen. Soms is er meer onderzoek voor nodig. De dierenarts zal bloed afnemen, mogelijk een onderzoek doen naar meegebrachte ontlasting en er kan een echo en/of endoscopie toegepast worden. Soms kan ook een röntgenfoto uitkomst bieden. In het ergste geval zal de dierenarts operatief een diagnose moeten stellen.

Bron: Jackypotter, PixabayBron: Jackypotter, Pixabay

Behandeling

Afhankelijk van wat de kat heeft, is er snel iets aan te doen en in enkele gevallen helaas ook niet. Enkele vaker voorkomende zaken waarbij de dierenarts snel kan handelen.

Uitdroging

Als een kat dreigt uit te drogen, kan de dierenarts een spuit (met vocht) zetten die de kat een soort boost geeft en anders wordt er een infuus aangelegd en zal de kat in veel gevallen een nacht in de kliniek moeten doorbrengen. Natuurlijk blijft het van belang te achterhalen waar die uitdrogingsverschijnselen vandaankomen.

Maagontsteking

De maagontsteking is in veel gevallen relatief eenvoudig op te lossen. De kat geneest normaliter binnen pakweg een week vanzelf. Er zijn wat medicijnen die de eventuele pijn verzachten en je moet alert blijven dat de kat blijft drinken.

Misselijkheid bestrijden

Misselijkheid kan met verschillende medicijnen bestreden worden. Dit gaat sneller dan de natuur het zelf op te laten lossen. De medicijnen zijn er in tablet- en injectievorm.

Gespecialiseerde behandeling

Als een dierenarts er zelf niet uitkomt, kan deze je met de kat doorsturen naar een gespecialiseerde kliniek of de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht. Er kunnen daar onderzoeken gedaan worden die de dierenarts binnen de eigen praktijk niet kan doen. Bovendien lopen er specialisten rond die alles binnen hun vakgebied weten. Vaak komt de dierenarts er echter wel zelf uit en kan een dieet, (permanente) medicatie of een operatie soelaas bieden.

Tot slot

Het braken van de kat kan er pijnlijk uitzien en voelt voor de kat meestal ook als zodanig. Observeer de kat goed, haal eventuele obstakels uit de buurt en/of schakel tijdig een dierenarts in. Dit voorkomt mogelijk onnodig leed bij de kat.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…
Braaksel, kots, overgeefselBraaksel, of kots of overgeefsel, is hetgeen dat vanuit het menselijk lichaam naar buiten komt. Hierbij werken de spiere…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…

Markervaccin of DIVA-vaccin kan preventief ruimen voorkomenMarkervaccin of DIVA-vaccin kan preventief ruimen voorkomenEen markervaccin of DIVA-vaccin is een vaccin dat aan een dier kan worden toegediend en wat het vervolgens eenvoudig maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • Neocat 3: “Mijn kat geeft over”
  • https://www.mcvoordieren.nl/overgeven-kat
  • Dierenarts Langeraap - Amsterdam
  • Afbeelding bron 1: Rihaij, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kadres, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jackypotter, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 14-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.