Ontstaan diamant
Diamant wordt weleens ' de koning der edelstenen' genoemd. Toch is deze edelsteen zeer eenvoudig van samenstelling. Diamant is dan ook de enige edelsteen die slechts uit 1 elemnet bestaat. Het bestaat uit zuivere koolstofdie kristalliseert ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperatuur. Dergelijke omstandigheden vinden we enkel op een diepte van 150 tot 200km onder het aardoppervlak. Daar precies ontstaat diamant. Deze vindt zijn weg naar het aardoppervlak door vulkanische uitbarstingen.
Diamant is vele miljoenen jaren geleden ontstaan op een diepte van ruim 200 kilometer en bij een temperatuur van om en bij de 2000 °C. De immense druk hier op de steenmassa had tot gevolg dat koolstof, bouwstof van planten en bomen, ging kristalliseren. Wanneer koolstof wordt samengeperst, wordt het grafiet. Als grafiet onder extreem hoge temperatuur (1500-2000°C) en onder een zeer hoge druk wordt samengeperst, krijgen we diamant.
De meeste diamanten zijn door vulkaanuitbarstingen aan de oppervlakte gekomen. Veel daarvan is gevonden in aangeslibde grond bij rivieren , nadat de door erosie vrijgekomen stenen door regenwater waren meegevoerd. Dit vulkanische proces zorgt ervoor dat brokstukken gesteente vanuit de mantel, waar de diamanten zich bevinden, door lava zeer snel naar de oppervlakte worden gebracht. Dit proces is verplicht snel te gaan, zodanig dat de diamant geen tijd krijgt om zich aan te passen aan de afnemende druk en temperatuur. Wanneer hij de tijd wel krijgt zal diamant onderweg overgaan in het zwarte grafiet.
De brokstukken mantegesteente met daarin de diamanten komen dan terecht in een vulkanisch gesteente. Kimberliet is een voorbeeld van een vulkanisch gesteente waarin veel diamanten gevonden worden. Daar kimberliet vaak een blauwachtige kleur heeft krijgt het de naam 'blue ground'. Na verwering krijgt kimberliet een geelachtige kleur, vandaar ook de naam 'yellow ground'. Het gesteente kimberliet is genoemd naar de streek Kimberley in Zuid-Afrika, waar veel diamanten gevonden worden.
Diamanten zijn zeldzaam en dus daarom ook kostbaar, omdat slecht enkele exemplaren de gevaarlijke tocht vanuit de diepte der aarde naar het aardoppervlak overleven. Van alle diamanten die men tegenwoordig vindt, is slechts 50% geschikt om tot sieraad verwerkt te worden. Een nog veel kleiner percentage is geschikt om geslepen te worden tot diamanten die groet zijn dan de kop van een lucifer. Vanuuit de zogenaamde kimberlietmijnen moet gemiddeld wel ruim 250 ton ruw gesteente worden gedolven en verwerkt om een 1 karaats geslepen diamant van edelsteenkwaliteit te vinden.
© 2007 - 2024 Steff148, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar komen diamanten vandaan?Zeldzame dingen zijn duur. Diamant is super zeldzaam en veel geld waard. Voor één gram tel je al snel duizenden euro's n…