Hoe is de natuur op de Boschplaat te Terschelling?

Hoe is de natuur op de Boschplaat te Terschelling? De Boschplaat is een natuurgebied in het Oostelijke deel van Terschelling. Het bestaat vooral uit duinen, strand, kwelders en wadden. Er komen zeer veel verschillende planten- en vlindersoorten voor.

Het landschap

De Vaste Duinen en het Groede vormen samen een onderdeel van de Boschplaat. Maar het grootste deel van de Boschplaat bestaat uit duinlandschap met heideachtige begroeiing of uit kwelderlandschap. Het gebied is ongeveer 10 kilometer lang en 4 kilometer breed, maar de werkelijke grootte varieert met de waterstanden, want 85% van de oppervlakte verdwijnt onder water bij zeer hoge vloeden. Het is alleen via de Waddenzee bij de zuidkust waar het zeewater nog steeds toegang heeft tot de Boschplaat. De variatie van landschappen en de invloeden van zoet- en zoutwater is de aanleiding dat er heel veel verschillende planten en dieren leven op de Boschplaat.

In de kwelder liggen verschillende slenken, gescheiden door vier duincomplexen. Je krijgt eerst de eerste duin dan de tweede duin of de Smouse, daarna volgt de Deerde duin en als laatst de vierde duin ook wel Helmpollen genoemd. Ten noorden van de duinen op de kweldervlakte zijn een groot aantal kleine lage zandschilden ontstaan, opgestoven voor aanleg van de stuifdijk. De slenken die tussen de duintjes liggen heten "de Eerste" tot en met "de Vijfde". De Eerste tot de Vierde slenk zijn ontstaan door het uitschuren van naar het wad stromend regenwater en teruglopend vloedwater. Vanaf de lage kwelders van de Punt van de Groede, naar de Vaste Duinen toe wordt het gebied minder nat en neemt de invloed van zoutwater af. Westelijk vormt de Groede een overgangsgebied naar de Vaste Duinen. Hier is de zoute invloed zo goed als verdwenen.

Door de aanleg van een 10 kilometer lange Stuifdijk in 1937 is de Boschplaat vast aan het eiland komen liggen. De Stuifdijk heeft nu duinen die 13 meter hoog zijnen waar helm en zeedistel op groeien. De beplanting heeft hier veel te lijden van betreding. Langs de zuidkant van de dijk loopt een zandpad, dat in de droge tijd ook goed bruikbaar is om te fietsen.

Vegetatie en dieren

Door de zoute zeewind is de ontwikkeling van de bossen op Terschelling moeilijk, maar in de Berkenvallei in de Vaste Duinen groeien er bomen zoals: berk, ratelpopulier, wilg, Amerikaanse vogelkers en kamperfoelie.

Op de Boschplaat bestaat er veel verschillende plantensoorten. Er zijn zoutminnende planten, planten van een droog milieu, vochtminnende planten en plantengemeenschappen die een overgang vormen tussen de verschillende series. In het hele Boschplaatgebied zijn er meer dan 350 plantensoorten en dat is bijna een kwart van het totale aantal Nederlandse soorten. Omdat er zo veel planten op de Boschplaat bestaan, zijn er ook heel veel insecten.

Zeegras, een echte zoutwaterplant is, kun je op het wad ten zuiden van de Boschplaat vinden. Voorbij de laagwaterlijn verschijnt de zeekraal en tussen de zeekraal kun je Engels slijkgras vinden, een plantje dat het opvangen van slib bevordert. Op de Boschplaat kun je ook zeeaster vinden, een plant die in de herfst opvalt door de lichtblauwe tot bleeklila bloemen. Schorrenzoutgras verschijnt op de natte plekken van de Boschplaat en zeeweegbree komt voor op de hoge kwelders. In de duinvalletjes komen veel orchideeën voor, zoals de gevlekte orchis, de moeraswespenorchis en de welrijke nachtorchis.

Vogels op de Boschplaat

Voor vogels is de Boschplaat een onmisbaar broed-, voedsel-, en rustgebied. In de herfst en winter zijn er vele tienduizenden steltlopers die daar voedsel halen. In het noordelijke deel van Stuifdijk is er een brede strandvlakte en in het zuiden van de dijk is er een kwelder met duinen. Een groot deel van de kwelder is in de broedtijd niet toegankelijk. Onder andere omdat meeuwensoorten, eidereenden en lepelaars er broeden. In totaal broeden er ongeveer 65 vogelsoorten op de Boschplaat. Tussen deze soorten zitten zeldzame maar ook veel voorkomende soorten. Ongeveer 85% van de Boschplaatbroeders bestaat uit meeuwen.

Vlinders op de Boschplaat

Er zijn ook heel veel vlinders met veel mooie en schitterende kleuren op de Boschplaat. De Boschplaat is één van de beste vlindergebieden van Nederland omdat er maar liefst 43 verschillende dagvlindersoorten en 600 nachtvlinders zijn.

Conclusie

De Boschplaat is een natuurgebied op Terschelling dat vooral uit duinen, strand, kwelders en wadden bestaat. Wanneer het water uit de Waddenzee op de Boschplaat binnenstroomt, kan 85% van de Boschplaat onder water komen. De Eerste tot de Vierde slenk zijn ontstaan door uitschuren van naar het wad stromend regenwater en teruglopende vloedwater.

De variatie van landschappen en de invloeden van zoet en zoutwater maken het mogelijk dat er veel verschillende planten en dieren op de Boschplaat leven en groeien. Op de Boschplaat zijn er veel verschillende plantensoorten. Er zijn zoutminnende planten, planten van een droog milieu, vochtminnende planten en plantengemeenschappen die een overgang vormen tussen de verschillende series. In het hele gebied zijn er meer dan 350 plantensoorten. Vogels gebruiken de Boschplaat als een broed -, voedsel -, en rustgebied. Er broeden ongeveer 65 vogelsoorten op de Boschplaat en 85% van de vogels zijn meeuwen. Er zijn ook heel veel vlinders, 43 verschillende dagvlindersoorten en 600 nachtvlinders.
© 2006 - 2024 Tinis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dagje uit naar een WaddeneilandEen bezoekje aan één van de Nederlandse Waddeneilanden is altijd leuk. In de zomervakantie als dagje uit, maar ook voor…
Ameland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland - ontstaan van een WaddeneilandAmeland is een betrekkelijk jong eiland. Pas sinds duizend jaar wonen er mensen. Het eiland ligt tussen Terschelling en…
Lokaal bier - Schoemrakker van het eiland TerschellingLokaal bier - Schoemrakker van het eiland TerschellingHet Friese Waddeneiland Terschelling staat – naast de mooie natuur en gemoedelijke eilandsfeer – bekend om veel dingen:…
Terschelling – van zandplaat naar Fries WaddeneilandTerschelling – van zandplaat naar Fries WaddeneilandTerschelling, het Waddeneiland tussen Vlieland en Ameland, is van strandwal naar zandplaat gegroeid tot een eiland. De S…

Het hondsrugsysteemHet hondsrugsysteem is het geheel van ruggen en beekdalen in Oost- en Noord-Drenthe, met de grootste rug, de hondsrug, a…
Tinis (4 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.