Genieten van het landschap van La Réunion

Genieten van het landschap van La Réunion Naast het mooie landschap, de fauna en flora van La Réunion, kan je tijdens een wandeling op het eiland, prachtige natuurgebieden tegenkomen. Er zijn bijzondere watervallen te bezichtigen. Gedurende de vele jaren zijn er natuurlijk boogformaties gevormd. Voor de liefhebbers van speleologie kunnen er grotten en holen bezocht worden. In het binnenland vinden we er mooie vijvers, meren, bassins en poelen terug. La Réunion is ook rijk aan prachtige stranden met unieke uitzichten. En tenslotte is er op het eiland ook een diversiteit aan bossen en wouden terug te vinden waar we gezellig kunnen wandelen.

Watervallen

Heel vaak na een kleine bocht van een wegelingetje, kunnen we kleine watervallen tegenkomen. Het is heerlijk om zich tijdens een wandeling te kunnen verfrissen, drinken, zwemmen of om er de voeten even af te koelen. Sommige watervallen zullen voorzien zijn van uitrusting voor professionals die bezoekers leiden op zoek naar sterke sensaties.
De 10 mooiste watervallen van het eiland zijn de volgende:
  • Cascade de la Grande Ravine: net na Salazie
  • La voile de la mariée: in Saint-Suzanne in het oosten van het eiland
  • Cascade Niagara
  • Cascade des Bras Rouge
  • Bassin de la Paix
  • Le trou du fer
  • Cascade du chien
  • Takamaka
  • Anse des Cascade, in het oosten van het eiland
  • Cascade Biberons, 250m hoogte en mondt uit in de basis des Palmiste

Natuurlijke boogformaties

De meeste natuurlijke boogformaties bevinden zich langs de kustlijn en vereisen geen speciale wandelorganisatie om ze te bezichtigen.

Grotten en holen

De intense vulkanische activiteit in de laatste 3 miljoen jaren heeft geleid tot de vorming van 10 tallen grotten en lavabuizen. Sommigen zijn ontstaan door instorting van de rotsen maar de meeste zijn voormalige "lavapijpen" die zijn ingestort en uitgehold.
De lava tunnels liggen allemaal in de Piton de la Fournaise, een ongelooflijke ervaring in de diepte van het eiland, voor wie van speleologie houdt.

De grootste grotten van La Réunion in het gebied van de Piton de la Fournaise, liggen in de stad Sainte-Rose. Ze werden gevormd toen de lavastroom in 2004 afkoelde. De uitbarsting heeft een spoor van zijn passage links door de kelder van de stad achtergelaten. Toen de lava bevroor ontstond er een schoonheid aan natuurlijke sculpturen. De kamers van de grotten hebben ongelooflijke kleuren en spookachtige vormen. Dit landschap is geweldig om te zien.

Na een doolhof van grotten vinden we er verder lavatunnels. Deze vertonen een vreemd landschap van stalactieten en stalagmieten. De kleur varieert van grijs, roest of glanzend zwart. Dit zijn de kleuren van de binnenkant van het eiland.
Sommige tunnels zijn te voet begaanbaar, voor anderen is een auto een noodzaak, gevolgd door een wandeling van een paar kilometers. Er moeten soms sportieve inspanningen geleverd worden om gordijnen van bevroren lava te kunnen bezichtigen.

Bassins, vijvers, meren en poelen

Er zijn op La Réunion tal van kleine bassins, vijvers, meren en poelen. Na de hitte van de dag, kunnen we misschien zin hebben om te baden, maar we moeten altijd voorzichtig zijn want in vergelijking met de warmte van het lichaam, kan het water heel erg koud zijn. In de meeste kleine vijvers kunnen we niet zwemmen. De 'Grand Etang' bijvoorbeeld is het grootste deel van het jaar te droog of ze zijn overspoeld met waterhyacint zoals de Gol. In Saint-Paul kunnen we wel gaan waterskiën.

Stranden

Op La Réunion is er een grote diversiteit aan stranden, bassins, lagunes en baaien met elk hun eigen aspecten. Ieder strand heeft zijn charme en een andere uitstraling met een uniek uitzicht. Het ene strand is meer geschikt om te zonnebaden terwijl het ander meer uitnodigt om te sporten. Op het eiland vinden we volgende stranden, namelijk:
  • Plage de Boucon-Canot: dit is het best gekende strand en de meest bezocht door bezoekers. Het is gesitueerd in Saint-Gilles. De zee kan hier gevaarlijk zijn door sterke zeestroming.
  • Plage des Roches-Noires: dit strand bevindt zich naast de plezierhaven en is een populair strand van Saint-Gilles-les-Bains. Het is één van de kleinste stranden aan de westkust van het eiland. Het strand is er ideaal om te zonnebaden of te surfen.
  • Plage de l'Hermitage: dit is een zeer bekend en lang strand. Het is één van de mooiste van La Réunion. Dit strand is geklasseerd als natuurreservaat en is beschermd door een koraalrif. Om die redenen is het er ook ideaal om te snorkelen. Het is een strand met veel schaduwplaatsen door de vele casuarine-bomen (ijzerhoutbomen).
  • Plage de Saline-les-Bains: dit strand ligt in het verlengde van de Hermitage-strand. Het is een zeer rustige strand en het water is ondiep in de lagune.
  • Plage Le Trou d'eau: dit is een klein gezellig strandje van wit zand in het zuiden van Saline-les-Bains. Het is een familiaal strand die ook veel schaduwplaatsen biedt door ijzerhoutbomen. Het enige nadeel is dat er geen redder voorzien is op dit strand.
  • Plage de la Souris Chaude: dit strand is meer gekend als het naturistenstrand, hoewel het eigenlijk verboden is. Aangezien je daar in volle oceaan zwemt is het er verboden te zwemmen bij slecht weer. Het is dan te gevaarlijk.
  • Plage de Saint-Leu: dit is een strand met een lagune in het centrum van Saint-Leu. Er is daar genoeg schaduw maar redelijk veel wind. Er zijn daar redders voorzien.
  • Plage de L'étang Salé: dit is een strand met zwart zand gelegen ten zuidoosten van het eiland. Het is ook het grootste strand van La Réunion. Het strand kan verdeeld worden in twee delen. Aan de zuidkant, nabij de vissershaven is het er ideaal om te zwemmen in het afgebakend gebied. Enig nadeel is dat er zee-egels zijn en dat zwemmers voorzichtig moeten zijn. Aan de noordkant is het de grote open oceaan. Er is geen koraalrif en dit zorgt voor grote golven. Hier moeten zwemmers voorzichtig zijn want er is eveneens een sterke stroming.
  • Plage Saint-Pierre: dit strand gesitueerd in Saint-Pierre is ideaal voor joggers, zwemmers en kinderen. Er mag gezwommen worden in het afgebakend gebied. Op dit strand wordt veel wind ondervonden.
  • Plage de Grand-Anse: dit is een mooi strand van wit zand. Er mag gezwommen worden in het bassin omringd door stenen. Buiten dit afgeschermd gebied is het totaal verboden te zwemmen als gevolg van dreigend gevaar voor haaien.
  • Manapany-las-Bains: dit is een strand bedekt met kiezelstenen. Door de ruwe omgeving nodigt het meer uit om te wandelen dan te zwemmen maar er mag gezwommen worden op de toegelaten plaatsen. In Manapany tussen de rotsen is er een bassin waar dit toegelaten is. Ten zuiden van de baai is het ook mogelijk te zwemmen in een natuurlijk zwembad begrensd door vegetatie en zwarte rotsen. Buiten deze omgevingen is zwemmen verboden omdat ook hier een gevaar voor haaien bestaat.

De bossen en wouden

Er zijn ook heel diverse bossen waar het aangenaam is om te gaan wandelen:
  • Forêt de l'étang-salé: een opmerkelijk gebied waar wandelen, joggen of paardrijden mogelijk is.
  • Bois Mare Longue: dit is een woud in Saint-Philippe die aan de top een natuurgebied en reservaat herbergt.
  • Bois Tévelave: we vinden dit bos op een hoogte van 926 meter in Avirons
  • Forêt de Bélouve: deze ligt op de gemeente Salazi en is gemakkelijk toegankelijk via de Plaine des Palmiste. Er is een immense variatie aan vegetatie.
  • Forêt de Bon accueil: dit is één van de mooiste wouden van het eiland vanwege de houtskleuren. Deze situeert zich op de hoogte van Saint-Louis.
  • Forêt de Sainte-Marguerite in Saint-Benoît: dit is een natuurlijk gebied met een natuurlijk reservaat van 159 hectares.
  • Forêt de Bébour: dit woud strekt zich uit op het territorium van Saint-Benoît en Salazi.
  • Forêt de Grand Brulé: dit is een deel aan de kust van de laatst gevormde caldera door de Piton de la Fornaise
© 2014 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Franse vulkanen buiten FrankrijkFranse vulkanen buiten FrankrijkFrankrijk telt 6 vulkanen waarvan er drie in Frankrijk zelf liggen en drie buiten Europa. Deze drie vulkanen zijn te vin…
Eilanden, Fiji eilandenDe Fiji archipel ligt ca. 3.000 km ten noordoosten van Sidney en bestaat uit ruim 330 kleine eilanden. Slechts 100 hierv…
Schilders 17e eeuw: Jacob van Ruisdael (1628-1682)Schilders 17e eeuw: Jacob van Ruisdael (1628-1682)De bekende landschapsschilder Jacob van Ruisdael heeft wel 700 schilderijen vervaardigd. Hij herhaalde vaste beelden zoa…
Natuurwonder Australië: Nullarborvlakte in South AustraliaNatuurwonder Australië: Nullarborvlakte in South AustraliaDe Nullarborvlakte is het grootste stuk kalksteen ter wereld: een enorm groot, plat, kaal landschap dat het oosten en we…

De aantrekkingskracht van de zeeDe aantrekkingskracht van de zeeWe ervaren het allemaal anders, maar op veel mensen heeft de zee een grote aantrekkingskracht. Is het de natuur, het oge…
Vulkanen op La RéunionVulkanen op La RéunionHet eiland La Réunion is volledig van vulkanische oorsprong en ontstond drie miljoen jaar geleden. Het is samengesteld u…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: David.Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.randopitons.re/cascades/cascade.html
  • www.guide-réunion.fr/tourisme-loisirs
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.