Welke planten lokken vogels in de tuin

Welke planten lokken vogels in de tuin Iedereen vindt het wel leuk om vogeltjes in de tuin te zien. Echter blijven deze vaak niet lang zitten. Hoe je deze gevleugelde bezoekers langer in de tuin kan houden door middel van planten en bomen kom je in dit artikel te weten. Elke vogelsoort heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om voedsel en schuilplaatsen.
Door de juiste planten in onze tuin te zetten zullen bepaalde vogelsoorten hier veel langer vertoeven.

Distel

De meeste mensen willen distels zo snel mogelijk uit de tuin maar als men deze een beetje inperkt kunnen de paarse bloemen en mooi deeltje van uw tuin vormen. Distels trekken veel insecten aan die op hun beurt dan weer putters aantrekken. De putter is een kleurrijk vogeltje met een rood gezicht en deels gele vleugels.

Rozenbottel

Wanneer de rozenbottel in het najaar zaad aanmaakt trekt dit vele groenlingen aan. Het zicht van een groenling die het zaad uit een rozenbottel probeert te peuteren is voor elke vogelliefhebber een plezier.

Lijsterbessen

De naam verklaart het zelf al, de lijsterbes trekt lijsters aan. De merel, de meest voorkomende lijstersoort maakt hier gretig gebruik van. Deze voedselbron is voor jong volwassen merels een makkelijke hap waardoor ze de harde periode van zelfstandig worden makkelijker overbruggen.

Vuurdoorn

Scandinavische kramsvogels en koperwieken gebruiken deze struik om te overwinteren. Dagenlang kunnen vogels in deze struik vertoeven om zich vol te eten en uit te rusten. Door de stekelige bladeren van de struik zijn de vogels goed beschut tegen roofdieren.

Klimop en hop

Vooral merels en grauwe vliegenvangers gebruiken deze struik graag om in te nestelen. Door de dichte structuur zitten ze veilig verborgen voor roofdieren. En wanneer de jonge vogels bijna uitvliegen maken ze graag gebruik van de grote hoeveelheden insecten die rond het nest lopen.

Hazelaar

Een goed uitgegroeide hazelaar is een hotspot voor grote bonte spechten en boomklevers. Wanneer de noten afgevallen zijn wagen deze vogels zich op de grond op zoek naar hazelnoten. Daarna vliegen ze hiermee naar hun zogenoemde 'smidse' waar ze de noot tussen een spleet in de boom klemmen om vervolgens open te hakken.

Berk

Een berk lokt vele verschillende vogelsoorten. Terwijl allerlei mezensoorten de kruin doorzoeken naar spinnen en muggen onderzoeken boomkruipers de stam.

Zomereik

Zoals de berk lokt ook de zomereik een grote variëteit aan vogelsoorten. Ook hier zijn in de kruin vooral de mezensoorten aan het werk op zoek naar insecten zoals rupsen en de eikenbladroller die enkel op de eiken voorkomt. De zomereik heeft een speciaal verband met de vlaamse gaai. In het najaar verstoppen vlaamse gaaien talloze eikels om hier s' winters van te leven. Geen één vogel die al zijn verstop plaatsen kan onthouden waardoor deze verstopte eikels uitgroeien tot een nieuwe eikenboom. Zo houden vlaamse gaaien en zomereiken hun populatie in stand.

Dit zijn slechts een paar van de vele planten en bomen waar vogels graag in vertoeven. Het is niet dat vogels zeer kieskeurig zijn en enkel op hun lievelingsplekje zitten. Hoe meer groen in de tuin, ongeacht welke planten of bomen, hoe meer vogels hier op af zullen komen.
© 2011 - 2024 Bienstman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…
Een vogeltuin, hoe maak ik die?Een vogeltuin, hoe maak ik die?Zowel van grote als van kleine tuinen kan een vogelparadijs worden gemaakt. Het enige waar men voor moet zorgen is een p…
Maak van je tuin een vogeltuinMaak van je tuin een vogeltuinVogels brengen leven in de brouwerij. Die vrolijk zingende en rondscharrelende beestjes maken de achtertuin stukken geze…

Het bidden van vogels: waarom bidden vogels?Sommige vogels bidden. Maar waarom doen ze dat? En wat willen ze bereiken met dat bidden? Alles over waarom vogels bidde…
Vogels voeren zonder ongedierte te trekkenVogels voeren zonder ongedierte te trekkenWilde vogels kunnen best wat extra voer gebruiken. Zeker in de winter is bijvoeren nodig en leuk om te doen. Maar hoe vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wolfgang Vogt, Pixabay
  • Maak van uw tuin een vogelparadijs, Marjolein Bastin, Nico De Haan, wie hoort bij wie, pagina 81-93
  • Afbeelding: http://www.vogelrijk.nl/pimpel.html
Bienstman (18 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.